Strona 96 z 182 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Mysle ze nadal Nikon bylby ciekawsza propozycja. 21 megapikseli moze i robi wrazenie na papierze, ale moim zdaniem jak ktos potrzebuje takiej rozdzielczosci to bierze sredni format i juz.
    Ale S,RAW daje ci to co chcesz mały plik z duzej matrycy ,
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
    Więc miałem racje nikon dając dobrze wyposarzonego FFa dał mata dla 5D teraz aby nastepca 5D był konkurencyjny dla D3 musi byc albo lepszy w co wątpie bo byłby zagrożeniem dla 1dsa III albo tanią słabo wyposarzoną puszką dla mas, to ostatnie było by błedem ponieważ ludzie dorośli do FF i potrzebuja tanio i dobrze i dużo , jak oni to pogodzą myślę że jesli 1Ds mark III zszedł by do ceny 16000zł to by był strzał w dziesiatke to by było to co zagroziło by pozycję nikona D3
    Ale to zupełnie tak nie jest. Przecież sprzedaż takiego D3 bedzie śladowa w porównaniu z tanim FF-em. Po za tym powiedzmy sobie szczerze dla Nikona D3 to szczyt możliwości. Dla Canona aparat z taką matrycą to już staroć. Przy czym dla Nikona rynek dslr jest bardzo istotny, a dla Canona (jasno to wynika z tego wywiadu zresztą nie tylko tego) jedna z kilku gałęzi produkcji. Myślę że niestety ten ostatni wniosek jest dość mało optymistyczny. Z niego właśnie wypływają takie ruchy firmy jak upgrade 20D do wersji 30D czy kolejna modernizacja 5D, która nie zapowiada się na jakiś szczególny wypas. Bo niestety nie musi. Problem właśnie polega na tym, że Canon nic nie musi. Nawet jak nie wypuszczą nowego 5D to po prostu obniżą ceny i przeczekają do photokiny. Jak 5D będzie kosztował 6 kzł to będą się po niego ustawiać kolejki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

A ja myślę, że po zrównaniu się sprzedaży Nikona i Canona w Japonii oraz wypuszczeniu D300, Canon już MUSI ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...5D to model dla entuzjastów i jako taki będzie kontynuowany ....
    OK, ale już leciwy. myślę, że wypuszczą cos nowszego, z matrycą nieco mniejszą niż w 1 Ds Mk3 - czyli około 16 MP

Ale to zupełnie tak nie jest. Przecież sprzedaż takiego D3 bedzie śladowa w porównaniu z tanim FF-em. Po za tym powiedzmy sobie szczerze dla Nikona D3 to szczyt możliwości. Dla Canona aparat z taką matrycą to już staroć. .....
    zależy o jakich parametrach body myślisz. To nie jest szczyt możliwości pod kątem ilości MP - fakt. Ale firma potrafi ułozyć na matrycy więcej, skoro na DX ma tez 12 MP. Czy taka matryca to staroć? Nie. Zdaje się, że ona jest lepsza niż ta z 5D (i to zmusi canona do wypuszczenia następcy 5D, więc się nie ma co obrażać, tylko trzeba się cieszyć). Patrząc tez pod względem ile MP wsadzono do nowiuśkiego 1D MK3 to matryca nikona też nie jest staroć. A o innych parametrach puszki D3 nie wspomnę, a też są ciekawe...
    Popularne to body nie będzie, ale i tak wiele osób na nie czekało i je kupi.
    D3 jest kierowane na innego klienta niż 5D. To szybkie, reporterskie body.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-09-2007 o 23:55
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wydawałoby się, że mnie jako stosunkowo świeżego przesiadkowicza z N na C (5D konkretnie) powinno nieco zmartwić to, iż Nikon wypuszcza teraz tak dobrą (w zapowiedziach przynajmniej) puszkę jak D3 (przed przesiadką wahałem się nad d2x i 5D - wygrał ten drugi i to wcale nie ze względu na cenę).
    Jest wręcz przeciwnie - 5D użytkuję od czerwca i jestem baaaaardzo zadowolony (poza AFem, który mnie nieco rozczarował) - D3 zapewne (po peanach CANONIERA Eda Betza - należy się spodziewać naprawdę dobrego korpusu z doskonałą matrycą http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24736304
    Aby być w pełni szczerym - podejrzewam, że gdybym w momencie przesiadki miał alternatywę 5D a D3 (zwłaszcza biorąc pod uwagę zaplecze "szklarniowe") zdecydowałbym się zapewne na pozostanie przy Nikonie - ale jak Ed Betz zauważył w którymś akapicie na forum dpreview "I feel that way about Nikon, I didn’t leave them, they left me"... on zastanawia się nad ponowną zmianą systemu... ja nie 1. Byłoby to zbyt kosztowne w moim przypadku 2. Za bardzo podobają mi się niektóre obiektywy canona, które już mam... i które zamierzam kupić .
    [Oczywiście mam świadomość różnicy cenowej pomiędzy 5D a D3 - żeby nie było ]
    Dlaczego w sumie cieszy mnie pojawienie się D3?
    1. Do sklepów trafi dopiero w listopadzie - dostępny będzie zapewne u nas w grudniu - wkurzyłbym się zapewne, gdyby stało się to np. miesiąc po mojej przesiadce - tu mam już perspektywę 6 miesięczną...
    2. JEST WRESZCIE JAKIŚ RUCH W ŻÓŁTYM OBOZIE - jest konkurencja - i to naprawdę dobrze wróży na przyszłość
    D3 IMHO wymusi na canonie odpowiedź.
    Zakładam, że może to być np.
    a. przyspieszenie premiery następcy 5D - co mnie cieszy o tyle, że docelowo drugi korpus w torbie to dla mnie oczywistość ---- crop mnie już nie pociąga (40d nie biorę pod uwagę właściwie tylko z tego powodu - czekam po prostu na kolejną puszkę FF)
    LUB
    b. nieco bardziej realną stanie się cena 1ds mkIII - może zejdzie do poziomu ok 20kzł - na poziom cenowy D3 bym nie liczył - w końcu 22MP musi więcej kosztować
    c. ostatnie zakładane przeze mnie następstwo - to raczej życzeniowo - może canon doda następcy 5d uszczelnienia ? (wg tego, co czytałem w sieci - byłoby to doskonałe uzupełnienie dla 16MP, LiveView, 14bit, DigicIII i większej ilości krzyżowych pól AF) - ale to byłoby zerwaniem z zasadą "tylkojedynkowego" traktowania uszczelkami :-P
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 10-09-2007 o 23:55

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    OK, ale już leciwy. myślę, że wypuszczą cos nowszego, z matrycą nieco mniejszą niż w 1 Ds Mk3 - czyli około 16 MP
    Wiesz tylko czy rzeczywiście tak będzie czy to bardziej wyobraźnia fanatyków canonierów wkłada te 16 Mpx do następcy 5D?

zależy o jakich parametrach body myślisz. To nie jest szczyt możliwości pod kątem ilości MP - fakt. Ale firma potrafi ułozyć na matrycy więcej, skoro na DX ma tez 12 MP. Czy taka matryca to staroć? Nie. Zdaje się, że ona jest lepsza niż ta z 5D (i to zmusi canona do wypuszczenia następcy 5D, więc się nie ma co obrażać, tylko trzeba się cieszyć). Patrząc tez pod względem ile MP wsadzono do nowiuśkiego 1D MK3 to matryca nikona też nie jest staroć. A o innych parametrach puszki D3 nie wspomnę, a też są ciekawe...
    Po(...)
    Pisząc staroć użyłem skrótu myślowego. Po prostu matryca FF 12 Mpx to nie jest żaden przełom technologiczny, ani nowość na którą Canon musi znaleźć odpowiedź jak tu niektórzy zdają się sugreować. To że ta w D3 jest lepsza nie wątpię w końcu spory czas je dzieli (w cyfrze wiek). Na ile lepsza to się dopiero okaże sam jestem ciekaw. A kto się obraża to nie wiem. Są tacy?
    Co do jednego nie ma wątpliwości:
    (...)Popularne to body nie będzie, ale i tak wiele osób na nie czekało i je kupi.
    D3 jest kierowane na innego klienta niż 5D. To szybkie, reporterskie body.
    I tu jest pies pogrzebany. Canon może nadal spać spokojnie obniżając ceny.
    5D i D3 to zupełnie inny target rynkowy. I bezpośredniej konkurencji tu po prostu nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-09-2007 o 00:13
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

canon moze spac spokojnie jak dlugo nikon nie zacznie robic kserokopiarek

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

nikon zrobil canonowi psikusa. Wedlug danych papierowych lustro ktore w koncu namiesza na rynku. Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz canona w cenach i w nastepcy 5D

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

I tu jest pies pogrzebany. Canon może nadal spać spokojnie obniżając ceny.
    5D i D3 to zupełnie inny target rynkowy. I bezpośredniej konkurencji tu po prostu nie ma.
    Nie do konca bym sie zgodzil, w teorii faktycznie macie racje ale w praktyce dla amatorow 5d puszka z bdb pelna matryca i reporterskimi 'dodatkami' moze byc lakomym kaskiem. Zwlaszcza ze cena nie jest specjalnie przesadzona. Roznica cenowa pomiedzy d3 a 5dmk2 moze tez nie byc jakas ogromna za pare miesiecy.

Konkurencja cisnie canona i bardzo dobrze, mniejsze firmy tez ostatnio chca urwac kawalek tortu, szkoda ze z niskiej polki. 5D mk2(3d, 7d, obojetnie), o dobra flaszke moge sie zalozyc, nie bedzie powtorka z 20d-30d. Napewno beda wszystkie bajery z 40d, pewnie uszczelnien nie bedzie(imo mniej by jedynek wtedy sprzedali), matryce tez pewnie poprawia, ale nie za wiele by zachodnia fotograficzna klasa srednia(bo profi na drobne nie patrza raczej) widziala sens dodania 20k do 1dsa.(czysty zysk!)

Czyli bedzie 5d z bajerami i ergonomia 40d. Czyli fajnie, ale bez rewelacji bo bledow(np autoiso) pewnie nie poprawia. A jak konkurencja nie wypusci czegos jeszcze z ff(takie d200 z slabszym niz d3 ff za 7k) to dalej szary polak o ff moze poczytac co najwyzej, bo cena bedzie zaporowa

A cienszy filtr przed matryca czy uszczelnienia? Marzenia, kogo jak kogo ale merketingowcow od pozycjonowania produktow canon ma dobrych

Oby te nowosci nikona byly genialne, wszystkim bedzie lepiej dzieki temu

Uzależniony

Domyślnie

5d ma sie nijak do d3, chociazby ze zgledu na cene. Konkurencja dla niego jest d300, bo kosztowac bedzie podobnie a pomijajac wielkosc matrycy (i pewnie jakosc zdjec ) bije go na kazdym polu. Moim zdaniem sa szanse, ze wyjdzie i 5dmk2 i 3d. Jesli tak sie stanie, to 5d pewnie dostanie tylko LV i niska cene (albo nic nie dostanie i dalej beda go tluc w niezmienionej formie) a 3d duzo bajerow i malo fps. Czyli 3d zajmie obecne miejsce 5d a 5d zostanie amatorskim FF, oby.
    A tak swoja droga, to Hightlight Priority jest chyba najlepszym wynalazkiem jaki wstawili do nowych puszek.
    No, musialem to w koncu z siebie wyrzucic Najlepsza funkcja!
    Ostatnio edytowane przez lempl ; 11-09-2007 o 05:06

Strona 96 z 182 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów