Strona 91 z 182 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Uzależniony

Domyślnie

Nie chodzi o kompletną niepraktyczność a o celowe obcinanie funkcjonalności z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu. Spota do niedawna nie było, sterowania lampami z body dalej nie ma a to też tylko kilka linijek kodu. Może powodem jest to, że wszyskich co bardziej rozgardniętych pracowników przeniesiono do pracy nad matrycami a reszta się teraz mści na całym świecie za tą niesprawiedliwość?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    (....)Takie funkcje to jest kilka linijek kodu dla przecietnego programisty. Dzieki drobnej roznicy puszka dobra zamienia sie w puszke bardzo dobra. Nikon, pomimo ze szumi i takie tam , potrafi zadbac o tego typu istotne z punktu widzenia dostosowania sprzetu pod siebie detale. Canon ciagle udowadnia, ze mozna cos dac robiac duzo zamieszania w ulotkach tak, aby w praktyce nadal bylo to malo uzywalne dla wiekszosci.
    KuchateK zapewniam Cię, że Nikon też potrafi nieźle wycinać. W wychwalanym wszędzie pod niebiosa D80 jest wycięta np. niezwykle - dla mnie - przydatna funkja jak MLU. Zostawili jakąś karykaturę. W najnowszym D300 - jak chodzą słuchy - 14 bit będzie ale w trybie wolno ale dobrze. Jak chcesz szybciej to już nie będzie tak dobrze - 12 bit. Kilka innych rzeczy też by się znalazło.
    I od razu dla tych lubiących wojenki systemowe - nie jest to mój zarzut wobec Nikona. Gdyby kilku rzeczy nie wycięli w D300 to D3 mógłby się w ogóle nie sprzedawać. Wiemy przecież, że jest możliwe zrobienie puszki za 1000 dolców, która niewiele by odstawała funkcjonalnie od jedynki. Tyle że wtedy jedynki by nikt nie kupił. I tu jest pies pogrzebany.
    A i proszę uprzejmie nie atakować mnie, że bronię czegokolwiek. Tak po prostu jest i najprawdopodobniej będzie. Chyba że wprowadzą komunizm i będzie "każdemu według jego potrzeb" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Przydatne będzie i to bardzo w trybie Tv - po to aby podbijać iso kiedy obiektyw osiągnie maksymalną dziurę przy zadanym czasie i inaczej zdjęcie wyszłoby niedoświetlone.
    No to jeszcze ujdzie, tylko że ja chciałbym móc okreslić jak maksymalnie chcę otworzyć, a nie zawsze na max, bo GO maże być wtedy za mała albo mydlany obraz np. f/1.4 w 50mm.

W Av za instrukcją: ma ustawić się tak aby zapobiegać ewentualnemu poruszeniu w zakresie 400-800 (pewnie sobie sprawdzi aktualną ogniskową i na jej podstawie czas minimalny wyliczy). W drugą stronę ma schodzić do niższych czułości jeśli zakres czasu miałby się skończyć.
    No i co z tego skoro zaczyna ustawiać ISO od 400? Jak jest światło to ja bym wolał ISO100 czy 200 na granicy dopuszczalnego czasu a nie 400 z czasami np. 1/2000s czy 1/4000s.
    W instrukcji od 40D nie ma ani słowa o tym że coś sobie sprawdza o ogniskowej, to działa znacznie bardziej prymitywnie niż myślisz.

Co do trybu M... to pewnie za chwilkę pojawi się tutaj
    stadko reporterów chcących focić dynamiczne sytuację w pełnym manualu lubiących mieć pełną kontrole nad czasem i przysłoną .
    Dla mnie to podstawowa funkcja przy reporterce kiedy nie mam lampy.

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greyadder Zobacz posta
    Sprawdzilem empirycznie. Moj Canon mimo, ze na M pokazuje auto to i tak trzyma ciagle 400. Na Av i Tv chodzi normalnie.
    Jest to żenujące, tak se myślę, że u Canona nie zrozumieli różnicy między FixedISO, a AutoISO.
    No chyba, że są aż tak złośliwi.

Domyślnie

No i co z tego skoro zaczyna ustawiać ISO od 400? Jak jest światło to ja bym wolał ISO100 czy 200 na granicy dopuszczalnego czasu a nie 400 z czasami np. 1/2000s czy 1/4000s.
    W instrukcji od 40D nie ma ani słowa o tym że coś sobie sprawdza o ogniskowej, to działa znacznie bardziej prymitywnie niż myślisz.
    sorry mmm ale dla mnie to juz jest trolowanie - co ty robisz odbitki wielkosci plakatu że musisz miec iso 100-200..czlowieku wyluzuj iso 400 i 800 jak pokazaly dotychczasowe testy są w 100% uzyteczne!
    Jak masz dobre swiatlo to wylaczasz auto iso - jesli masz slabe i nie masz czasu dobierac sobie sam iso to włączasz auto iso proste?

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    sorry mmm ale dla mnie to juz jest trolowanie
    A bynajmniej, implementacja N to prawie nowy tryb pracy "ISO priority", co może być bardzo wygodne. W C to zaledwie udogodnienie, a przecież, za przedmówcami, nie kosztowałoby by ich dużo zrobić to co w N...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Jak masz dobre swiatlo to wylaczasz auto iso - jesli masz slabe i nie masz czasu dobierac sobie sam iso to włączasz auto iso proste?
    tylko w tym momencie cała idea 'auto' bierze w łeb, bo co to za 'auto' które trzeba włączać i wyłączać... to raczej quasi_autoISO :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sorry mmm ale dla mnie to juz jest trolowanie - co ty robisz odbitki wielkosci plakatu że musisz miec iso 100-200..czlowieku wyluzuj iso 400 i 800 jak pokazaly dotychczasowe testy są w 100% uzyteczne!
    Czasem robię odbitki wielkości plakatu, nawet dwie możesz zobaczyć u mnie w galerii. Niskie ISO jest potrzebne do obróbki zdjęć, wierz mi że kiedy bardzo mocno się wyciąga cienie np. Photomatixem to trzeba odszumiać kanał koloru nawet ISO100 z 30D.
    A co do samej funkcji AutoISO to akurat jej największa przydatność oczywiście jest w przypadku o którym mówisz tzn. kiedy nie ma wystarczająco dużo światła. Niestety 40D wogóle uniemożliwia wtedy korzystanie bo zakres AutoISO kończy się na 800.

Domyślnie

Nikon miał inne auto iso bo nie ukrywajmy szumy w jego aparacie sieją wieksza audotedstrukcje niz w canonie...dlatego auto iso w zakresie 400-800 jest całkiem ok!Ile można narzekać na taki detal....nie macie powazniejszych problemów

Uzależniony

Domyślnie

canik, to, że Ty czegoś nie robisz nie znaczy że inni też się tym nie zajmują.

Strona 91 z 182 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów