Strona 89 z 182 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A kiedy to się przydaje?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Gdy fotografuję np. ptaka skaczącego po gałęziach, to światło zmienia się dość radykalnie. Żeby mieć dobre zdjęcie muszę mieć czas np. 1/500 i wolę wtedy zrobić zdjęcie przy ISO 1600 niż wcale. W takiej sytuacji nie ma oczywiście czasu na samodzielne śledzenie czasu ekspozycji i ręczne zmienianie ISO.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A kiedy to się przydaje?
    Np. w pomieszczeniach gdzie są okna i ilość światła zmienia się bardzo szybko w zależności od kierunku focenia. Do tego chcesz zawsze mieć gwarancję że nie wyjedziesz z czasem dłużej niż jesteś w stanie utrzymać z łapy a na koniec chcesz mieć fotę z jak najniższym ISO jeśli tylko się da. Jak masz obiektyw 50mm to ustawiasz sobie najdłuższy czas na 1/80s, przysłonę taką żeby mieć wymaganą GO i nie zaprzątasz sobie już głowy zmianą ISO przy każdym zdjęciu tylko focisz.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

AutoISO to naprawdę ciekawy bajer Też bym chciał go mieć ....
    Może jakiś hack na soft ??

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No fakt może się to przydać choć dla mnie to nie jest jakiś specjalnie istotny brak 40-tki. Ten zakres 100-800 powinien być po prostu rozszerzany za pomocą CF i nie byłoby problemu. Mnie bardziej przeszkadza że nie dali iso 6400 po samplach widać, że mogli dać spokojnie. Niby można samemu niedoświetlić ale jednak możliwość nie myślenia o tym byłaby w niektórych sytuacjach bardzo przydatna. Jeśli już mowa o brakach to ten AF w trybie Live View też by mógł być choć czytałem, że w tych nowych Nikonach ktoś to testował i działał strasznie wolno. Także być może w praktyce ma to zastosowanie tylko na statywie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No fakt może się to przydać choć dla mnie to nie jest jakiś specjalnie istotny brak 40-tki. Ten zakres 100-800 powinien być po prostu rozszerzany za pomocą CF i nie byłoby problemu.
    Jest problem bo w trybie 'M' AutoISO w 40D wogóle nie działa tylko jest na stałe ustawione na 400.

Greyadder
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jest problem bo w trybie 'M' AutoISO w 40D wogóle nie działa tylko jest na stałe ustawione na 400.

Teoretycznie jest tam tez tryb auto. Ale jak sie dokladnie zachowuje to nie sprawdzalem. Jak bede mial chwile wieczorem to to zweryfikuje.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To na czym polega jego "automatyczność"??
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko Zobacz posta
    Jak dla mnie nie - a mam oba aparaty więc widzę - na 20 przy 800 są mniej więcej takie same jak na 5 przy 1600.
    Mam takie same wrażenia a nawet bardziej radykalne na korzyść 5D.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    To na czym polega jego "automatyczność"??
    No właśnie na niczym, w trybie 'M' nie działa.

Zresztą ja tylko cytuję instrukcję
    "Fixed at ISO400"

Strona 89 z 182 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów