Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Soczewka nie jest wzmacniaczem światła. Może co najwyżej skupić światło na mniejszej powierzchni => wzrośnie energia na jednostkę powierzchni.
    Soczewka sluzy do zebrania swiatla z calej powierzchni piksela i skierowania go na czesc swiatloczula (nie caly piksel rejestruje swiatlo). W takim przpadku nie jest to zadne wzmocnienie i pozostaje miejsce na jakas optymalizacje dzialania takiej soczewki.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth Zobacz posta
    Wystarczy porównać z 400D, bo to IMO dokładnie ta sama matryca.
    (....)
    Inna i musi być inna, bo sczytywanie danych odbywa się czterokanałowo, a nie dwu. Dodatkowo nowe mikrosoczewki i prawdopodobnie inny filtr AA - piszę prawdopodobnie, bo różne źródła różnie podają. Co do oceny szumów to wstrzymałbym się z ferowaniem wyroków. Skoro Canon pisze że będzie lepiej niż w 30D to ja im wierzę - może jestem naiwny ale na ogół wiedzą co piszą. Pierwsze sample z mkIII też były dość kiepskie, a rzeczywistość okazała się bardzo pozytywna mimo, że pixele mniejsze. Ja bym zostawił te pseudonaukowe wywody i poczekał na sample z egzemplarzy produkcyjnych. Wtedy będzie można biadolić do woli .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez steku Zobacz posta
    Wg dpreview 40D ma polskie menu...
    Zaczęło się od 1dIII. Teraz doszły 40d i 1dsIII wiec chyba bedą już w Canonie konsekwentni.
    Nawet EF Lens Work III ostanio spolszczyli - to był dla mnie szok. Ponownie podaję link, bo im więcej ludzi to przeczyta tym mniej przewlekłe i bładzące staną się wątki jak choćby ten, po premierze... ;-)
    http://www.canon-europe.com/Support/...s_work_iii.asp
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Soczewka sluzy do zebrania swiatla z calej powierzchni piksela i skierowania go na czesc swiatloczula (nie caly piksel rejestruje swiatlo). W takim przpadku nie jest to zadne wzmocnienie i pozostaje miejsce na jakas optymalizacje dzialania takiej soczewki.

Marcin
    Spróbuję podsumować: rozmiar fotoceli bez zmian, ale większe soczewki (bo mniejszy odstęp pomiędzy nimi), więcej światła pada na soczewkę a mniej na odstępy. Zatem więcej światła wpada do fotoceli i sygnał z niej nie musi być wzmacniany bardziej (ergo mniejsze szumy).

Jak widać rację mogą mieć wszyscy po trochu, w szczególności, że matryca jest z 400D (Jurek), że soczewki - nówki (Akustyk, HuleLam), że jeszcze dużo się da poprawić (Muflon, Marcin i ja)...
    Jeśli kogoś pominąłem - przepraszam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Inna i musi być inna, bo sczytywanie danych odbywa się czterokanałowo, a nie dwu.
    Inna oczywiście w tej części - część czysto-matrycowa mogła pozostać bez zmian.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-08-2007 o 14:04 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Dodam że matryca w 40D ma fizycznie odrobinę mniejszy rozmiar niż w 30D. To raczej jako ciekawostka bo nie sądzę aby się to przekładało jakos na jakość obrazu.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Inna oczywiście w tej części - część czysto-matrycowa mogła pozostać bez zmian.
    to kwestia nazewnictwa, nie traktował bym jednak samych sensorów fotoelektrycznych na podłożu z przewodami jak matrycy. Matryca ma jeszcze mikrosoczewki, filtr AA, filtr barwny, przetwornik A/D. Doświadczenie pokazuje, że to właśnie tu tkwi cała różnica, bo przecież zrobić sensory to Sonolta potrafi równie dobrze co Canon.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    to kwestia nazewnictwa, nie traktował bym jednak samych sensorów fotoelektrycznych na podłożu z przewodami jak matrycy. Matryca ma jeszcze mikrosoczewki, filtr AA, filtr barwny, przetwornik A/D. Doświadczenie pokazuje, że to właśnie tu tkwi cała różnica, bo przecież zrobić sensory to Sonolta potrafi równie dobrze co Canon.
    To właśnie (że "matryca" to taki kombajn, w którym jest wiele składowych wpływających na końcową jakość) miałem na myśli pisząc, że wszyscy po trochę mogę mieć rację - dzięki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez BobbyH Zobacz posta
    Takie banalne pytanie na kiego wałka wy tak lejecie wode o rozmiarach matryc szumach...itd...tu soczewki na siebie dochodza tu ziarno wieksze...masakra zamiast sie albo cieszyc ze wyszlo cos nowego bo bardziej sprosta waszym wymaganiom lub nie to dyskutujecie o mega malowartosciowych tematach o ktorych malo kto i tak ma pojecie...

oczywiscie bez urazy tylko tak chcialem zapytac poprostu....
    Ja się oczywiście cieszę, co nie przeszkadzać mi (i Kolegom) snuć rozważań o technologii, która stoi za tymi zmianami.
    O czy małowartościowe - no tu byłbym ostrożniejszy w ocenie (nawet bez urazy).
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-08-2007 o 14:33 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów