lepszych fot z tego nie bedzie, lepiej dokupic nowe szkielka (20D po reanimacji, nowa migawka po 97000, i dwa nowe szkielka dokupilem) i tej uliczce szukam polepszenia jakosci fotek
lepszych fot z tego nie bedzie, lepiej dokupic nowe szkielka (20D po reanimacji, nowa migawka po 97000, i dwa nowe szkielka dokupilem) i tej uliczce szukam polepszenia jakosci fotek
nie zapominaj o tym ze swoje(jesli masz) body nie sprzedasz po cenie nowki z FV, wiec tu chodzi raczej o roznice, odsprzedazy 30D i zakupu nowki 40D
ja odpowiadałem jako ten który mógł się wstrzymać z zakupem (wielu ludzi kupiło niedawno 30D) i mieć w reku moje 4000 pln ...
tak wiem ze to myslenie zyczeniowe ale i tak boli ... ;(|
ale kto tu się nakręca? Nie wiemy jak konkretnie będzie się zachowywała matryca, szumy itd. I chyba nikt jeszcze tego aparatu nie kupił. Tak jak pisałem zresztą, i tu kamyczek do ogródka snipera, chciałem kupić na wiosnę 1DMk3. Czy wybór solidnie się zapowiadającego 40D za 1/3 ceny jest onanizmem sprzętowym, nakręcaniem się, deprymowaniem obecnego sprzętu?
Nie. Czasami niektórzy ludzie sie rozwijają. Fotografują dużo i często. Próbują i widzą czego im brakuje. I do tej pory mieli mały wybór, a teraz wygląda, że w końcu ten wybór będzie sensowny i nie wydadzą pieniędzy od początku klnąc Canona co to musili kupić za oskubany półprodukt.
Ostatnio edytowane przez renes ; 20-08-2007 o 20:56 Powód: Automerged Doublepost
Sony kontratakuje z matrycą 12.5Mpix, 12bit...
http://www.dpreview.com/news/0708/07...ny12mpcmos.asp
Jeśli ktoś ich jeszcze nie ma, bądź ich nie potrzebuje. Czym szkła są lepsze od body jeśli ktoś również ich nie będzie potrafił wykorzystaćZamieszczone przez renes
Bo to stałki ? :>
Podam trzy proste przykłady, które moga zobrazować dlaczego 40D mnie zainteresował tak mocno.
1) teatr tańca. Głośna migawka powoduje, że robię zdjęcia tylko w wybranych momentach i przy odpowiednio głośnej muzyce, aby nie przeszkadzać widzom na spektaklu. Ile razy kląłem 20D za łomot lustra w chwili, gdy w wizjerze miałem ciekawe ujęcie, którego nie mogłem (nie wypadało mi) zrobić..
2) robiłem wiosną pluszcze (takie ptaki) w Tatrach. Stojąc w strumieniu usiłowałem sfotografwać jak podlatują do gniazda na skale. Przy 5 klatkach na sekundę nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia na 120 dobrze trafionego. Zawsze obcinałem biedaka. Sądzę, że 6.5 klatki pomoże mi w takiej sytuacji.
3) działanie AF w 20D pozostawia wieeele do życzenia. Myśl o kupnie 1DMk3 pojawiła się w 80% poprzez imponujący system AF jedynek. Jeśli 40D faktycznie będzie miał dobrze działający czuły układ AF, to dla tego i tylko tego ficzeru chcę zmienić moją obecną puszkę.
Aaaa... dopiero teraz zauważyłem że w 40D wyprofilowali grip tak aby palec wskazujący wchodził trochę głębiej, identycznie jak w 5D.
Kurde, fajna puszka, szkoda że 30D takiego nie dali jak kupowałem bo zmiana po 1,5 roku to straszna strata a zysk w sumie nie będzie taki wielki. Szkoda że nie mam 20D, nie wahałbym się ani chwili ;-)
Ostatnio edytowane przez MMM ; 20-08-2007 o 21:12