Strona 22 z 182 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Moim marzeniem jest nowy firmware do 5d z sRAW 5-7 MPX :P Ale to nie ta bajka, trzeba będzie pewnie niedługo wywalić 9k na nową puchę
    Może sensowne byłoby dodanie konwertera RAW>sRAW do DPP? Jeśłi nie w DPP to pewnie powstanie jakiś niezależny dedykowany soft niebawem.

Skoro już o DPP to spodziewam się (na podstawie nowości z 40d), że dołożą też do programu "tilt", czyli korygowanie poziomu RAW do 10 stopni w obie strony. :rolleyes:

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    -lepszy AF (podobno)
    Jeśli dobrze rozumiem opisy, to jeśli sobie wyobrazimy białą tablicę z czarnymi liniami pod kątem ok. 45 stopni od poziomu to skuteczność AF będzie identyczna jak w 30d/400d?
    Z tym jedym zastrzeżeniem, że środkowy krzyż (ten czuły od f2,8?) ma być podobno przekręcony w 40d o 45 stopni - jakie to może mieć praktyczne znaczrenie?

Aha, rozumiem to ogólne podniecenie fajnym nowym sprzętem i tą burzę mózgów, ale hipotezy jakoby elektronika nowych szkieł z ISem miała być wyprowadzana aż do puszki to chyba już lekka przesada? Że niby co, elektronika AF zostaje w szkle a tylko IS jest ekstra wyrzucony do puszki, bo akurat nie dojrzeliście zielonej płytki albo czarnego chipa na rysunku? Przecież to pociąga tytlko same kłopoty ze wsteczna kompatybilnością całego systemu i podważa do niego zaufanie klientów - i to na rzecz kitowych słoików???
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 20-08-2007 o 15:49
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    (....)

Moje zdanie na temat 40D:
    byłem już w zasadzie zdecydowany na kupno 1DMk3 w przyszłym roku. Nie kupię go jednak na 100%, jeśli wszystko co pokazano będzie działać
    Ma dokładnie to, czego mi dzisiaj brakuje: zasadniczo poprawiony AF, uszczelnienia, jasny wizjer, telewizor, cichszą i szybszą migawkę o bardzo dużej trwałości. To w zasadzie aparat, który będzie służył kilkanaście lat według mnie. Dslr na dobre weszło w fazę dojrzałą, i w tym segmencie kolejne zmiany będą (poza matrycą) już raczej kosmetyczne. Dla mnie to jest to.
    Nic dodać nic ująć. Malkontentom polecam dokładne zapoznanie się z opisem tego aparatu. Ma on na prawdę wszystko to co mieć powinien i jeszcze trochę.. . Jak na canona to prawdziwa rewolucja .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

dazz
    Guest

Domyślnie

Moje zdanie na temat 40D:
    byłem już w zasadzie zdecydowany na kupno 1DMk3 w przyszłym roku. Nie kupię go jednak na 100%, jeśli wszystko co pokazano będzie działać
    Ma dokładnie to, czego mi dzisiaj brakuje: zasadniczo poprawiony AF, uszczelnienia, jasny wizjer, telewizor, cichszą i szybszą migawkę o bardzo dużej trwałości. To w zasadzie aparat, który będzie służył kilkanaście lat według mnie. Dslr na dobre weszło w fazę dojrzałą, i w tym segmencie kolejne zmiany będą (poza matrycą) już raczej kosmetyczne. Dla mnie to jest to.
    Moje zdanie jest takie same. Również z ulgą rezygnuję z 1D i za miesiąc kupuję 40tke

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Moje zdanie co do 40d. Jest niezly. Ale wolalbym uciulac i kupic 5d. Szczerze mowiac, jak dla mnie, 40d to zbitka 30d z 400d plus male gadzety. Tyle Pozdrawiam.
    Mam podobne zdanie. Spory skok w stosunku do 20D, natomiast czy warto sprzedawać 30D, by kupić 40D, to sprawa mocno dyskusyjna. To ciągle lustro z cropem 1,6

Trwałość migawki taka sama jak w 30D (100 tys. cykli), uszczelnienia tylko częściowe (komora baterii), więc zachwyt nad tym "ficzerem" chyba trochę przesadzony. Jeśli wizjer rzeczywiście jaśniejszy niż 30D, to byłby to postęp.

Szczerze mówiąc, to czekałem na 5D mkII. Po co? Żeby ceny mkI spadły do przyzwoitego poziomu ;-)

No i na koniec sprawa szkieł. Canon znowu dał ciała... Żadnych propozycji w zakresie sensownych, tj. dobrych jakościowo i niedrogich szerokich stałek, np. nowa wersja 35/2,0 (z USM) czy 28/2,8. Jednym słowem obiektywu, który mógłby być dobrym standardem do cropa (którego niestety przyjdzie jeszcze przez jakiś czas używać).

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    No i na koniec sprawa szkieł. Canon znowu dał ciała... Żadnych propozycji w zakresie sensownych, tj. dobrych jakościowo i niedrogich szerokich stałek, np. nowa wersja 35/2,0 (z USM) czy 28/2,8.
    Ja bym jeszcze chciał odświeżone 135/2.8, ale to jak już kupię mały obrazek

Ja też tak powiem ale mnie do szczęścia brakuje jeszcze małego obrazka i chociaż ze 2EV więcej w światłach. Nowy 5D będzie przecież conajmniej taki jak 40D a i fps też trochę dadzą, może będzie ze 4. To będzie prawie TO!
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 20-08-2007 o 15:30

Coś już napisał Awatar sleep

Domyślnie

http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/index.html

nie wiem czy był ten link - cały opis sprzętu wraz z próbkami foto....

Pozdrawiam
    40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Aha, rozumiem to ogólne podniecenie fajnym nowym sprzętem i tą burzę mózgów, ale hipotezy jakoby elektronika nowych szkieł z ISem miała być wyprowadzana aż do puszki to chyba już lekka przesada? Że niby co, elektronika AF zostaje w szkle a tylko IS jest ekstra wyrzucony do puszki, bo akurat nie dojrzeliście zielonej płytki albo czarnego chipa na rysunku? Przecież to pociąga tytlko same kłopoty ze wsteczna kompatybilnością całego systemu i podważa do niego zaufanie klientów - i to kosztem kitowych słoików???
    ty nie doczytałes z kolei :>
    nie chodzi o wsadzanie ISa do puszki, tylko takie zaprogramowanie chipa w obiektywie, żeby puszka mogła sterować działaniem układu IS w obiektywie, wykorzystując jakieś już istniejące elementy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja też tak powiem ale mnie do szczęścia brakuje jeszcze małego obrazka i chociaż ze 2EV więcej w światłach. Nowy 5D będzie przecież conajmniej taki jak 40D a i fps też trochę dadzą, może będzie ze 4. To będzie prawie TO!
    mamy inne potrzeby. Mnie [potrzeba cropa do fotografii przyrodniczej. Nie po to kupiłem 500/4 IS aby teraz skracać sobie zasięg. Zresztą, jeśli 7D będzie do pary tak samo wypasiony jak 40D to za jednego ciężkiego i nieporęcznego 1DMk3 kupię sobie i 40D i 7D jeśli zdecyduję się na sprzęt dedykowany pod teatr.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 20-08-2007 o 15:32 Powód: Automerged Doublepost
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

ty nie doczytałes z kolei :>
    nie chodzi o wsadzanie ISa do puszki, tylko takie zaprogramowanie chipa w obiektywie, żeby puszka mogła sterować działaniem układu IS w obiektywie, wykorzystując jakieś już istniejące elementy.
    Oj nie, na pewno tego nie napisałem, a już na pewno nie miałem na myśli, ale skoro nie jestem poetą to nie bedę zaśmiecał wątku autointerpretacjami. ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mamy inne potrzeby. Mnie [potrzeba cropa do fotografii przyrodniczej. Nie po to kupiłem 500/4 IS aby teraz skracać sobie zasięg. Zresztą, jeśli 7D będzie do pary tak samo wypasiony jak 40D to za jednego ciężkiego i nieporęcznego 1DMk3 kupię sobie i 40D i 7D jeśli zdecyduję się na sprzęt dedykowany pod teatr.
    w praktyce nie jest tak kolorowo z tym cropem + duze tele
    bo 5D +2x tc + 1.4x tc produkuje lepsze fotki z 600/4 niz 30D z jednym tc 2x:sad: wiem bo testowałem. Sam byłem zdziwiony ale tak jest

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Co (i ktore elementy) rozumiesz przez 'ma dzialac' ? Za 10 min wybywam na konferencje - moze bedzie do pomacania to sprawdze co sie da sprawdzic w ciagu krotkiego macania.
    Mam nadzieję, że telepatycznie dotrze moja prośba - proszę sprawdzić grip z wi-fi (czy jest, czy działa, kiedy i za ile).
    Wyszło mi też - podobnie jak kolegom, że 40D + grip z wi-fi ~ 1D MkIII (jak dla mnie).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 22 z 182 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów