...faktycznie...kolega-canoniarz wprowadził mnie w błąd.o czym ty piszesz? wszystkie nowe modele mają odkurzacz.
A wracając do sampli...na moje oko Canon 40d wypada ciut lepiej a już na pewno nie gorzej od 30d - trzeba to oblać![]()
...faktycznie...kolega-canoniarz wprowadził mnie w błąd.o czym ty piszesz? wszystkie nowe modele mają odkurzacz.
A wracając do sampli...na moje oko Canon 40d wypada ciut lepiej a już na pewno nie gorzej od 30d - trzeba to oblać![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Ja tu widze znowu porownanie jakiegos softu do konwersji RAW. Fotki wygladaja ja przerobione DPP, a nie z aparatu. 40D wydaje mi sie takze mniej nasycone i kontrastowe.
Dodatkowo:
"If you look at the EXIF, the 40D images consistently have
1/3 stop slower shutter speed, so ISO 400 on the 40D
is more like ISO 320 on the 30D, etc. So if there were
any improvement in noise performance, you would have
to fold it into the difference in metering."
Czyli moje czarne obawy sie potwierdzily![]()
Ostatnio edytowane przez arra ; 27-08-2007 o 09:47
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Zauwazylem dzisiaj, ze pojawily sie oferty 40D w sklepach (Niemcy). Najtanszy sklep sprzedaje za 1109,45 Euro. Aparatu nie ma jeszcze na sklepie, ale przewidywany termin dostawy 30.08.2007.
Chyba ruszylo![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Panowie spokojnie...z 14-bitowych rawów spokojnie wyciągniecie o wiele więcej niż z troszke wyzszego iso w 30d...![]()
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
no ale co ma niby dac w praktyce to 14 bit, oprocz tego ze znowu karta bedzie przyciasna... Jak by na fotkach wystepowaly absolutnie bezszumne i gladkie gradienty moze by to poprawilo przejscia ale tak nie jest wiec nie ma to sensu...
teoretycznie daje wieksza plynnosc tonalna, wiec chocby na niebieskim kanale powinno byc trudniej poszarpac tonalnosc przy zwiekszaniu nasycenia.
a w praktyce, to mi sie zdarza turlac z wyciagnieciem niebieskiego kanalu. zwlaszcza przy niedoswietlaniu, ze wzgledu na mocno "swiecace" chmurki.