Witajcie...
Mam pytanko odnośnie AF-a w nowej 40-tce.Mianowicie chodzi mi o bardziej czuły i szybszy(?) af ze szkłami o jasności f/5.6.Czy mając obiektyw o stałym świetle f/4 moge skorzystać z usprawionego autofokusa?Jeśli tak to czy działał on będzie tylko na przesłonie f/5.6?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedz!
Jurek Plieth - fajne powrównanko tylko...właściwie czym różnią sie zdjęcia z prawej i lewej strony?Przesłoną?!
Po lewej nie mają włączonego NR a po prawej mają włączone NR.
http://translate.google.com/translat...&hl=en&ie=UTF8
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Zgodnie ze specyfikacją, nowy AF ma 9 punktów i wszystkie krzyżowe do F5.6 czyli w pełnym zakresie działania (tylko puszki serii 1 działają z obiektywami o pełnej dziurze do F8). Dodatkowo punkt centralny AF posiada, jak to jest od czasów 20D, czujnik podwójnie krzyżowy. Jeśli podepniesz szkło 2.8 lub jaśniejsze to centralny robi się ponoć jeszcze o 30% dokładniejszy uruchamiając drugą parę krzyżujących się czujników w centrum.
Jak dla mnie to iso3200 wyglada podobnie (ale na pewno nie lepiej), znaczy bardzo dobrze, wszystko zalezy od tego ile zjada szczegolow w 40D, bo tego po tych samplach dokladnie nie widac. Pytanie tez jak sie bedzie zachowywalo w innym swietle. Ja z 30-tki jestem bardzo zadowolony, jezeli chodzi o iso3200. Moj wykonany przed chwila sample (f=6.3, 1/200, 420mm (z lapki :/), iso 3200 (4000)
Wersja prosto z aparatu (ostrosc +3, nasycenie +1 - moje domyslne ustawienia):
http://www.pbase.com/arra/image/84485989/original
Wersja z lekkim odszumianiem, wykonana za pomoca mojego ulubionego konwertera RAW:
http://www.pbase.com/arra/image/84481407/original
Jak dla mnie oba wygladaja bardzo uzytecznie. To mi sie podoba w Canonie, to dobre czernie na duzych iso.
To czego sie boje w 40D to ze bedzie:
1. ZMNIEJSZONA CZULOSC tak jak w 400D, wiec iso 3200 to juz nie jest iso 4000 jak w 30D
2. Ze bedzie okazyjnie niedoswietlal jak w 400D
Poczekamy zobaczymy.
Ostatnio edytowane przez arra ; 26-08-2007 o 10:50
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Z ocenami to jednak trzeba poczekać na finalne puszki. Jak trafią do sprzedaży to jest spora szansa na rzetelne porównanie. Mnie się w samplach z 40D bardzo podobają kolorki. Te matryce 10mln u Canona jednak ciut inaczej obrazują niż 8 mln. Mam wrażenie że kolory są bardziej ciepłe i troszkę bardziej nasycone. To mi się nasunęło po zrobieniu pewnej ilości zdjęć 400D. Być może z tandemem 40D - 30D będzie to samo.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Racja - będą korpusy finalne to można się pokusić o porównania. Obejrzałem prawie wszystkie sample z dpreview (nie do końca jestem przekonany do umieszczania jako sampli przeróbek z dpp bo to diabli wiedzą co kto namieszał bawiąc się tymi rawami). No nie wiem - niby ostrość itd. ok, ale zajrzałem z ciekawości do starych sampli z 5d
http://web.canon.jp/imaging/eos5d/ht...sample_4e.html
szukając np. ujęć makro robionych taką samą setką makro f2.8 przy przysłonie f10. Trochę to karkołomne porównywanie, ale... sam już niewiem.. Zastanawiam się czy aby te samoczyszczące się wibrujące szybki w 400d i
40d nie mają negatywnego wpływu na ostrość.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Dzięki za odpowiedz Kubaman.
Wnioskuje z tego co napisałeś
i z tego co jest napisane na dpreviewi wszystkie krzyżowe do F5.6 czyli w pełnym zakresie działania
,że szkło o stałej jasności f/4 będzie wykorzystywać krzyżowy AF - pytanie tylko czy na wszystkich ogniskowych czy tylko od f/4 do f/5.6 ?cross-type AF points for F5.6 or faster lenses
Musze przyznać, że już się troche w tym wszsytkim pogubiłem....:/
dzięki tmaciak!Po lewej nie mają włączonego NR a po prawej mają włączone NR.
Zdjęcia z NR włączonym wydają się ostrzejsze - szczególnie na iso 100-800 - to pewnie wynik jakiegoś błędu testujących.
Ostatnio edytowane przez canik ; 26-08-2007 o 09:51