Strona 36 z 182 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth Zobacz posta
    Mówisz teoretycznie, czy praktycznie?
    Oczywiście że praktycznie, 40D mam w domu i zrobiłem testy razem z odbitkami ;-)
    Tak poważnie to wystarczy popatrzeć na zdjęcia, szczególnie to na ISO1600 zrobione podczas konferencji Canona które jest na stronie optyczne.pl. Szumy raczej w normie tzn. nie odbiegają jakoś szczególnie od 30D, tyle że zdjęcie zrobione na dosyć mydlanej przysłonie 1.8 i w dodatku ze zbyt długim czasem więc jest poruszone i nie ma ostrości. Przy takim balansie bieli jaki jest na zdjęciu nic dziwnego że widać szumy na kanale czerwonym.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Posty kolegów wskazują właśnie na, jedną z możliwych, drogę poprawy - większe soczewki dzięki mniejszemu rozstępowi pomiędzy nimi.
    Nie tylko posty kolegów ;-)

W technologii chyba jest jeszcze sporo miejsca na ulepszenia, bez łamania praw fizyki. Skośnookie krasnoludki w laboratoriach pewnie teraz dłubią takie rzeczy, że nam się nawet nie śniło...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Oczywiście że praktycznie, 40D mam w domu i zrobiłem testy razem z odbitkami ;-)
    Wystarczy porównać z 400D, bo to IMO dokładnie ta sama matryca.
    Canon zawsze starał się ujednolicić matryce APS-C w modelach z najniższej i wyższej półki, co jest ekonomicznie jak najbardziej uzasadnione. Tak było w przypadku 10D~30D, 20D/30D~350D, toteż jak się pojawił 400D z 10-cio megapikselową matrycą, to było oczywiste, że musi ona zawędrować do następcy 30D.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a czy roznica miedzy 12-bit a 14-bit nie wynika przypadkiem z konstrukcji matrycy (jako calego ukladu elektronicznego)? bo to jedno wystarczyloby do zaprzeczenia tezy, ze matryca jest ta sama

z punktu widzenia pracy elektronicznej to to moze byc zupelnie inne urzadzenie. w cuda nie wierze, ale nie wykluczalbym jakiejs zauwzalnej roznicy. niech to ma poziom szumow 30D (pardon, 20D) - to przy 25% powierzchni wiecej sumarycznie powinno byc bardziej strawialne w wyzszych czulosciach. to juz jest cos

Canon zawsze starał się ujednolicić matryce APS-C w modelach z najniższej i wyższej półki, co jest ekonomicznie jak najbardziej uzasadnione. Tak było w przypadku 10D~30D, 20D/30D~350D, toteż jak się pojawił 400D z 10-cio megapikselową matrycą, to było oczywiste, że musi ona zawędrować do następcy 30D.
    mam wrazenie, ze na tej polce cenowej Canon za bardzo dostal w d*** od D80, zeby tak po prostu jechac po najnizszych kosztach. mogl sie szarpnac na lepsza elektronike matrycy.

tak sobie gdybam...
    www albo tez flickr

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Nie tylko posty kolegów ;-)...
    Coś mi się wydaje, że chcesz udowodnić iż poziom generowanego tła szumowego przez pojedynczą komórkę światłoczułą zależy od jej wielkości. Moim zdaniem tak nie jest; a jeśli tak, to tylko w znikomym stopniu i zależałoby to od skuteczności wyemitowania do otoczenia generowanego ciepła - "cela" o większej powierzchni skuteczniej wyemituje ciepło i przez to sama zachowa niższą temperaturę. Ale to dość karkołomne rozumowanie, bo przecież wnętrze korpusu jest dość szczelne i tak, czy inaczej panuje tam temperatura w miarę stabilna.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiście że nie taka sama, podobnie jak 350D nie ma tej samej co 30D.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a czy roznica miedzy 12-bit a 14-bit nie wynika przypadkiem z konstrukcji matrycy (jako calego ukladu elektronicznego)? bo to jedno wystarczyloby do zaprzeczenia tezy, ze matryca jest ta sama
    Dokładnie nic nie wiemy na ten temat. Równie dobrze sygnał z matrycy może być ten sam (~ta sama matryca), a jedynie obróbka może być o te 2 bity dokładniejsza.
    Nie jestem specjalistą w dziedzinie cyfrowej obróbki sygnałów, ale mam tu w pracy ludzi, którzy niczym innym się nie zajmują i wiem, że postęp w tej branży jest gigantyczny. Różne sztuczki są tam stosowane i tak dokładnie to do końca nie wiadomo o co biega z tymi dwoma bitami.
    Zdaje się, że jakiś Pentax (czy nie 10D?) chwalił się też 14-bitową obróbką, ale w praktyce nic z tego nie wynikło, oprócz poprawy samopoczucia właścicieli tej maszynki.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Zdaje się, że jakiś Pentax (czy nie 10D?) chwalił się też 14-bitową obróbką, ale w praktyce nic z tego nie wynikło, oprócz poprawy samopoczucia właścicieli tej maszynki.
    no i zdaje sie tu tkwi roznica. w 40D sygnały wyjściowe są 14-bitowe. Pentax zrobil raptem procesor 22-bitowy, o ktorego skutecznosci sa rozne opinie - tzn. fanatycy pentaksiarze widza jakosc obrazu bijaca na glowe 5D (odwzorowanie kolorow, dusza, szczegolowosc, itd. itp.), wszyscy inni widza to samo co w D80 czy Alfie, czyli przyzwoite 10Mpix do ISO 400 wlacznie
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-08-2007 o 12:01
    www albo tez flickr

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no i zdaje sie tu tkwi roznica. w 40D sygnały wyjściowe są 14-bitowe.
    Jeśli tak jest, to zmienia postać rzeczy. Co zresztą na szumy i tak wpływu mieć niestety nie może, a jedynie na dokładność odwzorowania rzeczywistości.
    A tak BTW. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby to oznaczało że 40D ma dokładnie tą samą matrycę co w 400D (przy czym nieśmiało się upieram :rolleyes: ), ale z amputowaną jakąś jej częścią. Coś na kształt i podobieństwo 486DX-486SX...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Jeśli tak jest, to zmienia postać rzeczy. Co zresztą na szumy i tak wpływu mieć niestety nie może, a jedynie na dokładność odwzorowania rzeczywistości.
    A tak BTW. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby to oznaczało że 40D ma dokładnie tą samą matrycę co w 400D (przy czym nieśmiało się upieram :rolleyes: ), ale z amputowaną jakąś jej częścią. Coś na kształt i podobieństwo 486DX-486SX...
    hehe... cos dla Ciebie w takim razie:
    "The sensor is actually a hybrid. The silicon is based on the 400D sensor, but it gets the 14-bit output and greatly improved microlenses of the 1DmIII."
    komentarz uzytkownika Adam Maas, http://photo.net/equipment/canon/40D/

nie mam bladego pojecia na ile ten facet ma pojecie o czym mowi, ale brzmi to stosunkowo prawdopodobnie. co do praktycznego znaczenia tych spostrzezen, to ja jednak poczekalbym na jakies zdjecia
    www albo tez flickr

Strona 36 z 182 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów