Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: za mały wizjer w 350 d

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

a mi gumowa oslonka spadala wiec ja trzymam w torbie, i mam wrazenie ze lepiej sie kadruje bez niej..... czy jednak brak tej oslonki moze miec znaczacy wplyw na pomiar ekspozycji?????
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ta gumowa osłonka o której mówisz to "muszla oczna". A druga "gumowa osłonka" to zaślepka wizjera, znajdująca się defaultowo na pasku który zakładasz na szyję. Żadne z nich nie ma wpływu na kadrowanie i pomiar ekspozycji jeśli masz oko przy wizjerze w czasie pomiaru. Natomiast instrukcja canona oraz testy forumowe każą zasłaniać wizjer drugim w/w gumowym elementem.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Żadne z nich nie ma wpływu na kadrowanie i pomiar ekspozycji jeśli masz oko przy wizjerze w czasie pomiaru.
    załóż dekielek na obiektyw, ustaw ISO 800 albo 1600, włącz tryb np. Av i przesłonę np. 4.0. z założoną muszlą oczną obserwuj czas w wizjerze - powinien stać raczej w miejscu (w okolicach 20-30").

potem zdejmij muszlę oczną i ponownie przyłóż oko - pochodź trochę, podejdź do okna albo do lampy przodem, bokiem itp. itd. albo wyjdź na słońce - jaki czas?
    pozdro.,
    m.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozumiem, udowodniłeś że ma znaczenie. Ale tylko jeżeli proporcja światła wpadającego bokiem przez wizjer do światła wpadającego przez obiektyw jest duża ( coś przez prawie zero = dużo ). Uważam że ta dywagacja nie ma sensu, bo musiałaby zostać poparta faktami z bardziej praktycznej strony życia. (bo kto foci dekielki i chce żeby była dobrze ekspozycja nastawiona :F)

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozumiem, udowodniłeś że ma znaczenie. Ale tylko jeżeli proporcja światła wpadającego....
    dokładnie: udowodniłem, że ma znaczenie. i to wszystko.

reszta, czyli jak duże ma znaczenie, jest już względna i tu nie da się wiele ustalić, a dyskusje należy zakończyć (dla jednych (np. dla mnie) zasłanianie wizjera w trakcie długich ekspozycji miało minimalne znaczenie, dla innych duże (np. dla viteza), podobnie robienie pomiaru z nieszczelnym wizjerem - bez muszli - może mieć dla jednych duże, a dla innych małe znaczenie).

chodziło mi tylko o twoje stwierdzenie, że obecność muszli ocznej 'nie ma wpływu na kadrowanie i pomiar ekspozycji jeśli masz oko przy wizjerze w czasie pomiaru', które jest nieprawdziwe i może osoby początkujące wprowadzić w błąd.

bo ma znaczenie. a niech każdy sam oceni, czy dla niego to jest duże czy małe znaczenie w określonych warunkach.

Uważam że ta dywagacja nie ma sensu, bo musiałaby zostać poparta faktami z bardziej praktycznej strony życia. (bo kto foci dekielki i chce żeby była dobrze ekspozycja nastawiona)
    nikt ci tu nie kazał focić dekielka (na razie :wink
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów