Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Zestaw Fotografa

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Też nie. Cyfra nie utrwala _obrazu_. W karcie obrazu też nie ma, jest tylko informacja z której ten obraz można sklecić. Po zrobieniu zdjęcia cyfrą nie można tego obrazu zobaczyć, potrzebne są do tego specjalistyczne przetworniki jak komputer i monitor.
    Kurcze... Ty wiesz że to jest chyba pierwszy sensowny argument jaki przeczytałem w temacie "dlaczego syfra to nie fotografia" ;-) Serio mówię.

(hmm, choć z drugiej strony na kliszy, po wyjęciu z aparatu, bez "stosowania specjalistycznego sprzętu" też się niewiele zobaczy, nie? )

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Też nie. Cyfra nie utrwala _obrazu_. W karcie obrazu też nie ma, jest tylko informacja z której ten obraz można sklecić. Po zrobieniu zdjęcia cyfrą nie można tego obrazu zobaczyć, potrzebne są do tego specjalistyczne przetworniki jak komputer i monitor. A do utrwalenia też potrzebny jest komputer i naświetlarka ewentualnie drukarka.
    W analogu też, to tylko informacja zawarta w związkach chemicznych i też odrazu nie możemy zobaczyć, potrzebne są różne odczynniki, powiększalnik, ewentualnie rzutnik aby wyświetlić slajdy.:wink:

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    (hmm, choć z drugiej strony na kliszy, po wyjęciu z aparatu, bez "stosowania specjalistycznego sprzętu" też się niewiele zobaczy, nie? )
    Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    W analogu też, to tylko informacja zawarta w związkach chemicznych i też odrazu nie możemy zobaczyć, potrzebne są różne odczynniki, powiększalnik, ewentualnie rzutnik aby wyświetlić slajdy.:wink:
    Po zrobieniu zdjęcia obraz tam jest od razu, tzw utajony. Nie da się go skasować i nadpisać innym, można co najwyżej zepsuć i nigdy nie zobaczyć albo wywołać i korzystać. I tam już zostanie, nie da się go przenieść, można jedynie skopiować. Obraz na matrycy nie pozostaje, a w karcie go w ogóle nie ma. Powiększalnik i rzutnik nie są konieczne - obraz istnieje, można go zobaczyć oczami. Z cyfry trzeba cyferki poukładać, a i tak każdy układacz cyferek zinterpretuje go inaczej.
    No fakt, można mówić, że każdy wywoływacz, czas i temperatura spowoduje inny efekt, zatarcie partii jasnych bądź ciemnych kosztem kontrastu itd itp. Nie chce mi się o tym gadać. Ja mam kreskę narysowaną z grubsza tam gdzie muflon zrozumiał (-:
    Wypowiadam się jedynie w imieniu swoim oraz własnym.

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Po zrobieniu zdjęcia obraz tam jest od razu, tzw utajony. Nie da się go skasować i nadpisać innym, można co najwyżej zepsuć i nigdy nie zobaczyć albo wywołać i korzystać. I tam już zostanie, nie da się go przenieść, można jedynie skopiować. Obraz na matrycy nie pozostaje, a w karcie go w ogóle nie ma. Powiększalnik i rzutnik nie są konieczne - obraz istnieje, można go zobaczyć oczami. Z cyfry trzeba cyferki poukładać, a i tak każdy układacz cyferek zinterpretuje go inaczej.
    No fakt, można mówić, że każdy wywoływacz, czas i temperatura spowoduje inny efekt, zatarcie partii jasnych bądź ciemnych kosztem kontrastu itd itp. Nie chce mi się o tym gadać. Ja mam kreskę narysowaną z grubsza tam gdzie muflon zrozumiał (-:
    Wypowiadam się jedynie w imieniu swoim oraz własnym.
    Może pójdziesz zrobić kilka fotek na świeżym powietrzu? :-)

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów