Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 131

Wątek: Canon 17-40mm f4.0 L vs Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

adam_adam
    Guest

Domyślnie

nie porownywalem obu szkielek ale smiem watpic w to zeby Tamron przezyl tyle pieprzniec o futryne, sciany, ludzi itp rzeczy gdy sie przeciskam z aparatem na ramieniu i zdaza mi sie jednak czasem zachaczyc o cos obiektywem - 17-40 jest wciaz w dobrej formie (kilka sladow na oslonie jedynie widac) a jakosc obrazu jak na baaaaardzo szerokiego zoooma jest swietna, USM nie wymaga zadnej rekomendacji - to standard

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

baaaardzo szerokiego ??
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

a na FF jest bardzo szeroko
    na cropie juz normalnie
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

http://www.google.pl/search?hl=pl&rl...4+L+review&lr=

polecam zapoznanie się z recenzjami 17-40 f/4 L userów zza wielkiej wody.

Czy to nie dziwne, że tylko w polsce wszyscy napieprzają na ten obiektyw ?

O co tu chodzi?? nie kumam...

Własnie się rozglądam za jakiemś szerokim kątem i te rozbierznosci w ocenach 17-40 mnie rozwalają...

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    http://www.google.pl/search?hl=pl&rl...4+L+review&lr=

polecam zapoznanie się z recenzjami 17-40 f/4 L userów zza wielkiej wody.

Czy to nie dziwne, że tylko w polsce wszyscy napieprzają na ten obiektyw ?

O co tu chodzi?? nie kumam...

Własnie się rozglądam za jakiemś szerokim kątem i te rozbierznosci w ocenach 17-40 mnie rozwalają...
    ehhh i znow musze sie powtarzac...

ja sobie chyba gdzies to wpisze i bede podlinkowywal

narzekaja Ci co go nie maja, a naprawde nie widze wsrod swiadomych posiadaczy tego szkla kogos kto na nim psy wiesza... powod???

Polska to kraj ludzi znajacych sie na wszystkim... a najbardziej na tym o czym pojecia nie maja
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ehhh i znow musze sie powtarzac...

ja sobie chyba gdzies to wpisze i bede podlinkowywal

narzekaja Ci co go nie maja, a naprawde nie widze wsrod swiadomych posiadaczy tego szkla kogos kto na nim psy wiesza... powod???

Polska to kraj ludzi znajacych sie na wszystkim... a najbardziej na tym o czym pojecia nie maja

hehe, no wiem ale w tym przypadku bez jaj!

excelent lends, sharp, fast AF, higly recomended to crop and FF, good quality, ratting 9,5/10, 10/10, good price/quality, fine,usefull range, itd

przeciwko

mydło, jak nie Lka, tamron 100x leprzy, rozrzut jakosciowy, ciemny, do d... zakres, itd

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    hehe, no wiem ale w tym przypadku bez jaj!

excelent lends, sharp, fast AF, higly recomended to crop and FF, good quality, ratting 9,5/10, 10/10, good price/quality, fine,usefull range, itd
    powyzej posiadacz

ponizej mitoman
    przeciwko

mydło, jak nie Lka, tamron 100x leprzy, rozrzut jakosciowy, ciemny, do d... zakres, itd
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Moje trzy grosze w temacie. Miałem tamrona dokładnie 3dni, i zamieniłem na "elkę". Pomijając uszczelnienia, pancerną budowę szkiełka i "kompatybilność" z ff to plastyka, oddanie barw -niszczą tamrona. Ostrość w centrum kadru jest według mnie porównywalna, natomiast na bokach dużo lepsza w elce. Oprócz tego praca pod światło i usm - sam miód. 17-40/4L przy średniej cenie 1900 ( z drugiej ręki) nie ma konkurencji.

Zablokowany

Domyślnie

Dziś lub jutro dociera do mnie eLa. Tamronem focę już dwa lata (na pewien czas zamieniłem go na tokinę, ale wróciłem do Tamrona z różnych względów, o których nie tutaj). W ciągu kilku dni sądzę, że będę mógł wyrazić rzeczową opinię mając na stałe dostęp do obu szkieł. Zapadnie też decyzja, które z nich sobie zostawię. Oczywiście dam znać, bo sam wiele godzin spędziłem na CB przeczesując tysiące postów o wadach i zaletach obu szkieł. Nie znalazłem jednak żadnego użytkownika mającego w reku akurat oba.

Zablokowany

Domyślnie

Dzisiaj dotarła do mnie L i wybrałem się na błyskawiczny spacerek zapinając na zmianę oba szkła na tych samych ustawieniach body. Wszystkie zdjęcia robione są z ręki – bo tak fotografuję na co dzień, statyw leży nieużywany. Dodam, że użyłem na AV we wszystkich przypadkach F4 dla zobrazowania możliwości ostrościowych i plastyki obu szkieł. ISO zawsze 250. Słoneczne zimowe popołudnie, zachód słońca. Aktywne wszystkie punkty AF.

Poniżej efekty, które może kogoś zainteresują:

Tamron 17 mm

Canon 17 mm

Tamron 17 mm

Canon 17 mm

Tamron 41 mm

Canon 40 mm

Tamron 35 mm

Canon 35 mm

Moja konkluzja: kiedyś broniłem Tamrona na tym forum jak niepodległości nie mając kontaktu z omawianą L. Dzisiaj nie odwołuję żadnej z wcześniej zamieszczanych na tym forum tez. Powód? Moim zdaniem po krótkim teście solidna obudowa i autofocus L niczym nie rekompensują dwa razy wyższej ceny. AF tamrona mimo, że wolniejszy pozwala pracować, a o przewadze światła 2,8 względem 4 w canonie w ogóle tu nie wspomnę. Dla mnie wybór tamrona wydaje się zatem nadal zasadniejszy. Pracowałem jednym szkłem rok – nic się nie działo. Drugie mam kilka miesięcy, też spokojnie działa i pewnie jeszcze podziała.

Powiem szczerze, że L mnie nie zawiodła, potwierdziła tylko to, co już o tym szkle wyczytałem i usłyszałem od użytkowników. Sprzęt potrzebny jest mi głównie do pracy, ale także do zdjęć rodzinnych. W moim przypadku wszystko, co stwierdziłem po dzisiejszych testach, a wiem na podstawie doświadczeń z tamronem przemawiają na korzyść tego szkła. Kupując je za 1300-1400z gwarancją dwuletnią lub opcjonalnie nawet 4 letnią zapewniamy sobie dobre szkło: ostre, jasne i całkiem użyteczne Afocusowo (pod warunkiem dobrej selekcji). Mój tamron jest pod tymi względami po prostu lepszy od L. Nie zmienia to faktu, że 17-40 jest obiektywem dobrym. Dla mnie jednak konkurs wygrał mr T.

PS – Ktoś zarzuci mi nierzetelność ,,testu’’. Porównałem szkło pod kątem tego, co mnie interesowało. Porównanie w pomieszczeniach ze słabym światłem wypada dla L z oczywistych względów jeszcze gorzej. Dlatego to pominąłem.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 23-12-2007 o 16:38

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów