Cytat Zamieszczone przez Drozdi Zobacz posta
Jak porownuje go do Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF), to Tamron jest o wiele lepszy i za mniejsze pieniadze. Oto male porownanie:
Witam

Z treści Twojego postu wnioskuję, że prawdopodobnie nie miałes żadnego z tych obiektywów w ręku a jedynie posiłkujesz sie obiegowymi opiniami o nich i suchymi danymi technicznymi.

Sam używam już ponad dwa lata 17-40/4 wiec można powiedzieć że znamy sie jak łyse konie :-)

Ostatnio pomagałem wybrać znajomemu szkło z tego zakresu, tylko niezależnego producenta.
Wiedziony dobrymi doświadczeniami z okresu analoga
(Sigma 300/4 HSM Macro, 105/2.8 EX Macro i 28-70/2.8 EX HSM)
zacząłem poszukiwania od Sigmy 17-50/2.8. Dwa egzemplarze - dwa razy mydło. Zamieniliśmy u sprzedawcy na Tamrona i również mieliśmy do wyboru dwa egzemplarze.
Jeden z nich wydal się AKCEPTOWALNY ale ja w życiu nie zamieniłbym na niego mojego Canona. C 17-40 Może faktycznie nie jest najostrzejszym obiektywem jaki znam ale jest wyrażnie lepszy od wspomnianego Tamrona. Bije go równiez na głowę pod względem odwzorowania barw a już sama praca AF jest po prostu nieporownywalna.
Dwa inne światy.

Ostatnio wpadł mi w łapki komplet 400D z tym Tamronem.
Pierwszy back focus w moim życiu i to od razu prawie METROWY . Ostrzysz na osobę a ostra kanapa. Wysłałem smutnego wlaściciela do sprzedawcy bo tu nie bardzo widzałem możliwość serwisowania.

C17-40 ma przy zastosowaniu z Cropem jedną wadę - jest ciut przykrótki jeśli ma być uniwersalnym obiektywem.

Ale jest rozwiązanie i tego problemu. C 50mm. 1.8 lub 1.4 w zależności od portfela.

Pozdrawiam
Psocik