Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 131

Wątek: Canon 17-40mm f4.0 L vs Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

Domyślnie

Jakość między optyczna 17-40 f4 a szerszym obiektywem 16-35 f2,8 jest praktycznie nie do wychwycenia. Fakt jest trochę ciemny, ale dziś cyfrówki są tak dobre że ISO 800 czy 1000 nie robi ze zdjęcia mąki tartej. F

Ja używam 17-40f4 bo:
    - bardzo dobrze ostrzy
    - przy f8 wszystko mam ostre od niecałego metra co akurat preferuję w mojej fotografii
    - jest lekki
    - po ponad pięcioletnim okreśie użytkowania tego sameo egzemplarza jego stan jest bardzo dobry. Nie uszkodzony/nie zabrudzony
    - Af działa bardzo sprawnie

minus jest taki, że przy cropie 1,6 rozmyć tło to zadanie praktycznie nie wykonalne.

Zablokowany

Domyślnie

A-la-N, obejrzałem twoje zdjęcia - jestem pod wrażeniem. Świetne patenty z łączniem dźwięku i obrazu.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Tak naprawdę to są to dwa różne obiektywy i nie powinno się ich porównywać.
    Trafna uwaga. To że rozpatrujemy tutaj 17-40 jako podstawowy zoom do DSLR z cropem 1.6 wynika wyłącznie z tego ze Canon nie wypuścił obiektywu, który mógłby taką rolę dobrze pełnić (17-55/2.8 jest jednak za drogi). Do kliszaków były 24-85/3.5-4.5 i 28-105/3.5-4.5, do cyfry wyłącznie 17-85 IS, stanowiący odpowiednik, niestety nieudany, 28-135 IS.
    Choć 17-40 we wspomnianym zastosowaniu spisuje się bardzo dobrze, to używając go w ten sposób wykorzystujemy nawet nie połowę jego możliwości. Też zdecydowałem się na jego zakup, któego oczywiście nie żałuję, ale prawdziwą frajdę daje mi dopiero po zapięciu do pełoklatkowego kliszaka.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Moim zdaniem 17-40 f4 to bardzo fajne szkło, pod warunkiem że oprócz niego w torbie znajduje się coś dłuższego i jaśniejszego. Jako jedyne szkło, do wszystkiego, średnio się nadaje.
    Biegam, bo lubię

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Moim zdaniem 17-40 f4 to bardzo fajne szkło, pod warunkiem że oprócz niego w torbie znajduje się coś dłuższego i jaśniejszego. Jako jedyne szkło, do wszystkiego, średnio się nadaje.
    Ale jedyne szkło do wszystkiego nie istnieje 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale jedyne szkło do wszystkiego nie istnieje 8).
    Niby są jakieś 18-200mm...
    17-40 jest ciemne i krótkie, więc ktoś kto posiada wyłącznie to szkło może czuć spore braki. Bardziej uniwersalne, "do wszystkiego", jest np. 17-55 f2,8 IS.
    Biegam, bo lubię

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Czemu uważasz, że do wszyskiego, średnio się nadaje pod warunkiem, że do fotografii sportowej i portretu (gdzie potrzeba czegoś długiego) się nie nadaje?
    17-40 przy pełnej klacie winietuje i to jest ogromna wada.

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-la-N Zobacz posta
    Czemu uważasz, że do wszyskiego, średnio się nadaje pod warunkiem, że do fotografii sportowej i portretu (gdzie potrzeba czegoś długiego) się nie nadaje?
    17-40 przy pełnej klacie winietuje i to jest ogromna wada.
    Sorry ale nie rozumiem tego zdania:-) Możesz napisać jaśniej?
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W sumie jak dali 70-200/4 IS to 17-40 też by mógł być z IS-em.
    IS to jest to czego najbardziej mi brakuje w tym szkle. Po domknięciu o dwie, trzy działki obiektyw ten jest bardzo ostry i tu właśnie przydałaby się stabilizacja :-).
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ziewa!! Właśnie przeczytałem całe 12 stron ze względu na to, że mam jeszcze 12 dni czasu na decyzję. I co ?? Dalej nic nie wiem !! Jestem ogłupiały!!
    W sumie szczerze mówiąc z miłą chęcią zdecydowałbym się na Tamrona tym bardziej, że jest pod Cropa idealny. Ładnie ostrzy i podoba mi się zakres ogniskowej, dodatkowo cena 2x niższa..... Teraz druga strona medalu czyli eLka. Świetne odwzorowanie kolorów i super AF.
    Napiszę, że do roku czasu chcę zamienić na FF, więc ta elka była by dobrą inwestycją.... Poza tym razem z którymś obiektywem kupuję EXII 580 . Więc zawsze można było by sobie doświetlić zawsze... Boję się strasznie wyboru który popełnie. Co sądzicie o nowym zestawie Canon Speedlite 580EX II i Canon EF 17-40mm f4 L USM+Hoya 77mm HMC UV Filter+Hoya 77mm Circular Polarizer w cenie 3100?? Chyba jednak na ten zestaw się zdecyduje...

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów