Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Wątek: Canon 17-40mm f4.0 L vs Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalg Zobacz posta
    Czytając ten wątek chciałem dowiedzieć się czegoś sensownego na temat 17-40 ponieważ noszę się z zamiarem zakupu, generalnie musze przyznać że naczytałem sie generalnie pierdół po "odsączeniu" tego (częstego bełkotu) wiem trochę więcej, ale generalnie są to dyskusje wyższości trampek nad adidasami mówiąc trywialnie. Mistrzom oszczędzania polecam kupować trzy pary trampek zamiast jednej pożądnych adidasów. Posiadaczy adidasów pozdrawiam. L-ka górą.
    Po odsączeniu z Twojej wypowiedzi wszystkich "generalnie" odnoszę wrażenie, że nie szukasz opinii ale potwierdzenia, że "L-ka najlepsza".
    Nie sądzę, że to dobre podejście. Sam mam podobny dylemat (17-40 vs 17-50 vs 17-85 vs 3 stałki) i decyzja będzie trudna - i nikt za Cibie jej nie podejmie, więc jeśli szukasz tu gotowej odpowiedzi to się przeliczyłeś.

Nadmienię tylko, że tekstem o oszczędzaniu IMHO przegiąłeś. Stać cię na L-ki? Super. Mnie również. I co z tego? Nic. Mam Canona A-1. Natomiast wielu ludzi nie stać i nie są przez to w niczym gorsi. Odrobinę szacunku do innych nic nie kosztuje.
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Wczoraj robiłem imprezę - rocznica ślubu 17-40. Lampa konieczna, bo ciemno jak w d. 90 procent zdjęć udanych, 10 procent sam skopałem. AF dał popis, warto było zmieniać.
    Himi, nigdy nie myślałem, że doczekam czasu kiedy napiszesz coś podobnego po tym jak obejrzałem twoje posty na temat 17-50. Aż chce się powiedzieć: "A nie mówiłem?" :-P

Cytat Zamieszczone przez Fajer Zobacz posta
    Sam mam podobny dylemat (17-40 vs 17-50 vs 17-85 vs 3 stałki) i decyzja będzie trudna
    O ile w przypadku 17-40 vs 17-50 decyzja może być dość trudna bo wchodzi wiele czynników, to w przypadku 17-85 vs stałki nie powinno być wogóle dyskusji. 17-85 ma moim zdaniem tylko dwie zalety: zakres i IS, reszta go skreśla.

Dla tych co się zastanawiają pomiędzy C17-40 i T17-50. Najprościej:
    jeżeli zależy wam na świetle i chcecie trochę zaoszczędzić to tamron, jeżeli na pewności AF i stać was to canon.
    Tak naprawdę to są to dwa różne obiektywy i nie powinno się ich porównywać.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Tak naprawdę to są to dwa różne obiektywy i nie powinno się ich porównywać.
    Trafna uwaga. To że rozpatrujemy tutaj 17-40 jako podstawowy zoom do DSLR z cropem 1.6 wynika wyłącznie z tego ze Canon nie wypuścił obiektywu, który mógłby taką rolę dobrze pełnić (17-55/2.8 jest jednak za drogi). Do kliszaków były 24-85/3.5-4.5 i 28-105/3.5-4.5, do cyfry wyłącznie 17-85 IS, stanowiący odpowiednik, niestety nieudany, 28-135 IS.
    Choć 17-40 we wspomnianym zastosowaniu spisuje się bardzo dobrze, to używając go w ten sposób wykorzystujemy nawet nie połowę jego możliwości. Też zdecydowałem się na jego zakup, któego oczywiście nie żałuję, ale prawdziwą frajdę daje mi dopiero po zapięciu do pełoklatkowego kliszaka.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Moim zdaniem 17-40 f4 to bardzo fajne szkło, pod warunkiem że oprócz niego w torbie znajduje się coś dłuższego i jaśniejszego. Jako jedyne szkło, do wszystkiego, średnio się nadaje.
    Biegam, bo lubię

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Moim zdaniem 17-40 f4 to bardzo fajne szkło, pod warunkiem że oprócz niego w torbie znajduje się coś dłuższego i jaśniejszego. Jako jedyne szkło, do wszystkiego, średnio się nadaje.
    Ale jedyne szkło do wszystkiego nie istnieje 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale jedyne szkło do wszystkiego nie istnieje 8).
    Niby są jakieś 18-200mm...
    17-40 jest ciemne i krótkie, więc ktoś kto posiada wyłącznie to szkło może czuć spore braki. Bardziej uniwersalne, "do wszystkiego", jest np. 17-55 f2,8 IS.
    Biegam, bo lubię

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Czemu uważasz, że do wszyskiego, średnio się nadaje pod warunkiem, że do fotografii sportowej i portretu (gdzie potrzeba czegoś długiego) się nie nadaje?
    17-40 przy pełnej klacie winietuje i to jest ogromna wada.

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-la-N Zobacz posta
    Czemu uważasz, że do wszyskiego, średnio się nadaje pod warunkiem, że do fotografii sportowej i portretu (gdzie potrzeba czegoś długiego) się nie nadaje?
    17-40 przy pełnej klacie winietuje i to jest ogromna wada.
    Sorry ale nie rozumiem tego zdania:-) Możesz napisać jaśniej?
    Biegam, bo lubię

Uprawnienia umieszczania postów