Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Ja się obawiam że w tym jest cały problem tego wątku. Wyrażanie opinii o sprzęcie, którego się nie miało nawet w rękach jest całkowitym absurdem. Jak czytałem opinię na temat tego szkła to też myślałem: dramat, tragedia, mydło i katastrofa . Jak kupiłem - to praktycznie go nie odpinamy z żoną od korpusu.
Dokładnie! U nas jest bardzo podobnie. Mamy dwa body i przed wyjściem z domu na jakieś zdjęcia jest albo bitwa/kłótnia albo rzucanie monetą kto idzie z eLą :-) Uwielbiam je zwłaszcza w zestawieniu z FF.

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
Dziwi mnie też, że 17-40 na zagranicznych forach zbiera bardzo pochlebne opinie i jest uważany za jedno z najlepszych szkieł w tym zakresie a u nas w kraju jak to u nas... .
No a tutaj to wszystko jasne - wystarczy trochę pofilozofować. Skąd się biorą takie opinie... Ludzie próbują usprawieliwić w jakiś sposób zakup tańszego sprzętu, zakamuflować w jakiś sposób pewne frustracje i stąd próbują zdyskredytować sprzęt, o którym często osobiście nie mają pojęcia bo ich po prostu nie stać. I absolutnie nie chciałbym tutaj nikogo urazić, bo jasne jest, że tyle ile jest testów tyle może być różnych opinii. A dla wielu bardzo ważnym kryterium jest stosunek ceny do jakości, a jak mówiła pewna reklama, jeżeli różnic w jakości nie widać, to po co przepłacać :wink:. Trudno o jednoznacznie obiektywny test, a bardzo prawdziwe jest przysłowie że każda pliszka swój ogonek chwali. I z pewnością Tamrony, Sigmy itp. są doskonałymi obiektywami i mają swoją szeroką rzeszę wielbicieli. Ale odkąd pierwszy raz wziąłem w ręce obiektyw AF USM to wiem, że już nigdy nie dotknę żadnej wiertarki :wink: .

Pozdrawiam
Dominik