Ja się obawiam że w tym jest cały problem tego wątku. Wyrażanie opinii o sprzęcie, którego się nie miało nawet w rękach jest całkowitym absurdem. Jak czytałem opinię na temat tego szkła to też myślałem: dramat, tragedia, mydło i katastrofa. Jak kupiłem - to praktycznie go nie odpinamy z żoną od korpusu.
Tak nie jest on demonem ostrości ale ma mnóstwo innych zalet w tym min. superszybki AF, wspaniałe oddanie barw - wierne bez utraty nasycenia, doskonały kontrast, do tego stosunkowo mało krzywi. Ma jeszcze jedną bardzo użyteczną cechę, że swobodnie go używamy z korpusami analogowymi. Po prostu jak się trochę poużywa tego szkiełka to się docenia jego zalety. Przy pierwszym poznaniu nie robi nadzwyczajnego wrażenia.
Co do testów na optyczne i podobnych to należy pamiętać, że tam zawsze jest testowany układ matryca - optyka. W przypadku cyfry zdarza się, że ten sam obiektyw potrafi bardzo różnie pracować z różnymi puszkami. Znam właścicieli 5-tek, którzy uważaja np. że to szkło daje ostrzejszy obraz na 5D niż na cropie.