Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 350D i karta SanDisk Extreme III 4GB

Exclamation Canon 350D i karta SanDisk Extreme III 4GB

Witam!

Mam taki problem, może ktoś życzliwy mnie oświeci.
    Posiadam Canona 350D i kartę SanDiska Extreme III 4GB. Niestety, aparat po naciśnięciu przycisku info pokazuje na czystej karcie tylko 2,2 GB wolnego miejsca i odpowiednio dla tej wartości przelicza liczbę pozostałych zdjęć do zrobienia. Dlaczego tak się dzieje? W komputerze (notebook) poprzez adapter PCMCIA Windows XP widzi kartę poprawnie pokazując 3,8 GB wolnego miejsca i system plików FAT32. Poprzednio miałem kartę SanDisk Ultra II 1 GB i aparat widział tą kartę prawidłowo.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Sformatuj ją w aparacie. Powinien pokazywać 3.8 .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

a nie kasowałeś zdjęć w komputerze ???
    pewnie powstał katalog kosza systemowego ...

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac3nty Zobacz posta
    Witam!

Mam taki problem, może ktoś życzliwy mnie oświeci.
    Posiadam Canona 350D i kartę SanDiska Extreme III 4GB. Niestety, aparat po naciśnięciu przycisku info pokazuje na czystej karcie tylko 2,2 GB wolnego miejsca i odpowiednio dla tej wartości przelicza liczbę pozostałych zdjęć do zrobienia. Dlaczego tak się dzieje? W komputerze (notebook) poprzez adapter PCMCIA Windows XP widzi kartę poprawnie pokazując 3,8 GB wolnego miejsca i system plików FAT32. Poprzednio miałem kartę SanDisk Ultra II 1 GB i aparat widział tą kartę prawidłowo.
    Mogę się mylić ale z podobnym problem spotkałem się w ubiegłym tygodniu w aparacie syna znajomych, Canon 300D.
    Chciałem dać chłopakowi, bezużyteczną dla mnie kartę Sandiska, Ultra II 4GB. Okazało się, że aparat nie obsługuje kart powyżej 2GB.

Myślę, że masz podobny problem.
    Zmień może firmware aparatu na nowszy, jeśli nie masz najnowszego. Być może to pomoże.
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

michal_uaz
    Guest

Domyślnie

[QUOTE=wawak;351323]Mogę się mylić ale z podobnym problem spotkałem się w ubiegłym tygodniu w aparacie syna znajomych, Canon 300D.
    Chciałem dać chłopakowi, bezużyteczną dla mnie kartę Sandiska, Ultra II 4GB. Okazało się, że aparat nie obsługuje kart powyżej 2GB.

Tak troche nie dokonca bo ja mam 300D karte 4gb ultra 2 i dziala bez zarzutu. W 300d licznik pokazuje tylko 999 zdjec do zrobienia. Ale jak ogladam foty na aparacie to pokazuje np 23-2880.

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja mam zdaje się Kingstona 4GB i również działa bez problemów na 350D.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie trzeba robić żadnych specjalnych działań. Sformatuj kartę w aparacie - będzie widział ją jako cztero gigówkę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Aval2ach
    Guest

Domyślnie

Mam dokładnie taki zestaw, kartę zaraz po wyjęciu z pudełka i włożeniu w aparat sformatowałem. Wszystko się zgadza

Domyślnie

Sformatowanie karty w aparacie pomogło, dziękuję za poradę.

Domyślnie

a ja mam wrazenie ze niestety kupiles podrobke sandiska, sam to przerobilem kupilem 4G a mial tylko 2G
    przeczytaj uwaznie:

http://foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1182

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów