Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Aparat+Obiektywy - firma, koszty

hubert_vel_qra
    Guest

Domyślnie Aparat+Obiektywy - firma, koszty

Czołem, Mam zamiar zainwestować w sprzęt i chcę go wrzucić w koszty. Z tego co wiem to jeżeli kupuje się komputer i np. drukarkę to jest ona podzespołem peryferyjnym i stanowi całość z komputerem. Jak to jest z sprzętem foto? Czy aparat+obiektywy+lampa należy liczyć jako całość.

Jak już wszyscy się domyślili chodzi o to, że jeżeli policzymy to jako całość to kwota jest wyższa od 3500pln i trzeba amortyzować.

Ja osobiście wolał bym żeby było to rozbite co pozwoli na szybkie odzyskanie podatku.

W sumie to pytanko bardziej do jakiegoś biura rachunkowego ale na takowe mnie nie stać.

Pozdrawiam

Domyślnie

a mozę kupić osobno i na fakturze wpisac sprzęt foto i niezaleznie czy bedzie to body obiektyw czy lampka to bedzie jakos "sprzęt foto" i bedzie ok...

to zalezy co można wrzucić w koszty jeśli takie ogólne określenie możńa wrzucić to IMHO w sklepie im bez różnicy czy napisza sprzęt foto czy obiektyw, lampa... etc
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

chyba od tego roku nie ma już różnicy czy kupujesz sprzęt foto za 3500 czy za 35000 i tak możesz całość wrzucić w koszty, nie dotyczy to na pewno samochodów czy lokali to nie wiem .. zapytaj się jakiejś księgowej

hubert_vel_qra
    Guest

Domyślnie

Konsultowałem się z księgowym i sprawa wygląda tak, że trzeba jako całość liczyć aparat plus pierwszy obiektyw (np. najtańszy jaki istnieje na rynku) natomiast każdy kolejny można traktować jako osprzęt dodatkowy i rozliczać osobno. Jest to chyba najprostsze i najlepsze rozwiązanie.

Uprawnienia umieszczania postów