Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: dylemat : Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM czy Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM L

Mieszany widok

amorf
    Guest

Domyślnie dylemat : Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM czy Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM L

Witam wszystkich to moj pierwszy post tutaj.
    Posiadam Canon EOS 350D ze standartowym obiektywem.
    Wyjezdzam niebawem na wakacje i udalo mi sie odlozyc $$$ na porzadniejszy obiektyw.

odrazu powiem ze jestem amatorem
    Mianowicie mam problem z wyborem pomiedzy
    http://www.jessops.com/Store/s30795/...tId=143&comp=n

i

http://www.jessops.com/Store/s22119/...tId=143&comp=n

cena jest podobna.
    nie mam jakiegos okreslonego celu co fotografowac , napewno budynki, krajobrazy, znajomych

Bardzo prosze o jakies sugestie
    dziekuje z gory
    pozdrawiam
    a.

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ciekawe ile razy jeszcze będzie poruszany ten temat...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

amorf
    Guest

Domyślnie

ok,ok przeczytalem ;] ale kazdy ma inne zdanie
    nie znam sie na tym ale jak to jest z zoomem w porownaniu tych dwoch obiektywow ? ktory ma wieksze przyblizenie ?
    jedna sprawa jeszcze jak jest z tym stabilizatorem obrazu? czy pozwala to robic lepsze zdjecia jak jest ciemniej ?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

jak jest jasniej to tez pozwala. Pamietaj tylko ze IS ma niby niwelowac drgania reki. Jak bedziesz robil pedzacy samochod albo galopujacego konika albo pania buszujaca na scenie i uzyjesz za dlugich czasow to i tak bedziesz mial poruszone. Jedno jednak jest pewne - niezaleznie od tego lepiej to wyjdzie z IS niz bez. Do tej pory uzywalem 70-200 4 i twierdzilem ze IS to wynalazek zeby klientow przyciagnac. Teraz uzywam z IS i widze roznice. I mimo ze wielu osobom to nie odpowiada bo za ciemny rzekomi to miedzy 4IS a 2.8 bez IS nadal wole IS) Napewno bedzie Ci lepiej skorzystac z dobrodziejstw IS i dodatkowych 100 mm. Jesli nie wiesz ktore chcesz to moze napisz skad klikasz i byc moze ktos z uzytkownikow mieszkajacych niedaleko pozwoli ci pobawic sie obiektywami. Nie ma nic gorszego niz kupowanie obiektywu - bo gdzies slyszalem, bo gdzies mowili.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Coś już napisał Awatar steku
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

w przypadku 70-300 IS trzeba pamiętać, że jego autofocus potrzebuje czasu porównywalnego z wiecznością na ustawienie ostrości w porównaniu z 70-200. Człowiek na ochotę pomóc silniczkowi, który obraca całą czołówką obiektywu. Dopóki obiektyw ostrości nie zgubi, da się z tym żyć, ale jak się już zgubi i musi przejechac cały zakres ostrości, to chwilkę to trwa...
    Widać to na na wykresach u Boba Atkinsa:
    http://www.bobatkins.com/photography...is_review.html

Tę wadę obiektywu należałoby wyważyć z zaletą jaką jest IS.
    W porównaniu z kitami (albo starym 75-300 IS) oczywiście AF w 70-300 IS nie jest wcale zły, ale w porównaniu z L-kami... To po prostu nie ma porównania.
    Piotr

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Steku, nie sposob nie przyznac ci racji. Tylko w momencie kiedy kupujesz 3 szkielka to zapewne tego dylematu nie ma. W momencie kiedy masz kase na jedne szklo to w gre wchodza tez inne elementy. 100 mm roznicy to duzo (a jeszcze na cropie) Roznica swiatla nie jest az taka wielka, a mimo wszystko- trzymanie na +200 mm bez IS moze byc trudne. (chyba ze kto ma juz obcykane)
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uprawnienia umieszczania postów