Cytat Zamieszczone przez matzone Zobacz posta
Zastanawiałem się nad kupnem telekonwertera do 70-200 f/2,8 i przy okazji chciałem uzyskać informacje o współpracy tc z 100 macro.
Wielkie dzięki

Kup wiec sobie telekonwerter x2 (firmy Kenko) i bedzie ci pracowac zarowno ladnie z 70-200 jak i z 100 Macro (przed chwila podpialem TCx2 i 100 2.8 Macro. Bardzo ladnie to pracuje , oczywiscie bedziesz mial spadek jakosci (dlatego ja wole uzyc go z pierscieniami posrednimi - jesli zalezy ci na wiekszej skali odwzorowania) a Wydlyzac wydluza. Co prawda spadkiem swiatla ale czy robi kto makro na 2.8? Zwykle to sie jednak przymyka!

Z mocowaniem Canon EF: Autofokus nie działa z obiektywami ciemniejszymi niż 5.6. Autofokus nie działa z następującymi obiektywami: EF 50 f/2.8 macro, EF 100 f/2.8 macro, EF 85 f/1.8 USM, EF 300 f/4.0 IS USM.
Z telekonwerterem Kenko nie ma zadnych problemow. Autofocus dziala bardzo ladnie i nie zauwazylem spadku szybkosci. Jesli kupujesz TC Canona - no coz- pewne firmy sie zabezpieczja w jakis sposob tym samym czesto zniechecajac klientow.

A tak w ogole na koniec - czy zamiast gdybac i pisac co sie wydaje, nie latwiej jest po prostu wziac sprzet , zrobic fotografie i wkleic zamiast snyc wywody? Niechaj autor wątku poda mi jakie chcialby zdjecie sprawdzajace i mysle ze szybciej przekona sie ogladajac fotografie.