mam pytanko do posiadaczy S3IS - czy w waszych aparatach też coś grzechocze?
mam pytanko do posiadaczy S3IS - czy w waszych aparatach też coś grzechocze?
Ale napisz dokładnie o co chodzi, może masz grzechotnika i dlatego grzechocze![]()
Na poważnie: napisz kiedy masz problem, czy np. gdy aparat jest włączony lub nagrywasz filmik itp.
Aparat firmy Kanion
"Na poważnie: napisz kiedy masz problem, czy np. gdy aparat jest włączony lub nagrywasz filmik itp.[/QUOTE]"
Może być wyłączony to niema znaczenia - kiedy nim potrząsne lekko - coś w środku lata - może jakaś śrubeczka się odkręciłą - może to jakaś kuleczka z mechanizu położenia aparatu - czy coś takiego
Ostatnio edytowane przez vegas74 ; 16-08-2007 o 10:27
przymierzam się do zakupu S3 lub S5 i w poszukiwaniu opisów -co do grzechotania znalazłem coś takiego: cytuję
co trzeba wiedzieć kupując S3 lub S5
Osobiście nie kupiłbym S5, alem mam nadzieję,że poniższe informacje pozwolą zaoszczędzić rozczarowań i nieco pieniędzy tym którzy myślą inaczej: **1** *W sklepie: Kupując poproś o włączenie aparatu. Daj przycisk Menu a następnie kursorem (w pierwszej zakładce) znajdź opcję "stabilizacja optyczna" i ustaw ją na "ciągła". Skieruj aparat w dół i kołysz nim tak jakbyś chciał sfilmować całą podłogę. Potem zrób to samo dla innych boków aparatu (lewy bok w dół, prawy bok w dół, normalnie i "do góry nogami"). Jeśli usłyszysz, lub poczujesz, że coś w środku przeskakuje to znaczy że trzymasz wadliwy egzemplarz, który po kilku (może kilkunastu) godzinach pracy stabilizacji się popsuje a gwarancja w rzeczywistości (przynajmniej w Polsce) nie obejmuje uszkodzeń tego typu, a 400zł piechotą nie chodzi.
inne:
W nowym S3 i S5 nie powinno nic przeskakiwać, gdyż oznacza to zużycie/wadę elementu stabilizacji co po jakimś czasie prowadzi do awarii obiektywu typu: głośne stukanie przy zoomowaniu, albo "błąd obiektywu" (aparat nie działa, można próbować go ocucić wkładając i wyjmując kilka razy baterie). Potwierdzam, że wyłączenie stabilizacji ciągłej znacznie wydłuża życie obiektywu i to jedyne co mogę poradzić. W razie awarii obiektywu proponuję udać się najpierw do nieautoryzowanego serwisu, bo autoryzowany najprawdopodobniej stwierdzi że to piasek załatwił mechanizm i (przynajmniej na fakturze) wymieni cały mechanizm obiektywu wliczając silniczek USM
dalej:
Wady produktu
*niesłychanie łatwo psująca się stabilizacja optyczna. Naprawa w autoryzowanym serwisie to 390zł (bez względu na to czy jest gwarancja czy nie) *
sam jestem w dalszym ciągu zwolennikiem kupna któregoś z wymienionych modeli - S3 lub S5 jeszcze nie wiem czy postawię na dodatkowe piksele i stopke czy też za mniejsze pieniądze S3 np. z dodatkową kartą pamięci chociaż muszę przyznać, ze te posty odnośnie stabilizacji trochę mnie zaniepokoiły
pozdrawiam
dzięki Nikawolf - zrobiłem S3 od kwietnia br (z tym delikatnym grzechotaniem) około 3 tys fotek i wszystko jest ok - mam nadzieję, że w każdej regule są wyjątki (a może to chwyt "poniżej pasa" konkurencji)
Ostatnio edytowane przez vegas74 ; 24-08-2007 o 08:13
Grzechotanie: Instrukcja obsługi, str. 120. Powinno to być na pierwszej stronie albo lepiej na kartce przywiązanej do aparatu bo to jest stałe pytanie na różnych forach.
S3 IS
no wiem, wiem..., ale sam wiesz jak to jest
dzięki PawelX