ja widze roznice - jedno jest upalone, ale to moze byc wina fotografujacego. myslalem ze roznica bedzie bardziej widoczna. np jak miedzy d80 a 30d
zdjecie nr 1 jest z 350D a zdjecie nr 2 jest z 30D
zdjecie nr 1 jest z 30D a zdjecie nr 2 jest z 350D
ja widze roznice - jedno jest upalone, ale to moze byc wina fotografujacego. myslalem ze roznica bedzie bardziej widoczna. np jak miedzy d80 a 30d
5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568
proszę o podanie prawidłowej odpowiedzi ...![]()
jedynka z 30stki.
Jako ze odpowiedzialem pierwszy poprawnie nagrode prosze podelac na wskazany adres na koszt nadawcy.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Nie szkoda wam czasu na robienie takich bzdetnych i nic nie mówiących porównywań?
Po pierwsze to zdjęcia mają różną ekspozycję, widać to po ściance korpusu w miejscu gdzie jest wizjer aparatu. To pierwsze jest lekko prześwietlone, wydaje się więc że będzie miało niższe szumy z powodu lepszego naświetlenia. Po drugie to oba zdjęcia są odszumiane więc już wogóle bez sensu coś porównywać ponieważ nie wiadomo jak DPP sobie ustawił moc odszumiania bo nie ma nad tym żadnej kontroli. Poziomy 'low' i 'high' mają różne działanie w zależności tego jak program sobie przeanalizuje stopień zaszumienia zdjęcia.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Oba zdjecia byly robione w tych samych warunkach i tych samych ustawieniach. Czas 1/50, przeslona f/4 na tamronie 28-75. Sa zrobione pod minimalnie innym katem, inaczej padlo swiatlo na 600-tke i pewno stad inne odbicie na body.
Zdjecia nie byly odszumiane. W DPP "noise reduction" na off/off/off. Przerobione tym samym profilem ("save recipe in file" / "read and paste recipe from file") z CR2 do 16-bit TIF. Potem w PS wyciety srodek 3000x2000 (matryca 30D ma troche wiecej pikseli wiec od razu byloby widac ktore zdjecie jest ktore) i zapisany do JPG ("save for web", jakosc "high").
Czy ja wiem, oba zdjecia byly zrobione w ogrodku, podczas jedzenia frytek i picia piwa. Caly proces "obrobki" trwal, no nie wiem, moze z 5 minut? Bylem gotow na takie poswiecenie.
Link do obu zdjec w CR2.
A ja wciaz czekam na pomyslodawce calego porownania i jego wypowiedz w temacie...