Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Problem z ostrością 300D + 70-200/f2.8L IS USM

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja tak prawie w temacie... otóż chodzi mi o technikę robienia zdjęć z IS. Gdzieś czytałem, że z IS też trzeba umieć robić zdjęcia. Zauważyłem, że najlepsze rezultaty z 70-200IS otrzymuję, gdy:
    1. strzelam fotkę natychmiast po zadziałaniu IS'a w trybie "One shot" (słychać taki delikatny stuk i widać przez moment zamrożenie kadru),
    2. generalnie na AI Servo.

Najgorsze wyniki wychodzą, gdy w trybie "One shot" za długo celuję a IS sobie szumi. Wtedy ostrość jest mocno taka sobie nawet przy f/4.

Może to ktoś potwierdzić?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Najgorsze wyniki wychodzą, gdy w trybie "One shot" za długo celuję a IS sobie szumi. Wtedy ostrość jest mocno taka sobie nawet przy f/4.

Może to ktoś potwierdzić?
    Ledwie 40 zdjec za mna a wstepnie moge potwierdzic. Po dluzszym celowaniu fotki bardziej mydlane sie zdaja. I rowniez przy AF na Servo lepiej jakos lapie (a przelaczylem z innego powodu - akurat cos latalo i zachcialo mi sie sledzic 8) ).

Domyślnie

.Niedawno odkryłem po zakupie obiektywu Tokiny że AF ma problemy z ostrzeniem ,tzn ostrzy trochę bliżej niż punkt kóry wybrałem . Mam zainstalowany ruski soft . Czy oddanie aparatu do kalibracji w Warszawie na żytniej pomoże i poradzą sobie z wyregulowaniem aparatu ? Dzisiaj wgrałem orginalny soft i w środe wybieram się do W-wy do serwsiu .Jednak zauważyłem że trochę zmniejszyło się gorsze ostzrenie (ff) .Czy oprogramowanie aparatu może mieć wpływ na pracę AF ? Proszę o pomoc .

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jesli w wasi ustawiles "one shot" zamiast "ai servo" to tak, mozesz miec wieksze rozjazdy... Sprawdz ostrzac na monitor... Widac w wizjerze more i nie trzeba sie dlubac z jotpegami...

U mnie "ai servo" sprawdza sie lepiej i nie ma tylu odjazdow... Mora za kazdym razem... "One shot" lubi sobie nie trafic czasami, gdzie ai robi w tym samym czasie taki minimalny dojazd... Widac i slychac to swietnie na wolnym glosnym obiektywie ;D
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    Nie wiem jak trzeba robic fote zby poruszyc przy 1/1000s.
    Dość dawno temu prenumerowałem jakiś zachodni magazyn fotograficzny; nie męcz mnie o tytuł, bo nie pamiętam, ale reprezentował on naprawdę przyzwoity poziom. Utkwił mi natomiast w pamięci pewien szokujący eksperyment. Otóż redakcja zaprosiła do studia kilku znaczących zawodowych fotografików, dała im do dyspozycji najlepsze lustrzanki z najlepszymi obiektywami 50 mm i zaprosiła do zdjęć "z ręki" jakiegoś obiektu testowego. Po wykonaniu mocno scropowanych odbitek okazało się, że dopiero przy czasach 1/500 i krótszych nie ma różnicy w ostrości pomiędzy zdjęciem robionym z ręki, a robionym na statywie
    Podsumowując - podstawowym powodem nieostrych zdjęć było w tamtym czasie ruszenie. Podkreślam - w tamtym czasie, bo to nie była jeszcze epoka AF.
    Pomijając więc kwestie FF/BF, źle działającego AF itp., to zabetonowanie aparatu jest podstawowym czynnikiem gwarantującym zrobienie dobrego technicznie zdjęcia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To teraz uzasadnij Jurku dlaczego z 20D zyleta a z 300D nie, jesli czasy sa podobne ? - przynajmniej tak kolega twierdzi .

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    To teraz uzasadnij Jurku dlaczego z 20D zyleta a z 300D nie, jesli czasy sa podobne ? - przynajmniej tak kolega twierdzi .
    Wiesz, nie chce mi się nawet tych zawiłości roztrząsać, ale pusty śmiech mnie ogarnia jeśli ludziska ślepo wierzą w teorię t=1/f Moim zdaniem, używając dłuższych ogniskowych, wszędzie tam gdzie można sobie na to pozwolić, należy robić zdjęcia na statywie. Nie podważam bynajmniej osiągnięć techniki w postaci IS (VR), ale statywu nic nie zastąpi i basta. A przy okazji niejako, o czym pisze Mroczek w Książce o fotografowaniu, rozłożenie statywu wymusza głębsze zastanowienie się nad kadrem, czy pomiarem światła

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

rozłożenie statywu wymusza głębsze zastanowienie się nad kadrem, czy pomiarem światła
    no spoko jak focimy arhitekturę, czy krajobraz... ale przy reporterce, czy ptakach nie zawsze się da...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja już u siebie znalazłem nieźle poruszone zdjęcie przy czasie, który w teorii z ileś razy przewyższa to co powinno być... Kitem w jasny dzień Widać było ewidentne kreski

Takie motto... "Wszysto się da."
    ...

Domyślnie Kalibracja Canona 300D

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Jesli w wasi ustawiles "one shot" zamiast "ai servo" to tak, mozesz miec wieksze rozjazdy... Sprawdz ostrzac na monitor... Widac w wizjerze more i nie trzeba sie dlubac z jotpegami...

U mnie "ai servo" sprawdza sie lepiej i nie ma tylu odjazdow... Mora za kazdym razem... "One shot" lubi sobie nie trafic czasami, gdzie ai robi w tym samym czasie taki minimalny dojazd... Widac i slychac to swietnie na wolnym glosnym obiektywie ;D

Zmieniłem soft na orginalny przed wizytą w serwisie i jest to samo czyli i tak czeka mnie wizyta w serwisie ... Wciąż nie mogę sie dowiedzieć jak skuteczna jest kalibracja ? Proszę o opinie kogoś kto juz był w serwisie na Żytniej ...

[ Dodano: 04-04-2005 ]
    ...aha czy to można naprawić w ramach gwarancji ? ...chodzi o kalibrację body ...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów