Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: CS3 Camera Raw 4.1 a jpeg i tiff

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie CS3 Camera Raw 4.1 a jpeg i tiff

Witam,

Testujac "trialową" wersje CS3 odkryłem, że Camera RAW 4.1 można doskonale opracowywać zdjęcia jpeg i tiff. Robi sie to podobnie jak dotychczas z raw, ale efekty dzięki dodanym w stosunku do CS2 opcjom sa naprawde znakomite. Ustawienia zdjęcia zapisywane są w formacie xmp, a samo zdjęcie pozostaje nietknięte. Po obróbce można zapisać od razu albo przejść do PS i jeszcze poprawiać. Ja po ustawieniu 16 bit w Camera RAW, a przed zapisem przechodziłem na 8 bit co też jest dobre bo pozwala na zmniejszenie ilości artefaktów.
    Jednego nie udało mi sie uzyskać automatycznego generowania xmp tak jak to sie dzieje w wypadku raw, ustawienia są zapisywane w cachu i widoczne po otwarciu zdjęcia. Można wygenerować plik xmp recznie w "File info" opcja "save" ale zabiera to troche czasu.
    Dla mnie to rewelacja bo jako drugi aparat używam G7 i choć dzięki dobrej jakości zdjęć nie potrzeba wielu poprawek to to jednak te, które oferuje CS3 sa nie do pogardzenia, często niewielkie korekty, zasadniczo zmieniają wygląd zdjęcia na korzyść.

Może ktoś ma jakies doświadczenia?

Pozdrowienia, swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 15-08-2007 o 09:51

Uprawnienia umieszczania postów