Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Doświetlanie twarzy lampą w Canonie 20/30D

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Doświetlanie twarzy lampą w Canonie 20/30D

...ostatnio z nostalgią wspominam mojego starego nikona F 80, w którym często korzystałem z lampy doświetlając lekko twarze ( dla rozświetlenia oczu) na ok - 2 EV. Ostatnio korzystam z Canona 20/30 D i 580 EX i tu proszę o radę. Okazuję się, że w żaden sposób nie można takiego doświetlenia wykonać, gdyż obojętnie, czy włącze, czy wyłaczę synchronizację lampy, czy też w ogóle zdejmę 580 EX, body w zakresie przesłon dajmy na to 3,5 - 9,0 samo nastawia synchronizację do 1/250 sek, dopiero na przesłonach 9 - 16 itd, można od tego "udogodnienia się " się uwolnić - tj. przestaje sie włączać. Efekt takiego doświetlenia jet oczywiście fatalny, obojętnie czy dam na - 1,5, -2, czy - 3 EV, wypalenia na maksa. Czy w Canonie nie można zrobić po prostu tak jak w Nikonie, że lampa dopala np. -2 ev do czasów proponowanych przez body ? Dlaczego nominalny czas np. 1/80 sek, (który wskazuje światłomierz przy wyłączonej lampie) jest w Canonie automatycznie przeskalowywany do 1/250 i to jeszcze w zakresie kilku przesłon, gdy chcę pracować w trybie z lampą - oczywiście cały czas zakładam, że wyłaczam synchronizację?

Domyślnie

albo rob w trybie M body i nie bedzie problemu, albo pooszukaj w instrukcji aparatu o Custom Function (C.Fn) i znajdz taka funkcje w ktorej mozesz ustawic czas naswietlania z blyskiem, pewnie masz ustawiony staly, najlepiej zmien to na Auto...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a dokladniej to strona 141 instrukcji, C.Fn-03, ustaw na 0 bo z pewnoscia masz na 1
    Ostatnio edytowane przez eclipse ; 15-08-2007 o 00:50 Powód: Automerged Doublepost
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

instrukcja 30D str. 102; 106;107;168

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jak masz 580 to możesz dać synchronizację z krótkimi czasami, lampa nie błyska wtedy pełnią mocy ale do rozświetlenia twarzy będzie ok
    Ostatnio edytowane przez mkwiek ; 15-08-2007 o 08:55
    I am FX

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak jak pisze mkwiek - przełącz lampę w tryb HSS. Wtedy czas nie będzie przestawiany na sztywno na 1/250 tylko będzie ustawiany tak jak wynika z pomiaru ekspozycji. A lampa doświetli pierwszy plan.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie wiem jak w tych "mądrzejszych" aparatach, ale w 350D i 430ex najwygodniej robi się takie rzeczy w trybie Av. Działa to dokładnie tak, jak opisałeś w Nikonie. Czytanie instrukcji naprawdę nie boli

Coś już napisał

Domyślnie

NO, niestety nie działa to tak jak w Nikonie, właśnie problem, że na AV Canon sobie synchronizuje do 1/250 nawet jak synchronizacje wyłączysz - oczywiście nie w całym zakresie przesłon, to samo na M. Na M zresztą to juz tragedia... ale niech każdy sprawdzi praktyce...
    Zaraz sprawdzę jak lampa chodzi w HSS...jak pisze Mkwiek, bo właśnie o to mi chodzi...Serdeczne dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W moim Av pojawia się automatycznie 1/200, jeśli automatyka aparatu podpowiada krótszy czas. Czasy dłuższe nie są zmieniane, tzn tak dokładnie, to w trybie Av bez korekcji Canon daje połowę światła z błysku i połowę zastanego. Jest to typowy tryb dopalania lampą. Czasy krótsze (w 350D) niż 1/200 wymagają HSS, ale przy dłuższych to bzdura.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja nie rozumiem tylko tego PRZYMUSU w canonie robienia na 1/200 lub 1/250 - odpowiednio do modelu body (bo inaczej jest w 350D i 20/30 D), gdy światłomierz pokazuje krótsze czasy; rozumiem takie "ulepszenie" w kompakciku Fuji za 300 zł, ale nie w firmie z aspiracjami profii. Wyobraźmy sobie, że mam modelkę wieczorowa porą i aparat na statywie, bo czas ok 1/20 sek. i chcę lekko dopalić oczy, usta na -2/- 2,5 EV, żeby nie popsuć nastroju światła zastanego itd, a tu mi lampa wyrównuje błysk do 1/250sek. !!!!!!!!!!!!!!!!! i to w zakresie kilku przesłon !!! To jest klasyczna makabra jak później spojrzy się na takie zdjęcie. A jak lampę się zdejmie to okazuje się, że z lampką w body ten sam problem....no comments.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki Namor, zaraz sprawdzę....
    Ostatnio edytowane przez wakeford ; 15-08-2007 o 13:34 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar namor
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    .... Ostatnio korzystam z Canona 20/30 D i 580 EX i tu proszę o radę.
    poczytaj instrukcje obsługi swojej lampy bo to właśnie w lampie musisz włączyć synchronizacje z krótkimi czasami
    ja w swojej 550EX to mam i włączam tą funkcje wciskając jednocześnie przyciski na lampie "+" i "-" i mogę robić zdjęcie z błyskiem przy czasie np.1/3000 i krótszych
    w 580EX też na pewno będzie tylko inaczej musi być włączona
    Ostatnio edytowane przez namor ; 15-08-2007 o 13:14

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów