Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Doświetlanie twarzy lampą w Canonie 20/30D

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namor Zobacz posta
    poczytaj instrukcje obsługi swojej lampy bo to właśnie w lampie musisz włączyć synchronizacje z krótkimi czasami
    ja w swojej 550EX to mam i włączam tą funkcje wciskając jednocześnie przyciski na lampie "+" i "-" i mogę robić zdjęcie z błyskiem przy czasie np.1/3000 i krótszych
    w 580EX też na pewno będzie tylko inaczej musi być włączona
    Aaaaale on pisze o czasach dluzszych niz czas synchronizacji a nie krotszych. Czytales jego posta?
    Do Wakeforda, to niemozliwe by w trybie M i preselekcji migawki aparat sam skracal czasy do 1/250 ( czy 1/200), masz cos powalone?!?
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Dopiero zaczyna Awatar namor
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Aaaaale on pisze o czasach dluzszych niz czas synchronizacji a nie krotszych. (...)
    sorry
    rzeczywiście ,mój błąd nie doczytałem dokładnie

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie rozumiem o co Ci chodzi, ja w mojej 350D i 430EX mogę spokojnie ustawić czas 1/20 sek i doświetlić lampą.... popatrz sobie w C.Fn... i w instrukcje
    350D

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Tak jak napisał fret. W trybie M i Av aparat nie pozwala ustawić czasu krótszego niż czas synchronizacji, przynajmniej u mnie tak jest, 400D + Sigma EF 500 Super DG. Dłuższe łyka bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 15-08-2007 o 14:16
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

trochę nie kumam problemu .. ustawiasz lampę na "piorun H" i lampa nie ingeruje w czas i przesłonę jakie dobiera sobie body ... moim zdaniem dalsza dyskusja jest zbędna ??
    Eos system

Coś już napisał

Domyślnie

no tak,..... sorry, chodzi tu rzeczywiście o czasy krósze niż czas synchronizacji, właśnie sprawdziłem, bo przy dłuższych synchronizacja nie włącza się. W każdym razie problem pozostaje, jak tej synchronizacji się pozbyć i jedynie móc dopalać na zadaną wartość zarówno w body jak i w lampie obojętnie przy jakich czasach; to chyba abecadło fotografii, w każdym razie w instrukcji do 30 D nie ma o tym ani słowa...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki Ukasus !!!!!!!!!!!!! Właśnie o to chodziło !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Temat na poziomie lampy wydaje się być więc zamknięty.

Może ktoś wie, jak teraz wyłączyć całkowicie synchronizację w body....?
    Ostatnio edytowane przez wakeford ; 15-08-2007 o 17:19 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale o co ci chodzi, bo naprawdę nie rozumiem?
    Czy wiesz co to jest X-Sync? To najkrótszy czas przy którym migawka szczelinowa otwiera się całkowicie. Czasy krótsze realizowane są za pomocą wytworzenia przemieszczającej się wertykalnie szczeliny. Błyśnięcie w takiej sytuacji powodowało by dopalenie błyskiem jedynie wąskiego paska klatki - im krótszy czas migawki tym ten pasek byłby węższy. Dlatego producenci aparatów blokują możliwość robienia zdjęć w takich przypadkach, gdyż wszystkie one były by zepsute. Jest to ograniczenie technologiczne niezależne od producenta. Jedyne co się różni, to czas synchronizacji (X-Sync) bo w lepszych puszkach migawka działa szybciej i X-Sync jest krótsze.

Nie fotografowałem Nikonem, ale jeśli tylko ma migawkę szczelinową (99.99% prawdopodobieństwa że tak jest) to działa dokładnie tak samo jak Canon.

Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest kupienie zewnętrznej dedykowanej lampy obsługującej tryb High Speed. Polega to na tym, że lampa liczy sobie dla danej ekspozycji o czasie krótszym od X-sync szerokość szczeliny, dzieli wysokość klatki przez tę szerokość szczeliny i otrzymuje ilość błysków w trybie strobo, które trzeba wykonać aby doświetlić całą klatkę. Oczywiście błyski należy odpalić w odpowiednim momencie - dlatego potrzebna jest lampa dedykowana.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Polega to na tym, że lampa liczy sobie dla danej ekspozycji o czasie krótszym od X-sync szerokość szczeliny, dzieli wysokość klatki przez tę szerokość szczeliny i otrzymuje ilość błysków w trybie strobo, które trzeba wykonać aby doświetlić całą klatkę. Oczywiście błyski należy odpalić w odpowiednim momencie - dlatego potrzebna jest lampa dedykowana.
    Swoją drogą ciekawe czy rzeczywiście przeprowadza te liczne i skomplikowane obliczenia, czy też przez czas czas naświetlania po prostu wali strobo tak szybko gęsto i często jak tylko potrafi, tylko moc tych błysków dobiera odpowiednią?
    Przecież jeden EX pasuje do wielu różnych canonów z różnymi migawkami, mniejsze większe, tytanowe, szybsze i wolniejsze.
    Kuchatek, halo, jesteś tam?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Nikony (niższe niż D200 chyba) mają migawkę mechaniczną do 1/90 s (czy gdzieś koło tego) jakikolwiek czas nastawisz to zawsze będzie dobrze. Mam 30D i doświetlam lampą na czasach nawet 1/1000s w trybie M, Av i Tv. Trzeba tylko włączyć w lampie (nie w body) tryb synchronizacji z krótkimi czasami. Niech nikt nie pisze, że to nie jest prawda bo przed chwilą dla pewności sprawdziłem jeszcze raz. Nawiasem, doświetla bardzo ładnie.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Swoją drogą ciekawe czy rzeczywiście przeprowadza te liczne i skomplikowane obliczenia, czy też przez czas czas naświetlania po prostu wali strobo tak szybko gęsto i często jak tylko potrafi, tylko moc tych błysków dobiera odpowiednią?
    Przecież jeden EX pasuje do wielu różnych canonów z różnymi migawkami, mniejsze większe, tytanowe, szybsze i wolniejsze.
    Kuchatek, halo, jesteś tam?
    Ciekawe pytanie. Jednak wątpię, bo wtedy jednak zdarzały by się obszary mniej i bardziej doświetlone (na pewno górny i dolny brzeg klatki).

Cytat Zamieszczone przez somark
    Nikony (niższe niż D200 chyba) mają migawkę mechaniczną do 1/90 s
    autor wątku pisał o analogowym F80, to co piszesz dotyczy tylko dwóch najniższych linii dslr Nikona (i chyba D80 już tego nie ma, co opłacił niższym X-Sync, ale w zamian dostał więcej - tylko Ken Rockwell "miał problema"). Oczywiście X-Sync 1/90 sekundy to kpina, 1/200 czy 1/250 jest tu dobrym standardem na rynku.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów