Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Statyw SLIK Pro 300 DX - pierwsze wrażenia

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Statyw SLIK Pro 300 DX - pierwsze wrażenia

Witam

Zanabyłem dzisiaj statyw jak w tytule SLIK Pro 300 DX.

Założenia były następujące:
    - dobry stosunek cena / możliwości.
    - wytrzymałość, czyli żadna aluminiowa Hama (głowica ma utrzymać 400d+70-200+grip)

Pierwszy warunek jest spełniony z nawiązką.
    359 zł za to była dla mnie cena akceptowalna za statyw.
    Myślałem też o kopii Manfrotto - Goldphoto, ale opinie są bardzo różne, od skrajnie entuzjastycznych (różnią się tylko napisem) po mieszanie z błotem (po pół roku rozpada się).

Wytrzymałość sprawdzona od razu. Maksymalne wysunięcie i maksymalne obciążenie - stabilne.
    Nogi z blokadą śrubową - bardzo mocno trzymają, tylko się zastanawiam, czy przypadkiem nie uda mi się kiedyś za mocno dokręcić śruby (kiedyś ukręciłem śrubę mocującą koło w Renault Laguna :-) tak więc predyspozycje mam).
    Podoba mi się blokada rozłożenia nóg - nie trawię rozwiązania z poprzeczkami jak w tanich statywach.
    Mocowanie głowicy "do góry nogami" - wymaga chwili i uwagi, należy rozkręcić dwie części i potem uważnie skręcić. Podkreślam uważnie, bo jest to drobny gwint i przy próbie wkręcania pod skosem można go ukręcić.

Sama głowica i płytka ma dobre i precyzyjne sterowanie.
    Na pewno w płytce może brakować poziomiczki, ale będę się ratował poziomiczką wsadzoną w sanki lampy.

Wiadomo ideałem byłoby manfrotto, ale wydatek byłby co najmniej 2 o ile ni 3 razy większy.
    Więcej uwag wyjdzie na pewno w praniu i po roku użytkowania.
    Na razie idę coś "sfocić"

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Wiadomo ideałem byłoby manfrotto, ale wydatek byłby co najmniej 2 o ile ni 3 razy większy.
    Więcej uwag wyjdzie na pewno w praniu i po roku użytkowania.
    Na razie idę coś "sfocić" [/QUOTE]

Udało mi się zakupić statyw manfrotto o bardzo podobnych parametrach i praktycznie w tej samej cenie :grin: dobrze sie spisuje myśle ze też będziesz zadowolony ze swojego;-)
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    Udało mi się zakupić statyw manfrotto o bardzo podobnych parametrach i praktycznie w tej samej cenie :grin: dobrze sie spisuje myśle ze też będziesz zadowolony ze swojego;-)
    Ty to umiesz szczerze pocieszyć!

Uprawnienia umieszczania postów