Decyzja o zarzuceniu "ONE" jest podyktowana wlasnie tym, ze 1ds'a mozna dalej trzymac po 8000. Gdyby mieli zrobic dwa w jednym musialo by byc w cenie tanszego modelu aby nie zdenerwowac dosc powaznych klientow szybkiej wersji.
Od poczatku dslr'ow Canona nigdy nowy model nie zostal zaprezentowany drozej jak ten poprzedni.
Widzisz. A ja z powodu 1.3x tej puszki nie kupie. Gdyby byla FF juz bym ja mial.
...
Co do tego wymarzonego cropa przez fotoreporterów... sprawa dotyczy Formuły 1...w zasadzie chyba wszyscy panowie robiący profesjonalne zdjęcia w tym sporcie mają Canony (może dwóch ma Nikony), chyba wszyscy mają cyfrę (bodaj jeden czy dwóch robi jeszcze na analogu) i... w przypadku cyfry Canona jest to CANON 1 Ds Mark II ! Używają tam szkieł od fisha 14/2.8 poprzez16-35 L po 600/4 IS.
Ja potrzebuję wielkiej ilości strzałów na sekundę, ale nie ukrywam, że w zasadzie jest mi to potrzebne tylko na pokazy lotnicze i chodzi w większości o tzw. "mijanki". Do 3/4 zadań reporterskich 5 kl/s jest ilością aż nazbyt wystarczającą, jakość pełnej klatki przdatna tak samo jak zakres ogniskowych. Taki 70-200 zaczyna być idealnym obiektywem właśnie na FF i moim zdaniem pełna klatka dla reporterów to bardzo dobry pomysł i ja bym go promował.
Sam się czasami param "reporterką" i w 5D brakuje mi najbardziej lepszego AF i pomiaru światła z D200, potem tych 5 kl/s a na końcu uszczelnień. Gdyby to miał to byłby moim zdaniem świetnym aparatem dla fotoreporterów.
Ostatnio edytowane przez MARANTZ ; 30-08-2007 o 03:22
FOTOINKWIZYTOR
Ja tam nie wiem ale mnie w reporterce (teraz trochę mniej się tym param) ustawicznie brakowało zasięgu. Crop nie był tu żadną wadą. Zresztą prawdę powiedziawszy rozmawiałem z wieloma fotoreporterami i większość z nich miała dokładnie ten sam problem. Także myślę że crop w marku nie jest przypadkowy. Oczywiście wszystko zależy od potrzeb. Po za tym reportaż ma różne oblicza.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja chciałem powiedzieć, że zdjęcia które sprzedaje przez moją agencję z F1 nie są robione dsem...
zdjęcia innych ludzi z F1 które widziałem też nei są robione dsem...
Znajomi jak są na F1 też nei używają dsa.
nie mówię, że nikt nie fotografuje dsem, ale stwierdzenie, że jest to aparat neijako "obowiązujący" na f1 jest "semantycznym nadużyciem".
![]()
doskonały wątek o Af 1DMk3 http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24604798
okazuje sie, że ktoś sprawdził i facet miał wyłączony AF![]()
![]()
![]()
niezależnie, problem istnieje i jak pisałem wyżej np Juza go u siebie stwierdził. Trzeba tylko uważać jacy specjaliści robią testy.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa