wycięty z http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2948 - MOD
Vitez, bzdury gadasz. Co powiesz o np.: 35/2, 50/1.4 i 1.8, 85/1.8, 100/2 itd. No chyba że "większa średnica" to 58mm.b) im wieksza jasnosc obiektywu -> tym wieksza srednica
Arkan
wycięty z http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2948 - MOD
Vitez, bzdury gadasz. Co powiesz o np.: 35/2, 50/1.4 i 1.8, 85/1.8, 100/2 itd. No chyba że "większa średnica" to 58mm.b) im wieksza jasnosc obiektywu -> tym wieksza srednica
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
Arkan, nie przejmuj sie - napisze ze chodzilo mu o zoomy![]()
Wcale nie bzdury. Jasność jest proporcjonalna do średnicy największej przesłony.Zamieszczone przez Arkan
Porównywać trzeba coś z czymś. Czyli np. 50/1.4 i 50/1.8. Który jest jaśniejszy, i który ma większą srednicę? Mój Sonnar 135/3.5 ma średnicę 49mm, to sporo mniej niż 100/2.
Zoom i stałka mają zupełnie inną konstrukcję, która też wpływa na jasność.
Ponadto średnica filtra nie zawsze wiąże się prosto z średnicą soczewki.
i to najlepiej te rozmiarem filtra pow 82mm :wink:Arkan, nie przejmuj sie - napisze ze chodzilo mu o zoomy![]()
No to proszę bardzo - Pancolar 50/1.8 i Canon 50/1.8, Flektogon 20/2.8 i Canon 20/2.8, Pentacon 100/2.8 i Canon 100/2.8, Pancolar 80/1.8 lub Jupiter 85/2.0 i Canon 85/1.8 itd. Czy to porównanie jest wystarczające? Jestem fanem optyki Carla Zaissa i uważam, że ktoś kto zrobi d-srl'a na m42 podbije rynek w dużej częsci Europy :wink:Porównywać trzeba coś z czymś. Czyli np. 50/1.4 i 50/1.8. Który jest jaśniejszy, i który ma większą srednicę? Mój Sonnar 135/3.5 ma średnicę 49mm, to sporo mniej niż 100/2.
Wątek nie dotyczy zoomów, tylko obiektywów generalnie. Nie zapominaj również o tym, że obiektywy projektowane pod cropa mają dużo mniejsze średnice niż full-framy (często 67mm), a wątpię żeby autor wątku chciał kupić full-frama'a.Zoom i stałka mają zupełnie inną konstrukcję, która też wpływa na jasność.
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
Arkan, przykro mi, ale nie znam tak dobrze tych obiektywów, więc nic nie mogę powiedzieć. nie mam pojęcia jakie mają średnice filtrów, ani tym bardziej soczewek.
Jasność zależy od wielu czynników. Jest niewątpliwe dla mnie, że gdy ustalisz pozostałe, to średnica liniowo wiąże się z jasnością.
Tomek, zmierzyłem Jupitera 85/2.0 vs Canon 85/1.8 i wielkośc soczewki jest ca. 51mm dla Jupitera i ca 62mm dla Canon'a ( za średnicę przyjąłem średnicę obiektywu w miejscu mocowania soczewki minus ca. 2mm).
Niewątpliwie. Tylko faktem jest, że z sobie znanych powodów konstrukcyjnych Canon używa większych soczewek niż Carl Zeiss (dla tej samej jasności), a nie mogę powiedzieć żeby efekty optyczne były lepsze.Jest niewątpliwe dla mnie, że gdy ustalisz pozostałe, to średnica liniowo wiąże się z jasnością.
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
I znowu krecha... juz na pewno nie zechca nas sponsorowacZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
nie wziales pod uwage jednego czynnika - standardow producenta. CZJ robil duzo szkiel na rozmiary typu fi49, fi55, natomiast najpopularniejsze srednice Canona to fi52, fi58, fi67 i fi77. i lepiej jest zrobic 1.8/50 ze srednica fi52, bo w ten sposob uzytkownicy moga na to szklo zalozyc filtry z innych obiektywow Canona (chocby 2.8/28, 70-210/4.5-5.6, itd. itp.), zamiast kupowac specjalnie fi49. podobnie ma sie kwestia fi58 w obiektywach, ktorych analogiczne optycznie wersje np. Minolta robi na fi55.Zamieszczone przez Arkan
szczerze mowiac, to pomysl trzymania sie pewnych standardowych srednic mocowania filtrow, wlacznie z wybieraniem rozmiarow oversize (jesli to potrzebne) jest bardzo madry - masz niewiele, wspolnych dla wielu obiektywow filtrow. a jakas ew. nadmiarowa srednica pozwala zalozyc np. grubo-oprawkowego polara bez obaw o winietowanie :-)
Pomogę - I'love you CanonZamieszczone przez Vitez
![]()
![]()
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3