Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Jasność a średnica filtra

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Question C.Z. Sonnar 180mm - wybor filtra/redukcji

Witam,

Stoje przed podjeciem decyzji o zakupie polara do swoich szkiel.
    Generalnie uzywam kita, i tele o wspolnej srednicy 58 mm. Czesto tez jupitera-9 i sonnara 180mm.
    Chcialem jednak kupic jeden filtr, a do niego redukcje.
    Niestety "górą" z ktorej musialbym schodzic jest fi sonnara - jak sie okazuje jest to 86 mm (pisze; "okazuje", bo sam jeszcze nie mierzylem, taka dostalem informacje, a miarki pod reka nie mam).

I teraz pytanie: mam mozliwosc zakupienia filtra polaryzacyjnego liniowego firmy Heliopan w oprawce typu slim za 380zl (smierdzi walkiem ? - podobno cena sklepowa to 769pln)?). Niestety nie znam sie na filtrach, ale ze szperania po grupie dowiedzialem sie ze Heliopan 'nie jest zly'. Tylko - zakladajac ze zdecydowalbym sie na ten filtr to czy znajde redukcje z 86mm w dol ??

Znalazlem juz redukcje 58 na 62mm, jak i na 67mm a nastepnie 72 -> 77mm.
    Nie ma nic "wyzej".. ;-( a i dziura po srodku..

Jest szansa "uzbierania" takich redukcji aby dokrecic filtr 86 na szklo 58mm ?
    A jesli jest, to czy nie ma znaczenia dla jakosci zdjec taka odleglosc (zakladajac ze bedzie to kilka redukcji) filtra od szkla ?

Tymi lamerskimi pytaniami witam Was w nowym tygodniu
    Pozdrawiam,
    Parteq

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq
    Witam,
    Jest szansa "uzbierania" takich redukcji aby dokrecic filtr 86 na szklo 58mm ?
    A jesli jest, to czy nie ma znaczenia dla jakosci zdjec taka odleglosc (zakladajac ze bedzie to kilka redukcji) filtra od szkla ?

Parteq
    Jest sznasa uzbierania
    Co do spadku jakosci wywolanego odsunieciem filtra od obiektywu - ja w praktyce nie stwierdzilem, ale pewnie specjalisci optycy cos by wyszukali

Przy stosowaniu tak duzego filtra poprzez redukcje sprawdz czy bedziesz mogl nalozyc oslone przeciwsloneczna.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq
    I teraz pytanie: mam mozliwosc zakupienia filtra polaryzacyjnego liniowego firmy Heliopan w oprawce typu slim za 380zl (smierdzi walkiem ? - podobno cena sklepowa to 769pln)?).
    Wg cennika raysfoto POL liniowy Heliopan slim 86mm kosztuje 510zl.
    Uzywany rzeczywiscie moze byc i za ok 380zl... zalezy w jakim stanie.

Niestety nie znam sie na filtrach, ale ze szperania po grupie dowiedzialem sie ze Heliopan 'nie jest zly'.
    Heliopan to poziom B+W albo i lepiej: http://canon-board.info/showthread.php?t=3953

Tylko - zakladajac ze zdecydowalbym sie na ten filtr to czy znajde redukcje z 86mm w dol ??
    Redukcje w raysfoto widzialem tylko do 82mm nie wiecej.

Wg mnie nie masz co kombinowac z polarem do tego szkla z 86mm... kup spokojnie B+W POL CIR za rozsadna cene:
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry_b+w/

Uprawnienia umieszczania postów