Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Nowy Aparat Droga do wyboru 30D

Coś już napisał Awatar Virtuoz
    Miasto
    Gryfino

Domyślnie

amesab - BARDZO DOBRY WYBÓR !
    Do niedawna cykałem xxxD i po przesiadce na 30D jestem MEGA zadowolony.
    Szkło - wiadomo - ważna rzecz, ale trzeba mieć do czego zapiąć.
    Mając "trzydziechę" masz najlepszy aparat pod względem jakość/cena.
    A co do doświadczeń i nauki... nie ma różnicy czy będziesz uczył się na 400D czy 30D.
    Pozdrawiam i oczekuję na fotki...
    1Dx + eLki, zoomy, stałki, lampki i gadżety

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amesab Zobacz posta
    1.Co myslicie o tym zestawie?
    2.Warto inwestowac w Sandisk extreme IV czy III
    3.Czy nastepny obiektyw to powinien byc 70-200 L is usm?

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje ze niedlugo bede mogl sie pochwalic zdjeciami ktore wam sie spodobaja.
    ad1. Sie nie przejmuj, bardzo fajny zakup zrobiłeś. Jak będziesz chciał i Ci nie minie nauczysz się na tym zestawie wszystkiego co się (na nim) da nauczyć.
    ad2. nie mam zdania
    ad3. Moim zdaniem powinien. Aczkolwiek wyznawcy stałek powiedzą Ci co innego. A także grip się przyda. Nie do przecenienia jeśli chodzi o trzymanie aparatu.
    No i czekam na te zdjęcia

amesab
    Guest

Domyślnie

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Nalezy pamietac ze osobie ktora ma takie doswiadczenie z lustrzankami jak ja nielatwo bylo dokonac wyboru.
    Nie jestem milionerem ani snobem staralem sie dokonac ekonomicznego zakupu.
    Wspomnialem o k800i tak BTW ale skory tele razy sie do tego odniesiono to musze dodac cos. Dla mnie robienie zdjec to Chwytanie chwil do ktorych pozwalaja wracac i niewazne ze do tej pory uzywalem k800i k750 czy kamery cyfrowej. Liczy sie to co sie potrafi uchwycic. Zdjecia te sa wystarczajaco dobre do tego ze gdy wraz z rodzina lub znajomymi do nich wracamy to sie usmiechamy nostalgicznie lub smiejemy ze smiesznych chwil. Za przeproszeniem tych panow fotografow ktorzy maja bardzo wysoko uniesione glowy z powodu swojego doswiadczenia i profesjonalizmu - Fotografia to nie tylko to, to takze sztuka dostrzegania piekna. Patrzec nie zawsze znaczy widziec. Obejrzalem pare galerii takze panow ktozy maja tysiace watkow na kacie i nie wszystkie oczywiscie sa dla mnie ciekawe. Jest wiele interesujacych i wiele technicznie poprawnych ale to wymaga tylko czasu i nic wiecej. Prawdziwa fotografia to pasja i radosc z robienia zdjec.
    Nikogo oczywiscie nie obrazam. Jestem pewien ze nadal rownie czesto bede wracal do moich k800kowych zdjec.
    Tak szczerze to zajmuje sie nowymi technologiami ktore sa o wiele bardziej od lustrzanek skaplikowane dlatego nie obawiam sie specjalnie obslugi lustrzanki.
    W razie problemow bede mial Was i " God bless google".
    Pomysle napewno o gripie jak tylko stwierdze ze aparat jest bez niego niewygodny.
    Lampe kupuje dlatego poniewaz widzialem zdjecia z pomieszczen ze standardowa lampa i mi sie nie podobaly.
    Zarobkowa czesc mojej fotografii to ma byc tylko motywacja do glebszego i szybszego przyswajania wiedzy.

Fotografia to przyjemnosc i niezapomniane chwile i doswiadczenia. Za to warto placic bo to wlasnie to sie wspomina bardzo chetnie.

Dzis otrzymalem potwierdzenie ze pieniadze dotarly do stanow. Przesylka moze potrfac od 2-3 tygodni. To bedzie ciezki czas.
    Pewnie pierwsze zdjecia beda z moich urodzin
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    A ja nie popieram. Ani przy zakupie 400 ani przy gripie .
    Większość chętnie by zmieniła swoje 400 na 30 oprócz nielicznych przypadków, a różnica w cenie nie jest jakaś drastyczna. Tym bardzie, że autor wątku siedzi w Irlandii. Lepiej dołożyć i kupić porządniejszy sprzęt, oczywiście w granicach rozsądku , niż potem biegać i szukać chętnych do odkupienia używki.
    To trochę tak jakby po maluchu (K800i) kazać sie komuś przesiadać do corsy (400) motywując to tym ze z astrą (30) sobie nie poradzi.
    Ja tam gripa nie używam do 350 i robię nim zdjęcia (z zapiętym 400L) bez problemu podobnie jak bardo wiele osób, a łapek najmniejszych nie mam - kwestia przyzwyczajenia i indywidualnych predyspozycji.
    W końcu zabrzmiało rozsądkiem - Gratuluję Zigi. ie wiem tylko dlaczego niektórzy twierdzą, że jak ktoś jeździ Corsą to nie poradzi sobie z Astrą. Porównanie moim zdaniem trafne.

Coś już napisał Awatar sp4xkp
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

amesab

Całkowicie popieram Twoją decyzję. Teraz z perspektywy czasu, gdybym stał przed takim wyborem, bez wachania brałbym od razu 30D. Moim zdaniem nie ma różnicy na jakim modelu uczymy się robić zdjęcia. Różnica natomiast w jakości i ergonomii sprzętu jest duża. Więc, jeżeli dysponuje się gotówką na ten cel, to trzeba brać sprzęt lepszy. Ja na każdej zmianie dostawałem w zadek. I w sumie trzydziestka kosztowała mnie dużo więcej po różnych przesiadkach, niż kupiłbym ją od razu. To tyle.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez sp4xkp ; 15-08-2007 o 16:37
    Canon EOS 30D / Sigma 2,8-4,5/24-135 / Sigma 4,5-5,6/135-400.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amesab Zobacz posta
    Dzis otrzymalem potwierdzenie ze pieniadze dotarly do stanow. Przesylka moze potrfac od 2-3 tygodni. To bedzie ciezki czas.
    Pewnie pierwsze zdjecia beda z moich urodzin
    Pozdrawiam
    Upss.. Teraz to już po jabłkach, ale ku przestrodze następcom:

- jeśli przesyłka ma podaną wartość, prawie na pewno będzie do zapłacenia VAT + opłata dla firmy kurierskiej za usługę watowania.. W przypadku Irlandii VAT to całkiem sporo (21%). Oczywiście, nie jest to przesądzone i może się udać uniknąć opłaty, jeśli gwiazdy będa sprzyjały.. Dość sporo było o tym gadania na boards.ie
    Oczywiście, jeśli sprzęt jest przywożony przez kogoś, a nie pocztę/firmę wysyłkową, żadnych opłat nie będzie.

- Canon należy do tych producentów, którzy różnicują gwarancje na amerykańskie i europejskie (być może też azjatyckie). W razie awarii - wysyłka do USA.. (chyba, że coś się zmieniło)

Koniec końców, biorąc pod uwagę dwuletnią europejską gwarancję, od pewnego czasu przestałem ściągać sprzęt z USA. Irlandia jest cholernie droga, jeśli chodzi o sprzęt, ale jest całkiem sporo kontynentalnych opcji.
    Ciekawą sprawą w Irlandii są aparaty używane w komisach - sprzedawca ma ustawowy obowiązek udzielać na nie 3-miesięcznej gwarancji.

Tak czy inaczej, nie było moim zamiarem psucia Ci zabawy, jestem pewien, że będziesz zadowolony z zakupu i sprzęt będzie dobrze służył!

Uzależniony

Domyślnie

Mając "trzydziechę" masz najlepszy aparat pod względem jakość/cena.
    teraz kiedy roznica miedzy nimi to pare setek to chyba sprawa oczywista, wczesniej kiedy za roznice mozna bylo kupic tamrona 2.8 to nie bylo tak oczywiste

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafalski Zobacz posta
    - Canon należy do tych producentów, którzy różnicują gwarancje na amerykańskie i europejskie (być może też azjatyckie). W razie awarii - wysyłka do USA.. (chyba, że coś się zmieniło)
    Przynajmniej od kilku miesięcy Canon UK bez problemu serwisuje aparaty i obiektywy kupione w US (potwierdzone przez kilkunastu znajomych z UK).
    Z tego co wiem - tylko oni w Europie.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Domyślnie

Ja również uważam, że obecnie "30" to chyba najlepszy wybór... najlepszy, bo również mój . Przymierzałem się do zakupu 400d, ale udało mi się zebrać te dodatkowe parę złotówek i mam nadzieję że nie będę żałował... dziś nabyłem...

amesab
    Guest

Domyślnie

Kolejny update.

Pewnie wiele osob zastanawia sie nad wyborem firmy.
    Ja Wybralem firme ktora ma sklep, duza sprzedaz, jest tania.
    Nie bede jej reklamowac jezeli napisze ze to wwwshopdigitalcorp.com.
    A to dlatego ze sa tez minusy.

Najgorzej z supportem.
    a. maile bez odpowiedzi.
    b. nie do konca profesjonalne porady (najlepiej wiedziec czego sie chce)
    c. ... d. ..... ale po kolei
    Pieniadze wyslalem specjalnym przelewem z banku do banku.
    dotarly na drugi dzien. Otrzymalem maila ze bez kodu pocztowego nie wysla.
    Wiec odpisalem ze w Irlandii nie uzywa sie kodow pocztowych.
    I! Cisza...
    Probowalem potem dzwonic, napisalem z 5 maili. I cisza
    Zaczelem sie denerwowac
    Nikt nie odbieral kiedy dzwonilem w dzien lub w nocy.
    Zdenerwowalem sie. Dzwonilem po 5 razy dziennie i zaden dzial nie odpowiadal.
    W koncu dodzwonilem sie 21 sierpnia. Uslyszalem ze paczke nadano 16 i powinna byc pod wskazanym adresem do piatku 24 sier a numeru zamowienia nie dostane bo nie podalem kodu pocztowego.
    W sumie sie ucieszylem poniewaz max czas podany na stronie to 3 tygodnie. Zobaczymy jak bedzie w praktyce.
    Teraz nie mysle juz o niczym innym tylko o aparanie.
    Szkoda ze nikt nie znalazl 5min aby uspokoic mnie wczesniej. Support tam jest do kitu i nieprofesjonalny. Jezeli ktos ma zamiar skorzystac to radze sie na to przygotowac. Na ich stronie znalazlem linki do review i wiekrzosc osob narzeka wlasnie na support.

Pozdrawiam

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów