Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Panoramy - jak zrobić dobrą?

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Panoramy - jak zrobić dobrą?

Mam pytanie do osób robiących panoramy: jak zrobić aby przy robieniu (łączeniu) zdjęć do panoram unikąc efektów jak poniżej? Mam oczywiście na myśli ślady łączenia zdjęć. Jeżeli takie pytanie już było to proszę o wskazanie miejsca. Przeszukiwałem forum ale niestety nie udało mi się nic znależć. Może źle szukałem Będę wdzięczny za poradę.

Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ja nigdy nie miałem żadnego z tym problemu. A może spróbuj w innym programie to zrobić.

Domyślnie

pierwsze i podstawowe pytanie w czym sklejasz.. .bo śą programy do składania i one dośc mocno to niwelują
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    pierwsze i podstawowe pytanie w czym sklejasz.. .bo śą programy do składania i one dośc mocno to niwelują
    Sklejam programem dostarczonym przez Canon'a: PhotoStitch.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ja polecam PTGui http://www.ptgui.com/ naprawde POTEZNE narzedzie. Rewelacja - zassaj TRAIL'a a jak sie zpodoba kup - moim zdaniem nr 1

Domyślnie

ponoć rzeczywiście jest dobre... ale jeszcze nie wypróbowałem ja robiłem najczęsciej PanoramaFactory i tez musze powiedzieć zę dawał rade sobie i to nie najgorzej..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za linki do programów. Spróbuję softu. Ale czy to może być także kwestia techniki robienia zdjęć (ustawienia parametrów)?

Domyślnie

niby też .. powinno sie robić blokadę expozycji aby włąnsie zdjecia jedne nie były jaśniejsze a drugie ciemniejsze... ale robiąc niewielkiego wycinka 9jakies 90 st do 120 st nie powinno byc aż takich wielkich róznic i blokada chyb anie potrzebna.. gorzej jak chcesz robić dookólne panoramki to wtedy juz musisz kombinować..

Uzależniony

Domyślnie

PHOTOSHOP CS3 składa pieknie. inna sprawa to materiał wyjściowy. pewnych zasad trzeba przestrzegac przy robieniu ale program to zdecydowanie ps

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    PHOTOSHOP CS3 składa pieknie. inna sprawa to materiał wyjściowy. pewnych zasad trzeba przestrzegac przy robieniu ale program to zdecydowanie ps
    Czy gdzieś znajdę Jakie to zasady? Bardzo by pomogło. :-P

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    ja polecam PTGui http://www.ptgui.com/ naprawde POTEZNE narzedzie. Rewelacja - zassaj TRAIL'a a jak sie zpodoba kup - moim zdaniem nr 1
    Sprawdziłem trial. Faktycznie radzi sobie z panoramami o niebo lepiej niż soft załączony do aparatu. Ma jednak pewną wadę: cenę. Alew cóż: jak coś jest dobre to musi kosztować.

A może słyszeliście coś o jakimś sofcie free. Czasami, acz żadko zdaża się, że freware nie jest najgorszy.
    Ostatnio edytowane przez Woodland ; 15-08-2007 o 22:51

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów