Pomijając ilości
Inne patenty na obróbkę dużej ilości zdjęć ?
Pomijając ilości
Inne patenty na obróbkę dużej ilości zdjęć ?
Proste: myslec w trakcie, 500-600 zdjec to juz potrzebny mega zapas. Isc na jakosc a nie ilosc. 15-20 _dobrych_ zdjec z przygotowan oddac, to wyczerpuje temat. Plener to 30 -40 dobrych ujec, reportaz nie wiecej niz 150 zdjec...
Robic RAW jesli powaznie traktujecie klientow. Mozna pozniej wiele korekt zrobic od WB do ekspozycji...
Wgrac z karty przez szybki czytnik do kompa, odpalic np. RAWshotera ktory blyskawicznie zindeksuje RAWy do bufora. Wywalic knoty i zostawic 200 najlepszego materialu. Obrabiac sukcesywnie na tym etapie. Proste
I najwazniejsze czekac, myslec, oceniac, pracowac z glowa a nie tasmowo.
Robienie 1200 ujec z wesela to amatorszczyzna.
Roger
Marcin "Roger" Pojałowski
GG: 27797
Pomijając sposoby konwersji z RAW-u na jpg (bo RAW to dla mnie oczywistość) to w PS-ie mam lub robię tzw. "akcje" i tym traktuję jakąś część obróbki zdjęcia. Niektóre operacje można robić wsadowo uśredniając ich parametry. Trzeba tylko wyselekcjonować zdjęcia do poszczególnych operacji (np. kościół lub salę weselną) gdzie robimy w podobnych warunkach.
Dotyczy to także konwersji z RAW-u na jpg-i, gdzie pewne partie materiału możemy poczęstować tym samym balansem bieli, kontrastem czy nasyceniem kolorów.
Ja zawsze śluby robię RAW plus najlepszy jpg. Jak zdjęcie nie jest pierwszej wagi i nic nie mam zamiaru w nim mocno przerabiać a dobrze wyszło prosto z aparatu to taki plik młodym wystarczy (często są to zdjęcia z zabawy weselnej, tutaj nie ma co przeginać z obróbką).
Karty pamięci zawsze warto kupić w dużej ilości, bez sensu jest na tym oszczędzać. Jeżeli się na tym zarabia to trzeba w ten sport zainwestować.
FOTOINKWIZYTOR
500 - 600 zdjeć (czyt ujęć) po 2 zdjęcia na każde ujęcie = 1000 -1200 :-)
No mieliśmy już nie wracać do ilości.... ok
Dzięki a program - lightroom - kurcze strasznie muli u mnie !
Picasa się rzeczywiści nie nadaje do wstępnej obróbki segregacji - były takie głosy ?
Picasa do obróbki na tym poziomie?
No proszę Cię...![]()
FOTOINKWIZYTOR
Picasa do segregacji i wstępnej obróbki (jest po prostu szybki) - przecież to że jest darmowy nie dyskwalifikuje go jako przeglądarki czy prostego edytora
Wyprostowanie zdjęcia PS8 czy Picasa - da rózne efekty ?
Co do Rawów to przecież oprogramowanie aparatu robi przecież konwersję do jpg
Są jakieś przesłanki żeby twierdzić że w nieskomplikowanych warunkach oświetleniowych RAWshoter zrobi to lepiej niż soft Canona 30D ?
Moze wzorem Janusza (chyba w lekcji o ostrzeniu), ktos chcialby sie podzielic swoimi akcjami?
Jesli nie traktujecie tego, jako swojej tajemnicy, to ja np. chetnie porownalbym narzedzia i parametry Waszej obrobki z moja.
(Osobiscie z akcji praktycznie nie korzystam (aczkolowiek czuje, ze w najblizszym czasie moze sie to zmienic), wiec ja nie mam sie czym podzielic. Chyba, ze kogos interesuja moje dzialania reczne w PSie, to w razie czego służę odpowiedzia)
Ostatnio edytowane przez eternus ; 13-08-2007 o 15:44
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Lightroom albo Aperture. Takie ilosci to tylko kombajnem :-)
FOTOINKWIZYTOR
ja segreguje w DPP a obrabiam ACR 4.1 troche to pracochlonne ale IMHO warto dla efektow![]()