-
To i ja się dopisze
a co 
1. Z racji zawodu pracowałem swego czasu sporo na mac'ach (Quark, PS).
Nie powiem. Było to ładnych parę lat temu (jakoś tak w okolicach 8miu) i wtedy komputer z jabłuszkiem wydawał się niedoścignionym ideałem pod prawie każdym względem.
2. Czasy się zmieniły i aktualnie świadomie wybieram PC + M$.
- z racji wyuczonego zawodu nie mam problemu ze złożeniem wystarczająco wydajnej konfiguracji raz na 3-4 lata (do tego stabilnej)
- nie gram w gry (prawie) więc konfig. jest mocno uproszczona (3D też nie robię)
- by odpalić np. Corel'a nie potrzebuję uruchamiać wirtualnego M$
- korzystam z 2 monitorów (CRT + LCD)
- od paru lat nie mam żadnych (podkreślam - żadnych) problemów w oryginalnyą Windą (czy to wcześniej XP czy aktualnie Vistą x64 a w przyszłości pewnie 7).
- komputer pracuje 24h/dobę (reset tylko przy aktualizacjach i burzach
)
3. Mam znajomych pracujących na Mac'ach, którzy po przesiadce zgodnie twierdzą, że to genialny system jest - ale to nie informatycy tylko po prostu użytkownicy 
4. Inwestycja 5 tyś w porządny monitor LCD aktualnie wydaje mi się bezsensowna, bo za rok czy dwa za 1/3 tej ceny będzie można kupić monitor OLED, który nie dość, że będzie miał wszystkie zalety matrych TN + PVA to jeszcze będzie przewyższał monitory CRT jeśli chodzi o odwzorowanie barw (szersza paleta!) i głębię kolorów oraz kontrast.
Niestety trzeba chwilę poczekać, bo koncerny zbyt wiele zainwestowały w technologię LCD by teraz przechodzić na OLED, który w dodatku jest tańszy! w produkcji.
5. Czy ktoś wybierze Mac'a czy M$ na PC wydaje się być raczej wyborem baaardzo subiektywnym. Jak znasz się choć w stopniu średnim na systemach oraz budowie komputerów, wolisz rozwiązania, które są bardziej rozpowszechnione (większa gama softu) i nie zależy Ci na elitarności to wybierzesz PC. Jeśli wolisz mieć tzw. "święty spokój" i po prostu korzystać z komputera nie przejmując się tym jak on jest zbudowany i jak działa i w dodatku stać Cię na wydanie tych paru stówek więcej - wybierzesz Mac'a. Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem M$ ale nie znasz się na zagadnieniach informatycznych a chcesz taże zagrać w coś popularnego od czasu do czasu - wybierzesz Markowego PC (Dell, HP, Asus itp).
Czyli niezmiennie (jak przy zakupie aparatu, szkieł itd) najważniejsze jest pytanie - do czego Ci ten sprzęt ma służyć
Uprawnienia umieszczania postów