Strona 59 z 68 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 673

Wątek: Wybór apple a może cos innego??

Domyślnie

Mac'i STANOWCZO sa ovepriced - kupiujesz ich brand, otoczke marketingowa - za 2x drozej ma 2x mniej takie jest moje zdanie inna sprawa, ze ... jesli mialbym teraz kupowac kompa to bylby to MAC - po raz 5ty .... w pewnym sensie sa to nadal sprzety dla wybranych
    5dmk2, 85 1.2L, 35 1.4L, 17-40 4.0L, Hasselblad 503cw, mamiya rz67, sekonic, f90x

doyoufeelfree? - www.bagnino.deviantart.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Po ostatniej obniżce Macbooki (nawet Pro) są w sumie w rozsądnych cenach. Gdyby nie to, że laptopa wymieniałem całkiem niedawno pewnie bym sobie sprawił, bo sprzęt jako taki jest mimo wszystko fajny.

(i zainstalowałbym na nim Linuxa )

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Jeśli masz do wydania 5-7k i zamierzasz obrabiać na tym sprzęcie zdjęcia, to monitor będzie ważnym elementem zestawu.
    Jeśli chcesz Makówę, to w tej kwocie zmieścisz się w iMac czy Macbooku, ale one mają dość słabe wyświetlacze, szkoda za nie płacić.
    Tu się częściowo mylisz. Wiem, bo pracuję na matowym białasie 24 cale.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

A może PC w dobrej konfiguracji + OsX Mac'owy ?? Przecież te aktualne Mac'i to nic innego jak dobrze skonfigurowane PC'ty + monitor (ja też uważam, że całkiem niezły) + system Mac'owy... Tylko trzeba znaleźć jakiegoś dobrego "magika" który to poskłada i uruchomi...
    Wiem, że nic nie wiem :/

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Apple sobie w licencji zastrzegło że nie można ich softu instalować na sprzęcie bez ich loga.

Mocy prawnej to raczej nie ma(tzn w razie nalotu pewnie machną ręka widząc paragon i pudełko) ale imo gra niewarta świeczki.

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Sprecyzuję to, o co pytaliście:
    - komputer w 90% do obróbki zdjęć, pozostałe 10% to pisanie tekstów, mail, www, por... youtube gram na xboxie albo na starym kompie
    - ja wiem, że filozofia apple jeśli chodzi o GUI i w ogóle cały system bardziej mi odpowiada niż M$
    - nie wiem natomiast, czy aperture ma porównywalne możliwości co lightroom - bo aktualnie lightroom w 95% wystarcza mi do kompletnej obróbki fotografii - a nie mam możliwości przetestowania na razie; za aplikacją apple'a przemawia cena, więc jeśli kupię maka, to kupiłbym aperture

Nie będę też wywalał - w jakiejkolwiek konfiguracji - 5000 na LCD. Monitor akurat nie musi być z najwyższej półki na początek - postaram się wziąć coś w rozsądnych granicach z jak najlepszymi osiągami, a ewentualną dalszą inwestycję przewiduję, gdy sprzęt zacznie na siebie zarabiać.
    - Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chiron Zobacz posta
    A może PC w dobrej konfiguracji + OsX Mac'owy ?? Przecież te aktualne Mac'i to nic innego jak dobrze skonfigurowane PC'ty + monitor (ja też uważam, że całkiem niezły) + system Mac'owy... Tylko trzeba znaleźć jakiegoś dobrego "magika" który to poskłada i uruchomi...
    To jest ta trzecia opcja. Magika nie trzeba. Makówki to takie droższe pecety w bardzo ładnej obudowie ze zmienionym firmware i ograniczoną ilością sterowników sprzętu. Aby samemu złożyć wystarczą informacje z osx86project.org. Pozostaje kwestia legalności, ostatnio dyskusyjna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Tu się częściowo mylisz. Wiem, bo pracuję na matowym białasie 24 cale.
    Matowe były na pewno lepsze do grafiki niż błyszczące. Czyli trzeba kupować używanego maka? Reszta została już opisana w wątku o monitorach.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 23-06-2009 o 23:55 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Pc vs. Apple

Cytat Zamieszczone przez sir-torpeda Zobacz posta
    Nie będę też wywalał - w jakiejkolwiek konfiguracji - 5000 na LCD. akurat nie musi być z najwyższej półki na początek - postaram się wziąć coś w rozsądnych z jak najlepszymi osiągami
    No i tu polecam wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=27840

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po dłuższym zastanowieniu, jestem skłonny przyznać, że faktycznie Mac czy inna markowa stacja robocza, może być dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że ktoś nie ma doświadczenia w samodzielnym składaniu i konfugurowaniu takich maszyn.

To jak z tymi pytaniami, które pojawiły się na forum, jak zrobić dobre zdjęcia do katalogu, chodzi mi o packshoty. Odpowiedź brzmiała, wynająć profesjonalnego fotografa. I to jest prawda, pod warunkiem, że ktoś nie traktuje tego hobbystycznie, nie ma dużo czasu do poświęcenia, a liczy się efekt, to rzeczywiście, najlepiej zlecić takie zdanie profesjonaliście.

Wiadomo, jeśli samemu jest się dobrym fotografem, to zdjęcia odpowiadające swojej własnej wizji najłatwiej, najszybciej, najtaniej i chyba pod każdym innym względem najlepiej jest wykonać samemu. Ale, jeśli samemu dopiero trzeba nauczyć się robić zdjęcia i sama nauka nie jest tu celem, tylko środkiem do celu, dużo lepiej zlecić komuś, kto ma takie rzeczy w małym placu i ma spore doświadczenie.

Z tego punktu widzenia, rzeczywiście, jeśli ktoś nie jest oswojony z zagadnieniami związanymi z konfiguracją stacji roboczej i odpowiedniego systemu, lepiej zrobi jeśli kupi gotowy produkt, cena będzie większa, ale i efekt będzie lepszy.

Kontynuując ten tok myślenia, Mac czy inna markowa stacja robocza jest najlepszym rozwiązaniem dla fotografa, który z komputerami niewiele ma wspólnego, bo nie musi przecież znać się na wszystkim.

Ale twierdzenie, że Mac jest najlepszy dla każdego fotografa, jest tylko wówczas prawdziwe, gdy każdy fotograf nie ma pojęcia o składaniu stacji roboczych. Nie sądzę, aby to było zgodne z prawdą. Dlatego można się ograniczyć do stwierdzenia, że sytuacja, że fotograf nie zna się na komputerach jest statystycznie częściej występująca. Choć i do tego nie jestem w pełni przekonany, ale można przyjąć taki szkic, czemu nie.

Tym nie mniej, nie jest prawdą, że dla każdego Mac jest najlepszy, jest najlepszy dla amatorów w świecie informatyki a profesjonalistów w innych dziedzinach, do których wykorzystanie komputerów jest potrzebne.

Można też założyć, że skoro ktoś zadaje pytanie jaki komputer powinien kupić, jest amatorem, a więc można polecić mu Apple czy inne markowe stacje robocze.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sir-torpeda Zobacz posta
    - nie wiem natomiast, czy aperture ma porównywalne możliwości co lightroom - bo aktualnie lightroom w 95% wystarcza mi do kompletnej obróbki - a nie mam możliwości przetestowania na razie; za aplikacją apple'a przemawia cena, więc jeśli kupię maka, to kupiłbym aperture
    Tego bym nie robił. Jeśli wolisz LR to bierz LR, nie ważne na jakim kompie. Mnie aparatura zdecydowanie nie leży. Jeśli Tobie również nie to po co się męczyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Tym nie mniej, nie jest prawdą, że dla każdego Mac jest najlepszy, jest najlepszy dla amatorów w świecie a profesjonalistów w innych dziedzinach, do których wykorzystanie komputerów jest potrzebne.
    Można też założyć, że skoro ktoś zadaje pytanie jaki komputer powinien kupić, jest amatorem, a więc można polecić mu czy inne markowe stacje robocze.
    Nikt nie twierdzi że dla każdego. Bynajmniej na pewno nie ja. Ale (moja osobista opinia) uważam, że dla wielu, dla których czas jest liczony w PLN czy euro - na pewno tak.
    A szczególnie dla tych osób, które nie pracują dla kogoś, mając wiele godzin w zapasie, a raczej przy własnym, nawet najmniejszym biznesie i wtedy właśnie często lepiej wydać więcej kasy, żeby móc się ze wszystkim wyrobić, a nie pracować 23/24.
    Zadbać o nowych klientów, umówić zlecenia, wykonać zdjęcia, wykonać postprodukcję, prezentacje, odbitki, poskładać albumy, wrzucić na www, wypełnić faktury, oblecieć banki i inne urzędy, zawieźć dzieci do szkoły, to kiedy składać te superszybkie kompy? ;-)
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 24-06-2009 o 12:07 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 59 z 68 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów