Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
sid ja nie zakladam... ja mam racje
w pewnych konkretnych zastosowaniach nikt nie ma lepszego softu jak apple co zmusza niejako do kupienia ich komputerow..
bo ja postrzegam swiat odrobine inaczej z perspektywy kogos kto od kilkunastu lat zarzadza biznesem..
Szkoda, że procent udziału w rynku systemów nie chce potwierdzić Twoich słów. Zależnie od szacunków osX ma ok 5% do maksymalnie optymistycznych niecałych 10%, choć to mniej prawdopodobne, ale niech będzie.

Więc albo tych pewnych, konkretnych zastosowań jest niewiele i są one niszowe, albo coś jeszcze innego jest na rzeczy.
Mac ma wszystkie asy w rękawie. Jego system pisany jest tylko pod sprzedawane przez nich komputery, dzięki dobrze znanej architekturze, można świetnie optymalizować system, dopieszczać sterowniki. Apple miał pierwszeństwo i wyłączność na "okienka" i sam ją odsprzedał Microsoftowi dawno temu. Mają duże lepszy design, lepiej opracowany interface. Na dodatek sam piszesz, że mają, przynajmniej niektóre, świetne oprogramowanie.

To wszystko napisałem bez ironii. Tylko teraz się zastanawiam, skoro mają same asy w rękawie, to czemu tak marnie im się wiedzie na rynku systemów? Co ludzi powstrzymuje? Czy zmarnowali swoja okazje, nie umieją się zareklamować? Czy to coś głębszego się w tym kryje?

Windows ma największą popularność a za tym idzie największa zaleta - największa kompatybilność. Każdy ma, to po pierwsze, każdy umie się posługiwać, po drugie, wszędzie można zainstalować te same programy.

Linux ma różnorodność, darmowość i bezpieczeństwo oraz dowolność w konfiguracji. Można przebierać pełnymi garściami, bez wydania złotówki.

A co ma osX i Mac? Czy elitarność, a zatem przeciwieństwo Windowsa i jego kompatybilności, to zaleta w świecie informatyki? Czy bezpieczeństwo, nie wynika po części z tego, że to system na tyle niszowy, że mało kto koncentruje się na pisaniu wirusów na ten właśnie system, skoro są miliony komputerów z Windows do prowadzenia włamań?

Możesz powiedzieć na zimno i bez emocji, oraz "mam rację, bo mam i już" w czym tkwi moc osX i Mac-a? Poza designem?