A ja wlasnie zamowilem trzeciego maczka :-) iBook'a 12" - piekna malutka maszynka![]()
A ja wlasnie zamowilem trzeciego maczka :-) iBook'a 12" - piekna malutka maszynka![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Pojedynek Mac vs. PC
Mac - klasyczny Macintosh z lat '80
PC - Wypasiony laptop z Core2Duo i Windows Viśta
Zadanie:
1. Uruchomic sie
2. Otworzyc dokument worda.
3. Zamknac system.
Wszystko w oprawie wrestlingowej.
Zgadnijcie ktory wygra?![]()
F I G H T
Tez mam jakies zlomy w domu, ktore wykonaly by ten test szybciej jak ta Toshiba. Ba, nawet z Windowsem onboard. Problem w tym, ze fakt dokonania tego nie czyni z tych komputerow czegos lepszego od takiej Toshiby. Ale internet zawsze mozna zapchac jakims bzdurnym filmem![]()
...
Mam macboka od roku, po drodze wymieniłem dysk z 60gb na 120gb, dopasiłem go pamięcią (w przyszłośći chce jeszcze dowalić 2gb+1gb). Zero problemów, nigdy się już nie przeniosę na win. Apple (OSX) jest cholernie ramożerny, to fakt, ale już przy 2GB śmiga jak rakieta. Aperture na macbooku troche przymula, ale to wina zintegrowanej karty graf. (ale da się pracować), PS chodzi jak marzenie (o wiele szybciej niż na moim PC, który notabene oddałem ojcu, PIV 3GHz, 2GB Ram, GF 6600).
Pozatym, nieokłamujmy się, u apple płaci się*też*za niebanalny design, nie widziałem ładniejszych laptopów, a które mają podświetlenie klawiatury, jak się*robi ciemno?
Ktoś kto mówi, że windows jest bardziej intuicyjny, nigdy nie miał*konaktu z makiem i za wszelką cenę broni swego, a instalowanie osx na zwykłym pc jest zabronione, pozatym nie można w ten sposób testować, ponieważ hardware od apple jest o wiele lepszej jakości, podzespoły są lepiej dobrane.
zresztą, co ja tutaj przekonuje, przejdźcie się do jakiś ispotów, electroworldów, czy innych sklepów z makami i potestujcie sobie - proponuję wziąść*ze sobą płytę ze zdjęciami i pobawić się Aperture i iPhoto![]()
Pkt 8 regulaminu forum
Na pewnej ulotce Ery reklamującej blueconnect wraz z Imac'iem jest napisane:
" Na Maku możesz uruchomić Windows. Każdy Mac jest wyposażony w system operacyjny Mac OS X. Opcojnalnie możesz zainstalować dodatkowe system Windows czy Linux. Oprogramowanie Parallels Deskop Umożliwia uruchomienie Windowsa równocześnie z Mac OS X. "
Ktoś korzystał z tych opcji? Czy wydajność Mac'a z Parallels Deskop spada przy pracowaniu na dwoch systemach jednocześnie? Dalej wyczytałem:
" Jest ponad 12 000 programów dostępnych na Maka. Między innymi Skype czy Microsoft Office. Przesiadając się na Maka nie poczujesz straty. (...) Mac jest kmpatybilny z PC-tami. Dzięki projektowi Microsoft Office na Maka możesz wymieniać się dokumentami Word, Excel czy PowerPoint z użytkownikami komputerów PC"
Słyszałem, że np. JPG (o ile taki format w Mac OS X istnieje) zapisany w Mac'u nie zostanie otworzony i vice versa.
Dodając takie moje refleksje, to Maci o mniejszych matrycach (13",15") są wygodniejsze niż te 17", 19". 13" i 15" są typowo przenośne, a tych wiekszych nie sposób zabrać w góry "czy coś tam"... ... te większe są raczej przewoźnie :wink:
To jest taka wymiana zdań jak między posiadaczem Canona, a Nikona. Nikt nikogo nie przekona, choć każdy przedstawi mase argumentów. Najlepiej kup sobie Maca i zainstaluj dwa systemy. Będzie po kłopocie.
wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl
Bzdury. Jakby tak było z tymi jpgami, to chyba bym już nie pracował*tu, gdzie pracuje :P 99% rozszerzeń odpalisz pod osx, jest miliony (www.versiontracker.com/macosx) programów pod osx, włączając w nie również te komercyjne.
Pkt 8 regulaminu forum
Tyle, ze wsrod tych milionow najczesciej brakuje tego jednego najbardziej potrzebnego. "Prawie" robi wielka roznice![]()
...