Jak już mówicie o Mackach, to mam pytanko. Mac OS X i inne produkty Apple (zwłaszcza MacBook Pro) spodobały mi się na tyle, że PC wkrótce trafi do kosza. Ale nie wiem jak to dokładnie jest z tymi matrycami glossy. Podobno dopieszczają one obraz i wygląda on tak, jak powinien. Mają jednak wadę - niesamowicie odbijają światło, jeśli jesteśmy na zewnątrz. Nie wiem czy to prawda, bo nie mam jak wynieść takiego laptopa z iSpota na dwór ;-) Czy glossy jest bardzo uciążliwe? A jeśli tak, to może wziąć matowy wyświetlacz, a do domu jeden z wyświetlaczy Apple (mnie najbardziej pasuje 23 calowy :smile: )
Wszystkie matryce typu 'glossy' (czy jak ich inni producenci zwa) maja szybe przed matryca. Jak w sloncu zadziala taka szybka, pewnie sie domyslasz.
Z tym ze - w sloncu i lapkowa matryca bez szybki bedzie b. malo czytelna. Wiec nie jest to wybor typu: widze/nie widze, ale raczej widze b. slabo/slabo.
EDIT: mam lapa z taka matryca, tez sie tego obawialem - w praniu wyszlo, ze na bezposrednim sloncu z lapem jestem nader rzadko.
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
Ja tam na swoje glossy (nie, nie w applu) nie narzekam. Da sie tego uzywac na zewnatrz w poludnie. Ale w sloncu nie siedze bo sie topie, tylko w cieniu
Mialem kiedys matowa i gozej ja wspominam jesli chodzi o uzywalnosc w terenie. Ale to calkiem inna generacja.
Oczywiscie poprzez "da sie uzywac" rozumie jakies wyslanie maila czy zrzucenie fot z kart a nie obrabianie
Przeciez ta vista jest taka gola i wesola, ze to wstyd takie cos wypuszczac w dzisiejszych czasachLinuxy i nawet OSX (tfu, ze ja to przyznaje
) sa lepiej dopracowane jesli chodzi o akcelerowane desktopy i to jak to przeklada sie na uzywalnosc.
Swoja droga Linuxiarze i Apple kopiuja od siebie ostatnio wzajemnie dosyc sporo w tym temacie![]()
...
W zwiazku z tematem chcialem jeszcze zapytac jak bardzo PS uzywa karty graficznej czy starardowa karta w przypadku Macbook-a intel 950 wystarczy?? nie zamierzam bawic sie w grafike 3d bo wiem ze ta karta nie posiada opcji 3d. Czy Ps bedize zwalnial w takim wypadku czy raczej nie??
a co to jest aparat???![]()
![]()
Wystarczy. No i bedziesz mogl pouzywac Aperture![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
No to spoko. Bo ewentualnie jeszcze rozwazalem jeden model asus-a raz kupilem packard bella ale to byl pierwszy i ostatni raz..![]()
a co to jest aparat???![]()
![]()
no bo wlasnie asus robi macbooki![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Jak już asus to byle nie z tych najtańszych bo plastik na obudowie potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć.
Mam średnie doświadczenia (dziś to już ze 3-4 lat ma) z modelem A2500. Nic się nie popsuło ale obudowa mocno sie powycierała już po 1,5 roku użytkowania i "dekiel" się rozlazł.
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam