Strona 64 z 68 PierwszyPierwszy ... 14546263646566 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 673

Wątek: Wybór apple a może cos innego??

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    O, jest dyskusja, jest dobrze. Van, od razu sprostuję, nie uważam Della za dobry monitor, uważam tylko że to najsensowniejszy zakup w tym przedziale cenowym. Tak się złożyło, że w domu pracuję na NECu 2690WUXi i zakup tego monitora uważam za kompromisowe rozwiązanie jeżeli kogoś nie stać na topowe Eizo czy Spectry, natomiast w pracy pracuję właśnie na ACD 24" i stąd moja opinia o nim. Nie jest to tragiczny monitor, ale zdecydowanie nie jest wart tyle ile apple za niego sobie życzy, i to mówię ja, kilkunastoletni użytkownik komputerów tej marki, posiadacz 2 ipodów i żony z iphonem. ACD są mniej podatne na kalibrację, wyniki tej kalibracji są różne (mam w pracy 10 stanowisk z takimi monitorami), gradienty są bardziej poszarpane (widać granicę przejść kolorów), kąty widzenia są gorsze. Piszę to jako zwykły użytkownik, ekspertem w tej dziedzinie jest czornyj.
    Ok to wyjaśnia wiele ...
    Czyli jak byś miał wybierać to wolałbyś w pracy mieć NECa 2690WUXi, dobrze rozumiem? Wspomniany Nec lepiej się kalibruje i nie widać na nim poszarpanych gradientów między kolorami?
    Żeby jeszcze uściślić to te 10 stanowisk to "nowe" ACD 24" a nie ich poprzedniki?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Jasne że wolał bym NECa. Lepsza matryca, przy odrobinie szczęścia i kombinacjach można z niego prawie Spectrę zrobić i kalibrować sprzętowo nie profilami, gradienty są płynne. Niestety, mamy stare ACD, nie ledowe.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W US nie ma rozróżnienia na Spectraview i nie-Spectraview, tylko dokupuje się oprogramowanie z kolorymetrem (250$) lub bez (99$) i ma się sprzętową kalibrację. Wersja SV to po prostu monitor z dołożonym oprogramowaniem.
    Jest też specjalny zestaw z kolorymetrem i1 dla NEC-a, zoptymalizowanym przez X-Rite pod monitory szerokogamutowe.

Ledowego ACD24 nie idzie sensownie skalibrować niczym poza spektrofotometrem, a tak czy siak kalibracja spowoduje posteryzację, bo nadal jest to panel 8-o bitowy. Jest dobry dla kogoś, kto po prostu chce wyjąć monitor z pudełka i na nim pracować akceptując to, co fabryka dała. W miarę poprawnie zlinearyzownao go do gamma 2,2, natywną temperaturę barwową można znieść, zakres regulacji jaskrawości jest dobry, równomierność podświetlenia ujdzie - natomiast podkalibrować cokolwiek będzie ciężko.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Dzięki za wyczerpujące info. Głównie pracuje na iMacu kalibrowanym Spyder3. Poprzednio i1. Ja tam efekty kalibracji widzę, nie wiem może nie mam porównania, jestem ignorantem cieszy mnie fakt że to co wydrukuje na swoim Epsonie pokrywa się z tym co widzę na monitorze...

Czy naprawdę warto inwestować w monitory szerokogamutowe, jeżeli i tak wszystko jest później konwertowane sRGB wysyłane do LABu, lub publikowane w sieci gdzie klienci oglądają to na badziewnych monitorach, iPhone'ach czy Plazmach TV.
    Czy naprawdę gra jest warta świeczki - nie jestem właścicielem drukarni ani firmy produkującej bilbordy, jeżeli drukuje coś na swojej "plujce" to głównie do swojego pf.
    Nikt teraz nie zamawia odbitek ludzie chcą Slidshow na DVD lub do galerii na facebook, chcą mieć możliwość wysłania zdjęć emailem do znajomych ...
    Jeżeli zdarza mi się poważniejszy klient to i tak dostaje one mnie dużego tiff'a lub PSD wszystko jest i tak korygowane przez edytorów do druku ...

Jak zamawiam albumy ślubne, drukarnia preferuje sRGB, mimo to efekt końcowy jest wprost rewelacyjny, detale w cieniach, wierność kolorów inteligentne wyostrzenie do druku etc.

Czy to co piszecie panowie, nie jest kolejną formą onanizmu sprzętowego?
    gramuty których nie jesteśmy w stanie wydrukować, zobaczyć na większości monitorów...?

Pozdrawiam

Miasto
    wawa

Domyślnie

Ponieważ głównym źródłem mojego utrzymania (na razie) jest grafika reklamowa, dobry monitor był mi niezbędny, ale gdybym miał kupić tylko do fotografii też bym wolał widzieć więcej niż mniej, IMO daje to większą kontrolę nad obrazem.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie chodzi tylko o szeroki gamut - NEC ma w ofercie również 2190UXi oraz 2490WUXi o normalnym gamucie, który w przypadku odbitek z minilabu jest wystarczający. Są to jednak monitory pozwalające się precyzyjniej skalibrować, oraz posiadające elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia, więc w stosunku do zwykłych paneli Apple oferują lepszą jakość wyświetlanego obrazu, a o wielkim onaniźmie ciężko tutaj mówić, bo za podobną kasę dostajemy sprzęt lepszej klasy.

Co zaś do szerokiego gamutu, to w przypadku wydruków z dobrych drukarek pigmentowych może być przydatny. Osobiście używam 2190UXi, ale testowałem ostatnio szerokogamutowy 2690WUXi2 i uzyskałem wyraźnie lepszą zgodność wizualną obrazu z wydrukiem testowym z mojego Epsona Stylusa Pro 7880, którego najbardziej wysycone barwy mocno wykraczają poza sRGB. Podobna historia będzie z Canonami iPFx000/x100, HPkami Z3100/3200, oraz najnowszymi Epsonami x900 (oczywiście w przypadku zdjęć o intensywnych barwach, przy zdjęciach o stonowanych kolorach czy B&W jest to bez znaczenia).
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-09-2009 o 12:42

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Mac Mini 2,53 Ghz + NEC czy iMac 27'' i5 ?

Mam dylemat. Co byscie na moim miejscu wybrali. Komp ma sluzyc glownie do obrobki zdjec (z Canona 30D) w Lightroom'ie, czasem zabawy z Photoshopem a jeszcze rzadziej z 3D. Wolalbym cos na platformie Mac OS X ale wybor jest problematyczny.
    Otoz do wyboru mam Mac Mini najwyzszy model z prockiem 2,53 GHz, 4GB Ram, dysk 320 GB ale wlasnie ma 5400rpm co mnie najbardziej martwi + np. monitor Nec Multisync 2490WUXi2 to wyjdzie okolo 6500zl. czy moze iMac 27 cali z prockiem C2D lub i5 i tam juz jest dysk 7200rpm. bol w tym ze te monitory w tych najnowszych macach sa troche do bani i czasami po tygodniu trzeba oddawac do serwisu ze wzgledu na zolte plamy badz wypalone pixele i to jest podobno czesty problem, przynajmniej tak czytalem na forum, dlatego tym sie najbardziej martwie w iMacach. dlatego o wiele lepszym wyjsciem jest kupienie osobnego monitora. ciekawi mnie jeszcze fakt ile max cali mozna podpiac do tego Mac Mini wydaje mi sie ze 24 cale powinien obsluzyc. Niestety gdyby Mac Mini mial dysk 7200rpm to bralbym w ciemno chyba ze ta roznica w wydajnosci na Mac OSX jest niezauwazalna w co watpie. Prosze o jakies sugestie.
    Moja CaroLina

Miasto
    wawa

Domyślnie

Mini + Nec, jaki problem wymienić dysk na 7200 albo SSD?

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

macmini z monitorem to niezle rozwiazanie
    Positively dirty minded

Bywalec

Domyślnie

Trudny wybór, ja jadę na iMac 24" - 2,93 i jest spoko. Z monitorami w nowych iMacach nie jest aż tak tragicznie (z tego co słyszałem wyszła jakaś poprawka). Podejdź do iSpotu, pogadaj, obMacaj i baw się dobrze...

Strona 64 z 68 PierwszyPierwszy ... 14546263646566 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów