Strona 27 z 68 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 673

Wątek: Wybór apple a może cos innego??

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    mój ma 2.5 roku i chodzi jak burza dwie re-instalacje systemu, włącznie z zainstalowaniem leoparda, kolega, z nieco szybszym pecetem wszystkie podzespoły nowiusieńkie upgradowne, co kilka miesięcy, dwa razy więcej ramu niż ja ... w tym samym czasie re instalował Windę ok 12x a używa go do obróbki zdjęć zaledwie amatorsko...
    to że apple wiodą prym w zastosowaniach graficznych/fotograficznych to oczywista oczywistość, twierdzą inaczej ludzie złośliwi z wężem w kieszeni ...
    A mój xp 3,5 i chodzi znakomicie. Ostatnio w pracy chciałem zrobić update maczkowi, ale pracujący tam od lat człowiek powiedział, żebym sobie darował, bo po ostatniej próbie były z softem same problemy. A mnie aż korci. W przeciągu dwóch lat zdarzyło się tym wspaniałym Makom Pro dwa razy po prostu nie wstać. Instalowali wszystko na nowo.
    Nie twierdzę, że Maki są be - to wspaniałem maszyny, ale wg mnie nie warte swojej polskiej ceny. Odpowiednik najtańszego Maca Pro (w Cortlandzie 6700; iMac 24" w podobnej cenie) złożę za 3000 zł i jeszcze mi zostanie na niezły monitor.
    Pomijam subiektywne odczucia w stylu "czemu, do diabła, czemu chcąc zmniejszyć np. okno dokumentu muszę się dostać do jego prawego, dolnego rogu, zwijając po drodze np. wielkie okno z Glifami?" A jak nie trafię wyłazi mi na wierzch okno spod spodu, bo sam program nie jest oknem tylko po prostu belką u góry. Z tą super ergonomią na Macu to lekka przesada.
    Wiele lat pracowałem na starych maczkach, gdzie druk do pliku postscriptowego przeciętnej broszurki A3 -> A4 trwał ok. 20 min. (przy założeniu, że wszystkie zdjęcia były pięciozbiorowymi epsami, przy np. tifach trwało to wielokrotnie dłużej) i równolegle na przeciętnym PC (Athlon 64 1800 Mhz). I taraz przyszło mi pracować na super Makach i jakoś nie krzyknąłem "WOW! ALE SUPER!" Stoję przed decyzją co kupić do domu (do pracy w domu) i zastanawiam się, bo znajomy ma Maka, ale jakoś w moich oczach ten mit wyższości Maków to tylko mit.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

..., ale jakbyś musiał zapłacić za wszystkie Word'y i Exele to mógłbyś sobie kupić iMaca dla siebie i dla żony bądź dziewczyny za równowartość ceny ...
    Od lat z powodzeniem stosuję Open Office'a.
    Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Dziwne, ale to raczej nie ma nic wspolnego z grafika ani systemem a raczej z silnikami przegladarek. Pod FF i IE dziala plynnie pod Vista (w fabryce jestem, mam pieca ) a w Safari i Operze (suxx!) juz sie przycina. Kompt to Q6600 4GB GF8600GT. Wiec test o kant... jedynie
    A u mnie opera na jednordzeniowym Pentium M radzi sobie fantastycznie. Chodzi bardzo płynnie.
    Ostatnio edytowane przez Sielan ; 28-03-2008 o 23:04 Powód: Automerged Doublepost
    30D + szpargały

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta

Jak dziala CS2 w rozecie chyba kazdy wie, wypierd*** sie masakrycznie. O przyjemnosci pracy w quarku 4 w okienku classica tez chyba nie musze wspominac.
    Rosetta, Quark 4... Ile on ma lat? Nie chce mi się guglać, ale wcale się nie dziwię, że archiwalny program nie działa dobrze w trybie emulacji na systemie, który powstał x lat później. Z AKTUALNYM Quarkiem chodzi, zapewniam Cię.
    Może po prostu zróbcie upgrade do jakiejś współczesnej wersji?

Pozniej tak bylo z intelami. Kupujesz intela, 10.4 niby dziala, ale wszystko w emulacji. Wysypuje sie co chwile, tak wiem, wina adobe ze nie napisalo od reki wersji na intela, ale efekt taki ze staly piekne srebrne maszyny a ludzie woleli wyciagac z magazynu stare G4
    No lol, ale z Adobe chyba, nie z Apple, nie?

Rozchodzi sie o kochany OS9.
    Pierwsze stanowisko to skaner bebnowy, soft zrobili tylko pod OS9. W emulacji nie dziala. Nawet na najnowszych G4 juz nie mozna bylo postawic czystego OS9.
    Najnowszy stacjonarny G4 to był 1,25 MDD. Naprawdę nie potraficie na nim zainstalować OS9??? Mimo, że to właśnie z tym systemem był sprzedawany?
    Respect...
    A brak kompatybilności z systemem nie rozwijanym od... już nawet nie pamiętam... będzie z 5 lat?... trzeba uznać za szukanie dziury w całym.

J

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    A mi to troszke zaczyna przypominac czasy, kiedy na rynku byly obecne takie dwie firmy (kolejnosc alfabetyczna ):
    1) Atari
    2) Commodore
    No i do dzis nikt nie wie co bylo lepsze :-D
    to chyba oczywiste że Commodore było lepsze.
    przecież to w końcu było COMMODORE.
    :-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Rosetta, Quark 4... Ile on ma lat? Nie chce mi się guglać, ale wcale się nie dziwię, że archiwalny program nie działa dobrze w trybie emulacji na systemie, który powstał x lat później. Z AKTUALNYM Quarkiem chodzi, zapewniam Cię.
    Może po prostu zróbcie upgrade do jakiejś współczesnej wersji?
    My mamy wszystkie wersje klient nie. Takie sa realia.
    Dziwne, ale na tzw "zachodzie" upgrade sprzetu i software czesto idzie duzo wolniej niz u nas. Nie maja cisnienia na nowe. Maja to co dziala. Do skladu nawet kilkuset stron samego tekstu quark4 wystarcza.
    Podobnie na pecetach, wiele firm do dzisiaj ma office 97, bardzo dobry produkt ktory dziala i spelnia swoja role. I tak wykorzystuja 10% jego mozliwosci. Office tani nie jest, quark jeszcze drozszy

No lol, ale z Adobe chyba, nie z Apple, nie?
    Lol to dwa zamieszania w zgodnosci.
    OS9->OSX
    PPC->Intel

Najnowszy stacjonarny G4 to był 1,25 MDD. Naprawdę nie potraficie na nim zainstalować OS9??? Mimo, że to właśnie z tym systemem był sprzedawany?
    Respect...
    A brak kompatybilności z systemem nie rozwijanym od... już nawet nie pamiętam... będzie z 5 lat?... trzeba uznać za szukanie dziury w całym.
    J
    Nie znasz do konca realiow takiej dzialalnosci.
    Po pierwsze ostatnie G4 byly sprzedawane z OSX i OS9 dzialal tylko na nich w classicu. Moze sa jakies sposoby by odpalic natywny OS9 na nich.

A o realiach mam na mysli to ze firma kilka lat temu wydala xxx.xxxPLN na skaner i podobna kwote na aparat. I ten sprzet do dzisiaj dziala i zapewnia super jakosc. Gorzej ze jak workstacja wysiadzie to bede musial szukac jakiegos starego smietnika na allegro.

Mniej fanatykow i wiecej krytycznych opinii latwo znalezc na... forach poswieconych apple.
    Jesli ktos chce kupic tam powinien poczytac i popytac.
    Mozna sie sporo dowiedziec.
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 29-03-2008 o 04:25

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

My mamy wszystkie wersje klient nie.
    Pracowałem w detepie naście lat i ZAWSZE było tak, że upgrade softu był wymuszany właśnie przez klienta, który przynosił pracę złożoną w najnowszej wersji czegośtam i patrzył z góry na łosi, którzy nie potrafili mu tego niczym otworzyć.
    No ale to, że klient przychodzi z pracą złożoną w dziesięcioletnim programie i nie da się tego otworzyć - to chyba nie jest wina Apple? Bo na pececie jest identycznie i nikt oprócz Ciebie nie używa tego jako argumentu we flejmach systemowych.

Dziwne, ale na tzw "zachodzie" upgrade sprzetu i software czesto idzie duzo wolniej niz u nas. Nie maja cisnienia na nowe. Maja to co dziala. Do skladu nawet kilkuset stron samego tekstu quark4 wystarcza.
    Podobnie na pecetach, wiele firm do dzisiaj ma office 97, bardzo dobry produkt ktory dziala i spelnia swoja role. I tak wykorzystuja 10% jego mozliwosci. Office tani nie jest, quark jeszcze drozszy
    100% zgoda. Ale w usługach musisz umieć otworzyć i nowości i archiwa. A do dziesięcioletniego quarka można od biedy kupić COKOLWIEK na Allegro za 150 złotych - i już jesteś kompatybilny wstecz. To dotyczy i maków i pecetów, po równo...

Nie znasz do konca realiow takiej dzialalnosci.
    Po pierwsze ostatnie G4 byly sprzedawane z OSX i OS9 dzialal tylko na nich w classicu. Moze sa jakies sposoby by odpalic natywny OS9 na nich.
    Znam te realia właśnie do końca, bo sam kupowałem G4 w momencie, kiedy w Stanach już go nie było w sprzedaży - właśnie dlatego, żeby móc na nim jak najdłużej odpalać natywnie OS9, bo nie było wiadomo, czy powstanie soft do bębna pod X-a (a że powstał i chodzi do dzisiaj - to inna sprawa...). Nigdy nie było nowszej stacjonarnej G-czwórki i defaultowo była sprzedawana TYLKO z dziewiątką. Jeżeli nie potraficie na niej uruchomić dedykowanego systemu - to się komentarz ciśnie jeden...

A o realiach mam na mysli to ze firma kilka lat temu wydala xxx.xxxPLN na skaner i podobna kwote na aparat. I ten sprzet do dzisiaj dziala i zapewnia super jakosc. Gorzej ze jak workstacja wysiadzie to bede musial szukac jakiegos starego smietnika na allegro.
    Zgadza się. Robią nas w trąbę. Pociesz się, że ci od grania po nocach mają gorzej: wymieniają wszystko co pół roku.

Mniej fanatykow i wiecej krytycznych opinii latwo znalezc na... forach poswieconych apple.
    Ale zapewniam Cię: bywam i czytam. Czasami ręce opadają. O większości problemów z makami dowiaduję się właśnie na forach opanowanych ostatnio przez ludzi, którzy poprzesiadali się na maki (głównie laptopy) z pecetów razem z fatalnymi windowsowymi nawykami - grzebanie w systemie, ściąganie wszystkiego co się da z torrentów i instalowanie każdego śmiecia, jaki się nawinie. Ratowałem już parę razy znajomym mako-neofitom padnięte systemy i nadziwić się nie mogłem: takiego burdelu, jaki potrafili sobie zrobić ludzie własnymi rękami w dwa miesiące na nowym komputerze - ja nie zrobiłem przez 4 lata (wtedy ostatni raz formatowałem dysk, od tego czasu - tylko apgrejduję system i soft.)
    A fanatyków widzę po obu stronach.

Jesli ktos chce kupic tam powinien poczytac i popytac.
    Mozna sie sporo dowiedziec.
    Na forum, na którym są makowcy ze stażem troszkę dłuższym, niż "mam maka od pół roku i ciągle mi się wiesza" - na pewno doradzą sensownie i doradzą maka, nie peceta. Nie Ty jeden masz wyrobione zdanie o obydwu platformach Patrzysz z pozycji "ja - pecet, oni - maki"... Z odwrotnej perspektywy wygląda to dużo gorzej, zapeniam Cię... I zabawniej
    A tak z innej parafii: znasz kogoś, kto przesiadł się ostatnio z maka na peceta? Z własnej i nieprzymuszonej woli? Ja nie. NIKOGO. A w drugą stronę - masowo. Właśnie po forach makowych to widać najlepiej. I fotograficznych też Zaczęło się od iPodów, iPhonów... i poszło...

J

Uzależniony

Domyślnie

Znam te realia właśnie do końca, bo sam kupowałem G4 w momencie, kiedy w Stanach już go nie było w sprzedaży - właśnie dlatego, żeby móc na nim jak najdłużej odpalać natywnie OS9, bo nie było wiadomo, czy powstanie soft do bębna pod X-a (a że powstał i chodzi do dzisiaj - to inna sprawa...). Nigdy nie było nowszej stacjonarnej G-czwórki i defaultowo była sprzedawana TYLKO z dziewiątką. Jeżeli nie potraficie na niej uruchomić dedykowanego systemu - to się komentarz ciśnie jeden...
    Musze powiedziec ze sprawdze dokladnie temat w poniedzialek w fabryce.
    Pamietam ze kupowalismy w pospiechu ostatnie sztuki G4 ktore mialy mozliwosc startu z OS9, pozniej kupilismy jeszcze jakies maszyny, czyli ostatnie G4, szare z srebrna wstawka na froncie jak sie nie myle i zadna wersja OS9 na nich nie startowala, na bank dali nam do nich 10.2 i classic.
    Mam na mysli ten model: http://www.apple-history.com/?page=g...date&order=ASC
    "Minimum OS: 10.2.3"

Moze i dalo sie je zmusic do OS9, ale nie probowalismy na sile. Oficjalnie sie nie da.
    Szkoda ze G5 nie zachowalo zgodnosci do startowania z OS9.
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 29-03-2008 o 22:30

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

dla rozluźnienia atmosfery:

Mac vs. PC

i jeszcze to:

Mac vs PC vs Linux

na koniec to:

Bill Gates visits Apple

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 30-03-2008 o 07:13

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam na mysli ten model: http://www.apple-history.com/?page=g...date&order=ASC
    "Minimum OS: 10.2.3"
    A, to inna sprawa. Zabawy Apple z dwuprocesorowymi G4 (i pochodnymi jednoprocesorowymi) to temat do zupełnie innego wątku, i na pewno nie jako argument "za" makami To była zapowiedź tego, co się będzie działo za parę lat

Szkoda ze G5 nie zachowalo zgodnosci do startowania z OS9.
    Też żałuję, tym bardziej, że te dwa na krzyż programy dziewiątkowe, na których mi do dzisiaj zależy - nigdy nie działały w trybie classic i nie widziały SCSI. Za to stabilność ostatniej wersji dziewiątki wspominam z rozżewnieniem: komputer chodził tygodniami, mielił terabajty zdjęć - i żadnych zwiech. Byli czasy...

J

Coś już napisał
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Jak czytam ten wątek to mi ręce opadają Mam dwa maki i niestety (moje zdanie) czasami muszę pracować pod windą. Nie rozumiem jej interfejsu, nie łapię logiki pracy z tylko jednym programem (zajmuje cały ekran). Nie rozumiem wielu innych rzeczy... i chyba dzięki temu rozumiem zdziwienie ludzi siadających do Leoparda, czy Tygrysa Dla mnie MacOs, czy Windows to inna filozofia pracy, inne nawyki. Najlepiej to chyba widać w iTunes, dla maka mp3 to piosenka, otagowana, zapisana automatycznie w folderze przypisanym wykonawcy, płycie itd. W windzie to plik, który można wrzucić do dowolnego folderu (w mac też, ale po co) może być bez nazwy itd. Mi osobiście bardziej odpowiada logika Apple, tak samo katalogowanie zdjęć w Aperture czy nawet iPhoto. Jednak jeśli komuś odpowiada inny styl pracy, to ma do tego pełne prawo i nie będę mu mówił, że mac jest lepszy. Po prostu inaczej się na nim pracuje i dla MNIE jest po prostu wygodniejszy.

Uzależniony

Domyślnie

Ja mimo ze siedzie na OSX juz jakis czas nie potafie sie przyzwyczaic glownie do pelnego ekranu. Rozumiem ze rola zielonego guzika jest inna ale mogli zrobic "full screen" i bylbym szczesliwy :-)

I wlasnie dla mnie logika pelnego ekranu jest czesciej wlasciwa. Denerwuje mnie ze miejscami przeswituje pulpit albo mryga flash z przegladarki, wkurza mnie tez ze jak nie trafie w guzik to wychodze z aplikacji.
    Też żałuję, tym bardziej, że te dwa na krzyż programy dziewiątkowe, na których mi do dzisiaj zależy - nigdy nie działały w trybie classic i nie widziały SCSI. Za to stabilność ostatniej wersji dziewiątki wspominam z rozżewnieniem: komputer chodził tygodniami, mielił terabajty zdjęć - i żadnych zwiech. Byli czasy...
    I sa zastosowania gdzie moc by sie przydala. Skaner bebnowy dziala akurat tylko pod OS9, pod classiciem nie, a przy takiej obrobce procesora nigdy za duzo. Z checia zamienilbym G4 na ostatnie G5.
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 30-03-2008 o 14:30 Powód: Automerged Doublepost

Strona 27 z 68 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów