Też właśnie wyszło tak z moich obserwacji rynku![]()
Też właśnie wyszło tak z moich obserwacji rynku![]()
a co to jest aparat???![]()
![]()
Calliactis, używasz może na tym macBook'u PS CS3 i Lightroom'a?
Zastanawiam się nad takim zakupem ale mam rozterkę pomiędzy MacBook i Macbook Pro 2,2 GHz...nie miałem okazji sprawdzić, porównać jak się te programy zachowują podczas obróbki kilkunastu dużych plików z 5D pod PS albo podczas selekcji kilkuset pod LR...
ja uzywam na macbooku PS3 i chodzi rewelacyjnie mialem triala na winde i duzo mniej mi sie to podobalo, jak kupisz najwyzszy model MacBooka to wielkiej roznicy w stosunku do MacBook Pro 2.2 na PS3 nie zauwazysz za to w kieszeni zostanie ponad 2 tys zl. w Pro warto wchodzic jesli zajmiesz sie animacja etc bo wtedy karta graf robi swoje a w przypadku obrabiania fotek to generalnie az tak wielkiej roznicy nie sprawia, choc generalnie Pro jest fajny tyle ze nie ma mniejszych jak 15.4" stad moj wybor padl na najwyzszy model MacBooka bo jest maly(a ja chcialem notbooka max 13") a niskim Pro poza grafika(tam Radeon tu Intel) praktycznie w niczym nie ustepuje.
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 19-08-2007 o 15:49
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Ja tam wolę mimo wszystko windows jest bardziej wszechstronny , zresztą nie ma też problemu żeby na upartego zainstalować sobie system z maca na laptopa miałem tak przez pół roku i był dużo czasu na porównania
Ostatnio edytowane przez Semtex ; 23-08-2007 o 14:18
5d + L plecak
Mac to Mac - Winshit to winshit - ale wszyscy go używają bo to Winde montują w kompach w koroporacjach chociaż powoli to się zaczyna zmieniać - w Dellach w USA mają instalować fabrycznie jakiegoś linuxa.Podobno OS X jest świetny jak ktoś go trochę poużywa to już nigdy się na windę nie przesiądzie - a co do linuxa no to jest trochę jak religia...wierzysz że jest ********y bo to nie winda, jest faktycznie lepszy w profesjonalnych zastosowaniach, możesz sobie wgrać takie środowisko graficzne jakie Ci pasuje - albo żadnego - i to jest w nim piękne
święte słowaużywam T60 i w życiu bym nic innego nie chciał...niby 14,1" ale to nic - nie kurzy się, można wylać beer i też nic się nie dzieje...[ testowane
]
Ostatnio edytowane przez zdyras ; 24-08-2007 o 18:30
Jest 10 rodzajów ludzi. Jedni rozumieją kod binarny...Ci drudzy nie.
Wciąż czekam na dostawę <grrrr>. Podobno jest problem z dostępnością matryc LED'owych.
Narazie kupiłem sobie stacjonarny (Core2Quad @ 4x2,4GHz, 4GB RAM, 2x320GB HDD w RAID 1 - stripped) i muszę powiedzieć, że nie ma mowy o tym aby coś 'muliło'... Chodzi wszystko na Viście i muszę przyznać, że jak tego systemu nienawidziłem (Bety i wersje 'z sieci') tak po zakupieniu oryginału to jakoś - stabilnie, szybko, grzecznie i elegancko.
Do Lightroom'a wpakowuję ok. 800 zdjęć z 30D naraz - kataloguję, opisuję, daję rating, obróbka wstępna <- wszystko chodzi super, bez przycięcia. Eksport Slideshowu do PDF'a (ok. 200 ujęć, docelowo 1600x1200) mniej niż 1,5 minuty.
Photoshop CS3 - też super chodzi - wczoraj składałem panoramki z 4-8 ujęć z 30D. Automatyczne łączenie przy opcji 'cylindrical' w Photomerge - ok 1 min 20 sek. Powyżej 8 zdjęć włącza już plik wymiany i czas spada do ok. 3 - 3,5 minuty.
Co do Apple'a - zdecydowałem się na niego bawiąc się w sklepie w Manchesterze - tam po raz pierwszy zobaczyłem LED'y. Pracowałem też na iMacach w pracowniach no i sam kiedyś miałem apple (jeszcze modele na G3 i wcześniejszych PowerPC). Przywiązanie do marki to jedno, ale jakość wykonania i parametry to drugie. Czy jest obecnie jakiś nowy laptop z C2D 2,2GHz na Santa Rosa, z 8600GT-M i taką matrycą w niższej cenie? Nawet jeśli maczek miałby działać na Windowsie, to i tak warto (tylko, że dopłacisz za system). W tym momencie dostałem w kredycie cenę 6999zł na podstawową konfigurację (zniżka studencka 10% + dłuższa znajomość z obsługą iSpota) i pierwszą ratę mogę zapłacić za 10 miesięcy (lub spłacić do tego czasu całość bez odsetek). Uważam to za świetną ofertę.
PS CS3 chodzi pod jabłuszkami jak marzenie; Lightroom - też (choć więcej robiłem na Aperture). Nie ma co liczyć na nagły mega skok prędkości przy tym samym sprzęcie biorąc pod uwagę MacOSX vs. Vista/XP. Wygoda pracy OSX - Vista - podobna, ale mimo wszystko, wciąż bardziej 'ufam' Apple.
Jeśli przeszkodą dla zakupu jest kompatybilność programów - to jeśli kupujesz coś na Viście - i tak się przygotuj na przeprawy. Ja straciłem 2 noce na instalację AutoCAD'a 2007, i uruchomienie 3D Studio. Gdyby były dwa ww. programy pod OSX'a, to uwierzcie mi, że pewnie bym się zadłużył i kupił Mac'a Pro jako stacjonarnego...
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
hmm dzis zamowilem przelalem kaske i teraz oczekiwanianie moge sie doczekac, napisze cosik jak go dostane
a co to jest aparat???![]()
![]()
ale jakie?
dorzucam pare wnioskow i ciekwostke:
http://www.clipaday.com/videos/ridic...hnology-coming
Co do Mac: Ja przymierzalem sie do pro, bo w bialych i czarnych wyswietlacze sa do bani a pro mozna wybrac z wysokokontrastowym polyskujacym. Co do ceny-duzo, ale porownywalnie z wypasionym Vaio.
Mac do grafiki i obrobki to bardzo dobra maszyna (co wie wielu, ktorzy probowali) ale pod warunkiem, ze na Intelku uzywa sie softu pod intela a nie meczy z CS2. Aperture... po wszystkich podejsciach wydaje sie ze Lightroom i tak jest bardziej intuicyjny dla "Adobowcow" i tak czy siak jest mniej wymagajacy sprzetowo od Aperture. Aperturka Jobsa na Macu core duo 2 GHz i 2GB RAM dziala srednio plynnie.
Konkludujac: MS dal Vista po hamulcach (osiagi, sterowniki itd.) podczas kiedy Mac zarabia wciaz Tigerem. Wodotryski przyjda z nowym "kociakiem" X. ...ale z calym szacunkiem dla powolujacych sie na Unix u zrodel X'a: OsX nie ma takich mozliwosci konfiguracji jak Win. Przykro mi. Jest za to swietnym srodowiskiem Kup i uzywaj. Stabilnosc-wszystko mozna skopac, ale OsX nie dopisuje sobie ogonow jak Win, wiec jest jednak mniej zagrozen typu Format/Instal.
...moj entuzjazm do Maca troche ostygl bo PC ida mocno w dol a dodatkowo prywatnie wiaze mnie licencja na pakiet Adobe pod Win. O ile mi wiadomo Adobe wciaz omija kwestie licencji cross. Maca mam za to w pracy, wiec spokojnie czekam i moze jednak sie skusze.
║ 50D i 30D + graty ║