Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 300D + 17-85 IS + 430EX = ciemne zdjęcia

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaG Zobacz posta
    Pytanie co może być tego przyczyną - czy to zły pomiar światła przez korpus czy może wina obiektywu, czy może po prostu ten obiektyw i 300D się gryzą, czy może jeszcze coś innego. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.
    Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)

Podpowiem ci: 300D ma E-TTL czyli trudniejszy niz E-TTL II system pomiaru blysku. Jasnosc czy ciemnosc zdjec bardzo zalezy od tego w co celowales centralnym punktem ostrosci. Jesli nie felowales i jesli jeszcze czasem przekadrowywales to bardzo latwo w E-TTL wyslac pomiar blysku w kosmos. I niewazne ze z kita wychodzily jasniejsze - wazne w co i jak w danym momencie celowales. Zarowno w trybie M (oswietlanie lampa) jak i w Av (doswietlanie lampa).

MaG
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Dziwne przyczyny podajesz... a nie rozpatrywales moze przyczyny problemu po stronie uchwytu do aparatu? (potocznie zwanego fotografem)
    Rozpatrywałem to właśnie w pierwszej kolejności, ale tych zbyt ciemnych zdjęć wyszło zdecydowanie za dużo i przy naprawdę różnych ustawieniach i właśnie to skłoniło mnie do podjęcia tematu na forum - być może ktoś miał podobny problem.

A może po prostu ten zestaw tak ma i tyle... nie wiem

Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaG Zobacz posta
    Postaram się dziś wieczorem (a na pewno zrobię to jutro) wrzucić przykładowe zdjęcie.
    Najlepiej wrzuc kilka , z roznymi kadrami, z zachowanym exifem i z informacja czy bylo przekadrowywanie/FEL.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Racja. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fotograf albo sprzęt. Ja dysponuję takim samym szkłem oraz podobnym aparatem i lampą - wszystko jest OK. Może zacznij od automatu i oceń na nim zdjęcia - później wejdź w ustawienia manualne Pobaw też się w trybie P. Na manualu wbrew pozorom bardzo łatwo jest namieszać. No i daj znać, co było przyczyną Twoich zdjęciowych rozterek. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 01-04-2009 o 18:11
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Racja. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fotograf albo sprzęt... Pozdrawiam.
    Niektórym ludziom czas wolno płynie Przez 19 miesięcy już chyba zdążył się "pobawić".
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Niektórym ludziom czas wolno płynie Przez 19 miesięcy już chyba zdążył się "pobawić".
    Teoretycznie miał czas na "pobawienie" się Niektórym rzeczywiście czas wolno płynie - szczególnie tym szczęśliwym, co go nie mierzą
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uprawnienia umieszczania postów