Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: [gjozwiak] Fotografia ślubna

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gjozwiak Zobacz posta
    Dzięki za uwagi.

Co do balansu bieli rzeczywiście problemowe jest dla mnie sensowne ustawienie go. R
    Może istnieje jakiś patent na wykonanie dobrze zbalansowanych fotek bez rawów? Czy rawy i cały żmudny proces obróbki to jednak konieczność.
    oczywiście że istnieje. Rób w JPG-ach i używaj chociaźby DPP lub lightroom'a w tych programach możesz bez problemu jednym kliknieciem zmienić balans bieli. RAW nie jest potrzebny w reportażu. Ponadto inny sposob to ustawianie stalej temperatury barwowej. Ja na przyklad zawsze używam temperatury. Juz oko jest na tyle wprawne że można określić temperaturę światła.

Co do przypadkowości z reportażu to chyba inaczej się nie da -
    Też się da. Trzeba tylko poczekać

Plener - nie wmówicie mi przecież że nie ustawiacie ujęć

Oczywiście że ustawiamy. Mowiłem tylko o tym że jedna para potrafi zagrac sama a druga to sztywne kołki

Domyślnie

oczywiście że istnieje. Rób w JPG-ach i używaj chociaźby DPP lub lightroom'a w tych programach możesz bez problemu jednym kliknieciem zmienić balans bieli. RAW nie jest potrzebny w reportażu. Ponadto inny sposob to ustawianie stalej temperatury barwowej. Ja na przyklad zawsze używam temperatury. Juz oko jest na tyle wprawne że można określić temperaturę światła.

Bez RAW-a to nie zawsze takie "jendo kliknięcie" "wyciągnięcie" jednej barwy powoduje przekłamania w innej, a co do stałej temperatury to ustawienia za pomocą np. wbudowanych temperatur barwowych (światło żarowe, słoneczne) czy balansu pobranego ze zdjęcia... i w jaki sposób to robić pobierać ze zdjęcia z lampą czy bez bo wydaje się że dla każdej fotki trzebby na nowo kombinować - np zdjęcia w tym samym oświetleniu wykonane z bliska (czyt. portret) dają zupełnie inne kolory niż plan ogólny - i bądz tu mądry:sad:
    Światła sali w 80 % zwykłe żarówki + wymalowane na pomarańczowo ściany i w zestawieniu światło lampy nie przystające nijak do reszty
    - rzeczywiście mam problem z WB :sad:

Reasumując - jaka zasada ?
    Kościół - RAW - i zabawa w programie
    Plener j.w.
    Reportaż - jpg i zabawa z WB ?

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert31-R1 Zobacz posta
    oczywiście że istnieje. Rób w JPG-ach i używaj chociaźby DPP lub lightroom'a w tych programach możesz bez problemu jednym kliknieciem zmienić balans bieli.
    Przepraszam, że wyciągam stary wątek, ale uświadomcie mnie...

Jak w DPP zmienić balans bieli w JPG-u???
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Jak w DPP zmienić balans bieli w JPG-u???
    O ile wiem to nie jest to możliwe. W zakładce RGB można nieco poprzesuwać: jasność, kontrast, nasycenie barw, ostrość, ale balansu bieli tam nie ma
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Uprawnienia umieszczania postów