Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jak wyłączyc lampkę w 30D?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    oj nie jestem pewien czy mas rację. Wbudowana lampa ma oprócz palnika taką właśnie mini lampkę, którą o ile dobrze pamiętam właśnie doświeca oczka.
    Chyba jednak Ty się mylisz.
    Str. 14 instrukcji obsługi Canona 30D, rozdział "Elementy budowy i obsługi". Na rysunku korpusu są opisane dokładnie wszystkie jego elementy, a przy odnośniku dotyczącym owej diody tkwi objaśnienie: "Redukcja 'czerw. oczu'. Kontrolka samowyzwalacza (str. 104/50)".
    Na str. 104 jest dokładnie opisane jak włączyć redukcję, jednak tam już nie ma rysunku samej diody.
    Także wg instrukcji jasno wychodzi, że to nie wbudowana lampa ma minilampkę, tylko to właśnie ta dioda ma służyć do redukcji czerwonych oczu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Olej Zobacz posta
    a czy ktos wie jak w 30D skrocic czas samowyzwalacza z 10 s na np. 1 s ??
    Nie da się.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znalazłem jeszcze coś takiego.
    Str. 98 instrukcji, rozdział "Blokowanie lustra w górnym położeniu", 3 uwaga od dołu strony: "Gdy działa blokowanie lustra w górnym położeniu i samowyzwalanie, to po naciśnięciu spustu migawki 'do końca' zdjęcie wykona się z opóźnieniem 2 sekund od podniesienia się lustra."
    Ja to rozumiem w ten sposób, że włączając MLU uzyskujemy 2 sekundowy samowyzwalacz. Nie polecam próbować w pełnym słońcu
    A tak w ogóle to najlepiej używać pilota/wężyka. Będzie to najwygodniejsze.
    Ostatnio edytowane przez solti ; 12-08-2007 o 01:00 Powód: Automerged Doublepost
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

MZ ta lampka ma sluzyc jak latareczka do podswietlania w trudnych warunkach celu... niestety w canonie wykonanie jest tragiczne, w s3pro swieci 2 razy mocniej...

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    MZ ta lampka ma sluzyc jak latareczka do podswietlania w trudnych warunkach celu... niestety w canonie wykonanie jest tragiczne, w s3pro swieci 2 razy mocniej...
    Nic z tych rzeczy, mylisz się. Wspomaganie AF w 30D realizowane jest za pomocą wbudowanego flasha (błyski wspomagające AF poprzedzają błysk zasadniczy). Można to też tak skonfigurować, że wspomaganie flashem będzie działało także przy zdjęciach robionych bez użycia zasadniczego błysku. Sama dioda służy jedynie do sygnalizacji samowyzwalacza i ewentualnej redukcji efektu czerwonych oczu.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Jak przeszkadza to należy tę lampkę czymś "przysłonić", chyba nie ma innego wyjścia.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hmm to chyba pozostaje tylko węzyk lub pilot... tak sądzę bo moze mozna to zrobic grzebiąc w sofcie

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

A co zrobic zeby wbudowana lampa blyskowa sluzyla tylko jako wspomanaganie AF, a podczas wcisiniecia spustu migawki do konca nie blyskala? Czy jedynym wyjsciem jest zamkniecie lampy...?

PS: Czy ustawiajac w CF5 (2) osiagne pozadany efekt ? (akurat nie mam aparatu pod reka zeby sprawdzic)
    Ostatnio edytowane przez Thunder ; 28-08-2007 o 16:18
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rallus Zobacz posta
    Do wspomagania AF służy sama wbudowana lampa błyskowa lub emiter z zewnętrznej lampy. Patrz instrukcja obsługi. Funkcja indywidualna CF5.
    To ja wiem, pytam czy daloby sie wykorzystac tez ta zamiast spawarki, czy tez wspomagania z lampy zewnetrznej

m24
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    A jest mozliwosc wlaczenia tej lampki tak aby doswietlala AF-owi obiekt?
    Nie, ona sluzy tylko do redukcji efektu czerwonych oczu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Patrzę i nie wierzę. Jak to?! jeszcze nikt nie odpowiedział: "Canon ustawił na 10 sekund i to jest ustawienie optymalne. Jakby Canon uznał, że zmienianie czasu samowyzwalacza jest przydatne, to by to umożliwił. Ale nie umożliwił, czyli nie jest. A tak w ogóle w czasie, kiedy ty się zastanawiasz, jak przestawić głupi czas głupiego samowyzwalacza inni chodzą i robią zdjęcia. Idź lepiej fotografować dekielki".

Oj, coś koledzy w słabej formie...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thunder Zobacz posta
    A co zrobic zeby wbudowana lampa blyskowa sluzyla tylko jako wspomanaganie AF, a podczas wcisiniecia spustu migawki do konca nie blyskala? Czy jedynym wyjsciem jest zamkniecie lampy...?

PS: Czy ustawiajac w CF5 (2) osiagne pozadany efekt ? (akurat nie mam aparatu pod reka zeby sprawdzic)
    C.fn. 7 moze?
    www albo tez flickr

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów