Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Welland 600 ME

Domyślnie

Panowie zainteresowani (czytaj na kupnie) może zrobimy zakup zbiorowy??? Pośrednika (na a...) można by ominąć... i zbiorowo=taniej...

Jak ktoś chętny, proszę na priv (bo się OT) robi

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

---Jak ktoś chętny, proszę na priv
    Witam. Jestem zainteresowany.Pozdrawiam Wiesław

Coś już napisał

Domyślnie

Witam
    Jestem posiadaczem obudowy z funkcją OTG, Welland 600U2. Niestety, ale dysk WD Scorpio 80GB 8MB pożera za dużo prądu i ubudowa pracuje cały czas na akku. Poza tym jednym mankamentem urządzenie jest super, działa nawet z pamięciami Flash na USB

Coś już napisał

Domyślnie [Recenzja] Welland 600U2

Taką recenzję zamieściłem na innym forum:

W ostatnim czasie poszukiwałem urządzenia, które pomogłoby mi sprawnie przenosić dane, pomiędzy komputerami. Zakup pamięci USB okazał się nie wystarczający, mimo sporej ilości plusów tj; małej wagi, dobrej prędkości i bezpieczeństwa brakowało mi pojemności.
    Po dłuższych poszukiwaniach, wertowania zasobów internetu spotkałem się z takim o to urządzeniem:

Jest to obudowa dysku 2,5" z funkcją On-The-Go (OTG). Funkcja ta stawia w nowym świetle urządzenia USB. Od tej pory nie muszą komunikować się one z komputerem, ale mogą porozumiewać między sobą. I tak aparat cyfrowy można podłączyć bezpośrednio do dysku USB i zarchiwizować zrobione zdjęcia. Urządzenia klasy OTG same się odnajdują i wymuszają hierarchię (Master-Slave), dlatego ingerencja użytkownika w ich obsługę jest ograniczona do minimum, a korzystanie ułatwione.

To obudowa do dysku 2.5 cala z możliwością podłączenia peryferii USB typu: aparat cyfrowy, pen drive, czytnik kart, odtwarzacz MP3. Wbudowana bateria litowo-jonowa umożliwia pracę w każdych warunkach

Co to daje? Ponieważ na wszelkie wypady zabieram ze sobą aparat cyfrowy, często byłem limitowany ilością zdjęć poprzez pojemność posiadanych przeze mnie kart pamięci. Teraz podłaczam dysk bezpośrednio do aparatu i zgrywam na dysk. Dysk informuje mnie podwójnym piknięciem o zakończeniu procesu kopiowania.

Dysk przyjechał do mnie w ładnym kolorowym pudełeczku:

Oczywiście ciekawość nie pozwoliła mi czekać, więc zajrzałem do środka. A wewnątrz porządek. Wszystko ładnie zapakowane i w dodatku bezpiecznie.

W skład zestawu wchodzą:
    Obudowa dysku
    Dwie szt ścianek bocznych
    przewód USB(A)->USB(MINI)
    Przejściówka USB(AF)->miniUSB(M) (F)-żeńska, (M)-męska
    Zasilacz pełniący również funkcję ładowarki
    Pokrowiec
    Płyta ze sterownikami.

Ponieważ urządzenia ma zintegrowany akumulator Li-ion, to przed pierwszym uruchomieniem poddałem go pełnemu ładowaniu.

Ponieważ ładowanie trwa ok 2 godz, zajmę się wrażeniami estetycznymi.
    Obudowa jest zrobiona z lakierowanego tworzywa sztucznego. Ale wykonanie jest dobre, elementy dobrze spasowane, a nawet trochę z byt mocno. Na górnej części znajdują się diody informujące o stanie urządzenia:
    Disk Full LED - informacja o zapełnieniu przestrzeni dyskowej
    Copy LED - informacja o podłączeniu dysku do innego urządzenia
    Error LED - informacja o błędach
    Host/Device LED - informacja o trybie pracy. Urządzenia klasy OTG same się odnajdują i wymuszają hierarchię (Master-Slave). Slave ->praca z komputerem, Master praca z takimi urządzeniami jak aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe, czytniki pamięci, pamięci USB
    Access LED - informacja o kopiowaniu danych/pracy napędu

Jest też przycisk "Copy Button", czyli jak sama nazwa mówi, służący inicjowaniu procesu kopiowania z urządzeń podrzędnych

Są też cztery diody informujące o stanie akumulatora/ładowania:

Z przodu panela pod gumową przykrywką znajduje się gniazdo zasilające i gniazdo miniUSB. Obok gniazd jest włącznik urządzenia.

Wewnątrz zamontowałem dysk 2,5" WD Scorpio 80GB 8MB.

Po podłączeniu do komputera urządzenie zostało rozpoznane jako Masowe Urządzenie Magazynujące USB ->USB 2.0 Storage Device USB.

Ponieważ w trybie podrzędnym urządzenie to działa z dyskiem z partycją sformatową w trybie FAT16/FAT32, jedną z partycji musiałem mieć w tym trybie. Ponieważ maksymalna wielkość partycji dla FAT16/FAT32 to 32GB, to tyle wyniosła wielkość partycji przeznaczona do współpracy w trybie Slave. Resztę sformatowałem jako partcję NTFS.

Na komputerze są widoczne obie partycje, ale w trybie Slave pliki są przegrywane na partycję FAT16/Fat32 ( w moim przypadku FAT32). Każda sesja jest zapisywana w oddzielnym katalogu.

Urządzenie samo przechodzi w tryb oszczędzania energii jeśli nie są wykonywane żadne operacje odczytu/zapisu (nie dotyczy to pracy z komputerem). Niestety, wadą urządzenia jest to, że zawsze pracuje z akumulatora, nawet jak jest podłączone do gniazda USB na komputerze. Z początku myslałem, iż jest to spowodowane mocnym dyskiem, ale na bardziej oszczędnym Toshibie było tak samo. Pocieszające jest tylko to, iż w momencie kiedy dysk podłączony jest do komputera, czas pracy jest dłuższy niż z samego akumulatora.

Średnia prędkość transferu wynosi ok 17MB/s, a czas dostępu 18ms, co jest dość dobrym wynikiem.

Mimo niedogodności zasilania, urządzenie jest bardzo mobilne. Teraz na wypady nie muszę zabierać laptopa, wystarczy mi kieszonkowy dysk. Czas pracy z akumulatora wystarcza na skopiowanie ok 1TB danych co jest całkiem przyjemnym wynikiem.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

a jak temperatury ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    a jak temperatury ??
    Dysk się nie przegrzewa. Temp. od 33-42 stopni.

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

co do wellandów
    to akurat ominąłem to urządzenie
    po tym jak kumplowi najpierw nie przegrał pare razy fotek
    mimo że kontrolka sygnalizowała zakończenie operacji
    a potem zepsuł sie jakis tam przełącznik chyba on/off
    w miedzyczasie zakupiłem Apacera w tym akurat pomimo sygnalizacji zakończenia operacji da się dodatkowo sprawdzić co sie przegrało oczywiscie wygląda to tylko jak powiedzmy hmm... w dosie
    czyli jest lista plików w katalogu w formacie osiemznaków.trzyznaki, można także sprawdzić ilość zajmowanego miejsca przez plik/pliki czy katalog/katalogi

potem dwóch kumpli, w tym wczesniejszy posiadacz wellanda, zanabyli Apacery, nikt sie jeszcze nie skarżył

mój narazie najdłuższy wypad miał 7 dni w tatrach żadne zdjęcie nie wyparowało,

BTW ma dość fajną funkcje jak np: podłączy sie powiedzmy sticka to można sobie takiego sticka przeglądać tak samo jak wmontowany dysk
    oczywiście kopiować można całość lub tylko wybrane pliki, niektóre aparaty też dają sie tak przeglądać, playerki mp3 też, karty w czytnikach oczywiście także, dzięki temu jest bardziej uniwersalny jako przenośny zbiornik danych

gdyby toto jeszcze potrafiło pokazać zdjęcie byłoby super
    ale i tak jest ok za niewygórowaną cene

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Domyślnie

Mój welland sfajczył się po 2 miechach i następne 2 czekałem aż przywiozą go po reklamacji. W końcu dostałem nowego i szybciutko go puściłem na Allegro.
    raczej nie polecam

Domyślnie

Witam,

Mam pytanie do chrisowatego ( i innych osób, którym komputerowa problematyka nie jets obca :-)) - w jaki sposób sformatować i podzielić na partycje dysk w wellandzie skoro system (WIN2k) nie widzi dysku?

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pod WIN98 możesz sformatować dysk większy od 32 MB.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów