Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Przygotowanie plików do wywołania w LABie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Perceptual.
    Tak myślałem, po tym co napisałeś.
    Z racji tego ze 99.9% zdjec moich jest kolorowa, z duza iloscia detali i prawie na pewno przy konwersji z Prophoto do sRGB nie zmiesci sie.
    Liczba detali nie ma nic do rzeczy.
    Tak naprawdę ProPhoto jest wyraźnie lepsza w przypadku bardzo jaskrawych kolorów (które w przyrodzie bardzo żadko występują) i w różnych bardzo ciemnych odcieniach (których ludzkie oko już nie rozróżnia tak dobrze jak jasne)
    Wyraznego spadku nasycenia nie zauwazylem.
    To na czym polega ta znacząca różnica, o której pisałeś? Może rozjaśnienie cieni?
    Spadek nasycenia będzie tym mniejszy im dalej od brzegu przestrzeni, więc zgaduję, że jednak kolorów bardzo jaskrawych tych zdjęciach nie ma.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zaraz zaraz - ale mowa była o zapisie for web prawda? A to nie jest z automatu konwertowanie do sRGB. Vitez dlatego widzi różnicę.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    To na czym polega ta znacząca różnica, o której pisałeś?
    Kolory inne. Zamiescic gdzies?

Zaraz zaraz - ale mowa była o zapisie for web prawda? A to nie jest z automatu konwertowanie do sRGB. Vitez dlatego widzi różnicę.
    A dokladniej zrobilem tak (PS CS2):

Otwieram TIFFa 16bit ktorego mam obrobionego i zapisanego w ProPhoto. Robie resize do 800x533 i leciutki sharpen, potem robie:
    - jedna wersja od razu save for web (jakosc 60)
    - druga wersja najpierw convert to working profile (sRGB, metoda Perceptual) i dopiero save for Web

Ogladane w IE, Firefoxie i Irfanview wyraznie sie roznia kolorystyka, nasyceniem troszke tez.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolory inne. Zamiescic gdzies?
    Chociaż to zależy od zdjęcia, to chyba zawsze u mnie większa różnica jest w nasyceniu niż w kolorach. Ale ja po pierwsze tylko niektóre zdjęcia mam w ProPhoto, po drugie domyślnie stosuję Relative Colorimetric, a Perceptual dopiero gdy ta pierwsza metoda daje kiepski efekt, co zdarza się chyba rzadziej niż w 10% (tak na oko bo nie robiłem statystyk).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Czyli przeważnie robisz w sRGB?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Czyli przeważnie robisz w sRGB?
    Używam najmniejszej przestrzeni, która obejmuje wszystkie przestrzenie wyjściowe. Więc jeśli wiem, że zdjęcie będzie prezentowane tylko na ekranie komputera to używam sRGB.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oleśnica

Domyślnie Drukowanie cyfrowych zdjęć czarno białych

Mam zamiar przesłać do wywołania zdjęcia czarno białe robione aparatem cyfrowym. Jak obrobić zdjęcia w programie graficznym, żeby odbitki były jak najlepsze. Mam tu na myśli:
    1. stopień wyostrzenia i kontrastu -czy lab nie spowoduje zmiękczenia i spadku kontrastu zdjęcia?
    2. przestrzeń robocza - czy lepiej przesłać zdjęcia w trybie sRGM, AdobeRGB, PhotoLab, czy może dostępnym w photoshopie jednym z trybów szarości (którym)?
    3. czy jeśli chcę wywołać odbitkę 20x30 to powinienem pomniejszyć zdjęcie z apomocą Image Size do rozmiarów 20x30cm i wykonywać ostrzenie, kontrast itp, czy może lepiej obrabiać i przesłać zdjęcie w oryginalnym 10mln pix formacie?
    4. jakieś inne wskazówki?

z góry dziękuję

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja robię tak: kontrast, kolory itp. ustawiam sama przy obróbce RAWa, potem zmniejszam do 20x30 i ustawiam 300 DPI ( fotolaby zazwyczaj takie mają)... wyostrzam ewentualnie po zmniejszeniu. a w labie mówię, ze mogą trochę wyostrzyć ( zazwyczaj o 1 działkę ostrzą) ale bez kontrastu itp.
    najlepiej to do nich napisać i sie spytać co i jak

Coś już napisał

Domyślnie

ad. gunia1990:

"Ja robię tak: kontrast, kolory itp. ustawiam sama przy obróbce RAWa"
    to powinno się robić raczej w Szopie na warstwach

"potem zmniejszam do 20x30"
    Dlaczego zmieniasz rozmiar, a nie oddajesz plik w pełnej rozdzielczości? Jaki to ma cel?

pozdrawiam
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Uzależniony

Domyślnie

Zmiana rozdzielczości zdjęcia jeśli nie zna się dokładnych wymiarów wymaganych przy danej odbitce nie ma najmniejszego sensu. Zmiana samego ustawienia DPI z tego co wiem nie ma żadnego wpływu na proces wywoływania.

Ja ostrzę tylko przy wołaniu, potem dopasowuję rozdzielczość i daję do wywołania, bez drugiego podostrzania - wg mnie nie ma takiej potrzeby. Tylko muszę pamiętać żeby zdjęcia wołać z odpowiednio podbitą jasnością - to co dobrze wyglada na ekranie na zdjęciach wychodzi już blade i ciemne. Jak wiadomo papier nigdy nie da takiego kontrastu i jasności jak ekran.

Ostatnio próbowałem tzw papieru perłowego i muszę powiedzieć że kontrast jest lepszy niż na standardowych odbitkach tylko zdjęcia wpadają trochę w taki odcień "metallic" ;-)

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów