Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Wada Canon 70-300 IS USM

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fhumargo Zobacz posta
    Czy wszystkie obiektywy z wadliwej serii były niesprawne?
    Definitywną odpowiedź na to pytanie zna tylko producent czyli Canon.
    Istniały doniesienia właścicieli obiektywów z "feralnymi" nr. seryjnymi, że u nich jest wszystko OK.
    Jednakże, na stronach Canon USA była informacja serwisowa, że jak jest 0,1 jako 3 cyfra numeru seryjnego to obiektyw _może_ wykazywać objawy utraty ostrości przy 300mm dla kadru pionowego.
    Cytat Zamieszczone przez fhumargo Zobacz posta
    Jak sprawdzic czy z obiektywem wszystko jest OK-szczególnie ważne przy kupnie używanego?
    1. kupić obiektyw z 2 lub większą trzecią cyfrą. Ostatnio miałem w rękach 70-300 IS z 4 jako trzecią cyfrą - widać z tego że już kilka serii tego obiektywu wypuszczono na rynek.
    2. najbanalniejsza metoda sprawdzenia (mogą być lepsze) dla innych obiektywów niż w pkt. 1: ustawić korpus z obiektywem na statywie w kadrze pionowym na 300 mm, zrobić kilka zdjęć, zmienić kadr na poziomy, zrobić kilka zdjęć, sprawdzić ew. utratę ostrości przy kadrach pionowych w porównaniu do poziomych.

PS. Nie śledziłem tej wady bardzo pilnie, ale dotychczas wydawało mi się, że tłumaczono ją problemami rozsuniętego maksymalnie tubusa obiektywu a nie niesprawnością IS-a...
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 12-08-2007 o 09:24

Uprawnienia umieszczania postów