Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 314

Wątek: Sigma 30/1.4 czy Canon 28/1.8 - co wybrać?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    a może ktoś (całkiem przypadkiem) ma tą sigmę i............. ma 5d? Skoro na upartego samyanga 8mm można używać, a i tamron 60 może dać "artystyczną" winietkę na FF to i sigma 30 będzie w jakiś sposób użyteczna
    Widziałem sample z takiego zestawu przy okazji jakiegoś wątku (nie dam głowy, że akurat na CB) i winieta była ogromna. Właściwie była po prostu czerń. Natomiast jakbyś chciał kadrować do kwadratu, to jakość jest rewelacyjna. Kolega Ernest_DSLR potwierdzi (bo to właśnie od niego wiem).

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

;/ Czyli tak jak sądziłem, a po cichu miałem nadzieje Kwadrat niestety jakoś mi nie leży, więc jednak duet 28 i 20, choć bawiąc się s12-24 coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad sensem 20 choć światło 1,8 kusi
    Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    A ja mam 28mkę i baaardzo czesto je podpinam do boty... Na cropie jest naprawdę fajne a pod 5d to już świetne szkło się robi......

i niech ktoś powie że C28 na 1,8 jest słabe to będe gryzł ;]

[...]
    Słabe moze nie, ja bym ocenil to jak dla mnie w pelni akceptowalne, ale przyznac trzeba, ze od 2.2 juz jest brzytwa.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    a może ktoś (całkiem przypadkiem) ma tą sigmę i............. ma 5d? Skoro na upartego samyanga 8mm można używać, a i tamron 60 może dać "artystyczną" winietkę na FF to i sigma 30 będzie w jakiś sposób użyteczna
    Sigma na cropie 1.3 daje rade, winietka jest delikatna spokojnie do f4, przynajmniej nie trzeba dusic grosza do 35L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

A jak jest z AFem tej Sigmy na aparatach z serii 1D? Sam mam ten dylemat co wybrać, ale dla mnie priorytetem jest AF, bo wole lekko mydlane zdjęcia i trafione - wtedy coś z tego można spokojnie wyciągnąć, a jak będzie połowa nietrafionych to żadna jakość i światło mnie nie przekona.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

przymierzalem sie kiedys do zakupu Sigmy 30/1.4. dostalem do testow 2 egzemplarze. jeden byl ostry jak zyleta od 1.4, ale 20% zdjec byla nie trafiona ... za to 2gi ostrzyl idealnie, ale mydlo bylo do 2.8 lub 3.5, nie pamietam juz

podpinalem rowniez ta Sigme pod pelna klatke - winieta jest bardzo mocna i nie warto sobie zwracac glowy tym obiektywem pod FF

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Na forum jest taki użytkownik jak studentmibm - nich się wypowie jak długo i ile sztuk przetestował 30/1,4 by znaleźć te jedyna.. Jak AF dość trafiał to mętna, jak ostra to AF tragedia... Miesiącami szukał......I najlepsze jest to że nie znalazł do dziś tej jedynej sztuki.
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

wyglada na to ze to standard - mydlane ostrza dobrze, a ostre nie ... pytanie tylko, dlaczego?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Kolega kupił S30/1,4 do 40D. Wybierał spośród 1 sztuki w sigma pro-centrum we Wrocławiu (została tylko jedna, przed podwyżkami). Ostra i AF dobry.
    Ja testowałem ten obiektyw z A700. Ostrzyła w punkt i od pełnej dziury całkowicie akceptowalna.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    wyglada na to ze to standard - mydlane ostrza dobrze, a ostre nie ... pytanie tylko, dlaczego?
    Najlepiej by było, jakby każdy posiadacz (lub potencjalny posiadacz) Sigmy wypowiedział się, jak jemu działa. Wtedy mielibyśmy jakiś obiektywny pogląd. Bo możliwe, że ci, którym coś szwankuje to tylko nieliczni pechowcy.

Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów