Strona 7 z 32 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 314

Wątek: Sigma 30/1.4 czy Canon 28/1.8 - co wybrać?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No właśnie o ok. 8. W sumie to zastanawiająca sprawa bo np. przy odległości przedmiotowej 10m i f=8 to w zasadzie od ok. 4 metrów do nieskończoności powinno być akceptowalnie ostro - nie znam tego szkła, może optyka nie daje rady?

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Może mamy różne pojęcia akceptowalności Nie mam niestety od ręki żadnego przykładu, może później wygrzebię coś z archiwum. Nie przypominam sobie jednak widoczku o zadowalającej jakości odwzorowanie szczegółów.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Tylko Canon
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    Tylko Canon
    tylko Sigma

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja po Świętach kupuję Canona. Ma jedną przewagę względem Sigmy - jest FF, a ja poza 40D używam jeszcze czasami analogowej 50tki i takie szkło bardzo mi się przyda do ulicznych zdjęć. Gdyby nie to nadal bym się zastanawiał co kupić...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Ja po Świętach kupuję Canona. Ma jedną przewagę względem Sigmy - jest FF, a ja poza 40D używam jeszcze czasami analogowej 50tki i takie szkło bardzo mi się przyda do ulicznych zdjęć. Gdyby nie to nadal bym się zastanawiał co kupić...
    Jak masz analoga, którego od czasu do czasu używasz, to kupuj C 28/1,8
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

No właśnie kupuję Podzielę się doznaniami
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Podzielę się doznaniami
    Podziel się, zwłaszcza z kupowania...:wink:
    Po Nowym Roku może kupisz, przed - będzie ciężko. Nigdzie nie ma tego szkła, i co gorsza nie ma większych szans w najbliższym czasie...

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Na allegro jest co najmniej jeden. Na forum też ktoś sprzedawał. Ja będę zamawiał u Towersa, ale po świętach.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena
    Podziel się, zwłaszcza z kupowania...
    Cytat Zamieszczone przez mate00sh
    Ja będę zamawiał u Towersa, ale po świętach
    Towers nie ma i chyba nie będzie miał, a na pewno nieszybko. No, ale to już niech on informuje ;-] Ja też chciałem od niego kupić.

Problem jest o tyle, że nawet Canon nie ma tego obiektywu u siebie na składzie, przynajmniej tak mówią sprzedawcy ze sklepów. Ich oferta raczej odpada w 90%, a jak już się coś znajdzie, to w masakrycznej cenie ok. 1700 zł (jak się trafia okazja można kupić po 1200 zł, więc to nie jest małą różnica - 1/3 ceny...). Skąpiec, Ceneo itd. - odpadają, bo mają nieaktualne informacje co do dostępności. I chodzi nie tylko o 28 1.8 - dość ciężko jest nawet kupić 5D (stare). Te serwisy sprawdzają się jako baza sklepów, bo do samych sklepów i tak trzeba dzwonić, dopytywać (dodatkowy koszt, nawet do stówy!). Dzwonić, bo na GG czy e-mile raczej nie odpowiadają. Z 50, 85 i w ogóle z tymi, co popularniejszymi szkłami problemu nie ma, ale z 28... Teraz nawet chyba sklepy wycofały oferty 28 1.8 z allegro, a było kilka (np. FotoIT).

Najbardziej irytujące jest to, że jak chciałem kupić 5D i 28 1.8 to sklepy mają albo to, albo to. Pomijam już tych misiów, co oferują ceny z kosmosu. Cięęęęężko jest też z kontaktem ze sklepami. Może coś gdzieś wspomnę o tym na forum, ale ograniczę się tylko do tego, że zrezygnowałem z FotoIT (nawet nie wiedzą jeszcze). Mają duży ruch i jedną naprawdę poważną wadę - poszczególne zamówienia nie są przydzielane do poszczególnych ludzi. Trzeba dzwonić, dopytywać się. Tak czy inaczej - dzwonię - 5D jest i czekają na kasę, ale ja czekam na potwierdzenie, że wszystko jest gotowe do wysłania (przyzwyczajenie z allegro, Agito.pl i innych sklepów). Zero odzewu. Dzwonię za 2 dni - nie ma 5D, kupił je ktoś inny - ważna jest kolejność przelewu... A chciałem kupić po minimalnej cenie (pięć i pół kafla), więc czysty zysk. Było o tym na forum - skoro oni olewają klienta (nie wszyscy, bo u nich to kwestia organizacji pracy - rozmawiałem z 3 różnymi osobami...), to rezygnuję - tracą klienta, a dodam, że to pewnie byłby początek zakupów... Nie to nie, laski bez ;-|

Pozostaje allegro - trzeba mieć fart, bo pojawiają się co jakiś czas w nawet niezłych cenach ok. 1300 zł. Widziałem aukcję z 2 miechy temu, teraz też jest (ale inna). Podobno miszaqq chciał sprzedać swojego, bo nie był do końca zadowolony z efektów, ale dostał bana, więc nie wiem jak z kontaktem (ale jest miszaqqq ).

Ostatecznie kupuję w Interfoto. Jestem w trakcie transakcji, więc nie mówię hop, ale jak szybko, sprawnie i z powodzeniem pójdzie, to może w poniedziałek/wtorek już będę posiadaczem i użytkownikiem. Za półtora kafla ;-|. Się okaże. Na stronie IF widziałem, że mieli używkę 28.

Strona 7 z 32 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów